Concursuri

în acestă pagină vă vom ține informați asupra desfășurării viitoarelor concursuri de creație artistică și vă rugăm să ne semnalați despre orice nou concurs aflați… iată deci, primul concurs despre care am aflat deja, detalii găsiți apăsând aici: anul Ovidiu Concurs de poezie

__________________________________________________

Asociația culturală Direcția 9 anunță demararea înscrierilor la ”Premiile pentru poezie Nora Iuga”, ediția 2017.

Sunt invitați să se înscrie elevii de liceu și studenții care scriu în limba română, indiferent dacă trăiesc în țară sau în diaspora. Cei interesați să se înscrie în concurs sunt invitați să trimită un fișier conținând minimum 10 poezii și un scurt CV pe e-mail directia9@yahoo.com până la data de 1 iulie 2017, ora 24.00.

Autorii grupajelor finaliste vor fi premiați cu invitații la festivaluri de poezie și evenimente poetice, publicarea grupajelor de debut în presa literară, cărți de poezie. Marele premiu va consta în publicarea volumului de debut al câștigătorului.

Câștigătorii vor fi anunțați în cursul lunii septembrie 2017, în cadrul Taberei Poezia Vie de la Costinești.

Juriul ediției 2017 a ”Premiilor pentru poezie Nora Iuga” este compus din: Nora IUGA – Președintele Juriului, Ciprian CHIRVASIU, Valeriu Mircea POPA, Adrian SUCIU, Lucian VASILESCU.

Colegiul director al Asociației Culturale Direcția 9

___________________________________________________

Romeo și Julieta la Mizil este pe ultima sută de metri, termen 20 decembrie 2016, descărcați regulamentul pdf apăsând aici: Festival internațional ediția X jubiliară

______________________________________________

Festivalul Internaţional ,,TUDOR ARGHEZI”

Festivalul internațional de literatură “Tudor Arghezi”
EDIŢIA a XXXVII-a, 25 mai – 28 mai 2017

