comemorarea victimelor Holocaustului, 27 ianuarie

tatuarea in lagar

Marcarea Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005, potrivit Agerpres.

Rezoluţia 60/7 respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicita statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului, potrivit ONU.

Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255, adoptată la 26 ianuarie 2007, condamnă orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre fără rezerve să respingă orice negare a Holocaustului.

În 2017, la 23 ianuarie, Misiunea Permanentă a României a lansat, la sediul ONU, expoziţia fotografică intitulată „Educaţie şi Memorie. Holocaustul din România”, realizată în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Expoziţia prezintă activităţile organizate în ţară pe durata mandatului de preşedinte al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Vernisajul expoziţiei a lansat seria de activităţi de comemorare a Zilei internaţionale a holocaustului organizate la sediul ONU, în perioada 23-27 ianuarie 2017, şi având în acest an ca tema „Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future „, a informat un comunicat al organizatorilor.

Expoziţia „Educaţie şi Memorie. Holocaustul din România” include o scurtă istorie a Holocaustului din România, cu marcarea pogromului de la Iaşi, din 1941, precum şi istoriile personale curajoase ale unor români desemnaţi Drepţi între Popoare pentru sprijinul oferit comunităţii evreieşti în acea perioadă întunecată a istoriei contemporane.

În intervenţia sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanța păstrării vie în memorie a tragediei Holocaustului. La 72 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz, mulţi dintre supravieţuitori nu mai sunt printre noi: „Datoria noastră este de a face tot ce este posibil pentru ca experienţa lor să nu fie uitată, ci să fie cunoscută tinerilor, pentru că astfel de orori să nu se mai repete niciodată.”

Reprezentantul Permanent al României la ONU a evocat memoria lui Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, născut în Sighetul Marmaţiei. Elie Wiesel s-a implicat în crearea instituţiilor naţionale pentru memoria Holocaustului şi construcţia consensului naţional pentru asumarea adevărului istoric: „Trebuie să îi onorăm moştenirea şi să continuăm lupta împotriva uitării”.

Pe durata mandatului de preşedinte la IHRA, România a pus un accent deosebit pe rolul educaţiei. „Am dorit să promovăm un model de recunoaştere, reconciliere şi onorare a trecutului. Într-o lume digitală şi globalizată, educarea tinerilor în spiritul valorilor fundamentale ale umanităţii este cea mai bună reacţie la provocările contemporane la adresa acestor valori”, a arătat ambasadorul Ion Jinga, potrivit sursei citate.

știre conform hotnews