Ajuns la cea de-a 37-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori ce i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizator: Consiliul Judeţean Gorj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj cu sprijinul U.S.R. Parteneri: Primăria Tg-Cărbuneşti, Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj, Liga culturală Fiii Gorjului Bucureşti, Teatrul Elvira Godeanu, Universitatea „C-tin Brâncuşi” Tg-Jiu, alte instituţii de cultură, ligi, fundaţii, societăţi culturale, posturi de radio, cotidiane şi edituri din Gorj. Programul festivalului se desfăşoară în perioada 25 mai -28 mai a.c., la Târgu-Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, localitatea de obârşie a scriitorului.
SECŢIUNI ŢI PREMII
I. PREMIUL NAŢIONAL DE LITERATURĂ “TUDOR ARGHEZI” pentru Opera Omnia, atribuit pe criterii valorice unor scriitori români contemporani. Premiile, două, în sumă de 2000 lei fiecare, vor fi acordate de Uniunea Scriitorilor din România, iar Consiliul Local şi Primăria Tg-Cărbuneşti va atribui laureatului titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al oraşului.
II. Premiul TUDOR ARGHEZI, pentru Opera Omnia atribuit unor scriitori contemporani de prestigiu internaţional. Premiile, două, în sumă de 2000 lei fiecare, vor fi acordate de Consiliul Judeţean Gorj prin CJCPCT Gorj şi vor fi însoţite de titlul de “ Cetăţean de Onoare ” al oraşului Tg. Cărbuneşti.
III. PREMIUL PENTRU «OPERA PRIMA» (volum de debut în poezie), în valoare de 1000 lei, acordat de CJCPCT Gorj. În vederea atribuirii acestui premiu, se vor cere propuneri de nominalizare unor edituri de prestigiu cu preocupări constante în promovarea pe criterii valorice a volumelor de debut tipărite în perioada mai 2016 – mai 2017.
IV. SECŢIUNEA “CUVINTE POTRIVITE”, pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani. Manuscrisele nu trebuie să depăşească 100 pagini. Se atribuie un singur premiu, în valoare de 1000 lei, şi este acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
V. SECŢIUNEA «BILETE DE PAPAGAL», pentru grupaj de poezie.
La această secţiune pot participa poeţii ce-şi aşteaptă consacrarea, cu un grupaj de minim 10 (zece) poezii, într-un singur exemplar. Se acordă următoarele premii:
Premiul I, în valoare de 800 lei, acordat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj;
Premiul II, în valoare de 700 lei, acordat de Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”;
Premiul III, în valoare de 600 lei, acordat de Centrul Cultural “Tudor Arghezi” Tg-Cărbuneşti.
Menţiune (1) în valoare de 500 lei, acordată de Consiliul Judeţean Gorj prin CJCPCT Gorj. La această secţiune vor mai fi acordate menţiuni ale unor edituri, fundaţii, reviste literare, posturi de radio etc., invitate în festival. Pentru această secţiune juriul are dreptul de a redistribui premiile. Câştigătorii locului I de la ultimele trei ediţii nu sunt acceptaţi în concurs.
VI. SECŢIUNEA DE ARGHEZOLOGIE, deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au ca obiect de studiu viaţa şi opera lui Tudor Arghezi (studii publicate sau în manuscris). Premiul în valoare de 1000 lei este acordat de CJCPCT Gorj.
VII. SECŢIUNEA DE PROMOVARE A OPEREI ARGHEZIENE ŞI A FESTIVALULUI, deschisă participanţilor din ţară şi de peste hotare, cu merite deosebite în creşterea vizibilităţii Festivalului, în promovarea, traducerea sau ilustrarea grafică a operei lui Tudor Arghezi, precum şi în traducerea operei sau publicarea de exegeze despre viaţa şi opera acestuia(monografii, studii, eseuri…).
Se atribuie șapte premii – în sumă de 1500 lei fiecare, șase acordate de CJCPCT Gorj şi unul acordat de Primăria Tg. Cărbuneşti.
VIII. SECŢIUNEA PREMIUL OPERA OMNIA atribuit unui scriitor de orgine gorjenească, în suma de 1000 lei, acordat de Liga Culturală “Fiii Gorjului” Bucureşti.
IX. 10 premii speciale în valoare fiecare de 500 de lei pentru promovarea festivalului și a mișcării literare din Gorj în presa literară națională acordate de CJCPCT Gorj.
ALTE PRECIZĂRI
În cadrul festivalului vor fi organizate lansări de carte, conferinţe de presă, întâlniri cu cititorii şi vizitarea muzeului “Tudor Arghezi”, din oraşul Tg-Cărbuneşti.
La festivitatea de premiere, laureaţii vor primi, pe lângă premiile de mai sus, diplomele aferente şi trofeul Festivalului.Lucrările, într-un singur exemplar, pentru secţiunile de concurs, precum şi volumele pentru Opera Prima, Cuvinte Potrivite, şi cele de arghezologie se primesc până la data de 19 mai a.c.(dată poşta), pe adresa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, 210135 Târgu-Jiu, Calea Eroilor, nr. 15, judeţul Gorj, cod poştal: 210135, cu menţiunea “Pentru Festivalul «Tudor Arghezi»”. La expediere se vor respecta obişnuitele cerinţe: în plicul mare se introduce plicul mic cu motto, iar în interior se sigilează datele autorului, inclusiv un număr de telefon, la care poate fi contactat.
Juriul îşi va desfăşura lucrările pe două secţiuni:
– de preselecţie, alcătuit din reprezentanţii organizatorilor, îşi va începe lecturarea în 20 mai;
– naţional, care cuprinde şi juriul de preselecţie, va definitiva jurizarea în cursul zilei de 26 mai a.c., în aşa fel încât să poată fi anunţaţi laureaţii în timp util, în vederea participării la festivitatea de premiere, ce se va desfăşura la Târgu-Cărbuneşti, în 28 mai, începând cu ora 11.00. Juriul are latitudinea redistribuirii premiilor.
În condiţii de sponsorizare sau a altor forme de susţinere materială, juriul poate acorda şi alte premii. Cheltuielile de cazare, masă şi transport în interiorul judeţului pentru juriu şi invitaţi vor fi suportate de CJCPCT Gorj, Biblioteca Judeţeană şi Primăria Tg. Cărbuneşti cu menţiunea că pentru laureaţii concursului nu se asigură decontarea cheltuielilor de transport. Cheltuielile pentru cazarea invitaţilor din străinătate (Bucureşti), precum şi transportul pe teritoriul României vor fi suportate de CJCPCT Gorj. Laureaţilor din afara graniţelor li se decontează şi transportul de la intrarea pe teritoriul României.
Organizatorii îşi rezervă dreptul de a publica unele lucrări prezentate în concurs, fără să acorde drepturi de autor. Lucrările participante intră în arhiva Festivalului
Informaţii suplimentare la telefon/fax: – 0253/213.710 şi 0721.370057 (Centrul Jud. pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale); Persoane de contact: director Ion Cepoi – (0721.370057); Dan Popescu – 0747921374danadrianpopescu@gmail.com, e-mail: cultura@traditiigorj.ro, (Biblioteca Judeţeană “Christian Tell”, director Olimpia Bratu – 0253/214904)
Organizatorii urează succes tuturor concurenţilor

CONSILIUL JUDEŢEAN GORJ prin CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE GORJ în parteneriat cu BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ “CHRISTIAN TELL”
CONSILIUL LOCAL ŞI PRIMĂRIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI, ASOCIAȚIA CULTURALĂ CARMINA BALCANICA, LIGA CULTURALA “FIII GORJULUI” Bucuresti În colaborare cu UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA

_____________________________________________