Conflict major între Rusia și Ucraina, pe coasta Crimeei – Rușii au deschis focul și au capturat 3 vase ucrainene

Escaladare majoră a tensiunilor pe coasta Crimeei. Forțele speciale ruse au deschis focul asupra unor nave ucrainene și au capturat trei vase, două militare și un remorcher. 6 marinari ucraineni au fost răniți.

„Pentru a obliga navele militare ucrainene să se oprească s-a făcut uz de arme”, a anunţat serviciul de securitate rus (FSB), citat de agenţiile ruse, afirmând că „cele trei nave ale forţelor navale ucrainene au fost arestate”, relatează Agerpres.

„Trei membri ai personalului ucrainean răniţi au primit îngrijiri medicale. Vieţile nu le sunt în pericol”, a adăugat FSB.

„După ce au încălcat în această dimineaţă frontiera rusă, navele ucrainene Berdiansk, Nikpol şi Yani Kapu au încercat încă o dată pe 25 noiembrie, la ora 19.00 (ora Moscovei) să efectueze acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse”, a indicat FSB.

Potrivit serviciului de securitate rus, navele ucrainene nu ar fi răspuns la „solicitările legale” ale navelor autorităţilor ruse, care le-au cerut să se oprească, şi ar fi făcut chiar „o manevră periculoasă”.

FSB a mai precizat că a fost declanşată urmărirea penală pentru încălcarea frontierelor ruse.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a denunţat „un act agresiv al Rusiei” şi o „escaladare premeditată” din partea Moscovei în zona Mării Azov, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi estul Ucrainei, teatrul unui conflict în care sunt angrenaţi separatiştii proruşi şi puterea de la Kiev.

Președintele Poroșenko a convocat duminică seară cabinetul de război și a propus Parlamentului să instituie legea marțială pentru 60 de zile. De cealaltă parte, ruşii susțin că au deschis focul pentru că navele ucrainene au pătruns în apele ruseşti şi nu au răspuns la somaţii.

Uniunea Europeană şi NATO îi cer Rusiei să restabilească trecera liberă a vaselor ucrainene prin Strâmtoarea Kerci.

Incidentul a avut loc după ce ruşii au blocat accesul în Marea Azov cu un vapor cargo pe care l-au adus sub podul din strâmtoarea Kerci. Când navele militare ucrainene au încercat să treacă, militarii ruşi au deschis focul asupra acestora.

Momentul atacului a fost filmat astfel încât se vede momentul în care vasul rus de război, dotat cu armament greu, lovește intenționat unul dintre navele ucrainene, blocate și capturate.

Matthew Chance, corespondent CNN: ”Marina Ucraineană afirmă că cel puţin şase marinari ai săi au fost răniţi când ruşii au deschis focul şi au confiscat 3 nave ucrainiene pe coasta Crimeei anexate de Rusia, după o urmărire dramatică prin strâmtoarea Kerch, o fâşie îngustă de apă care leagă Marea Neagră de Marea Azov, unde Ucraina are două porturi comerciale.”

Rusia a dat imediat replica. A acuzat Ucraina că nu a anunţat din timp deplasarea convoiului de nave militare care ar fi ignorat în mod provocator instrucţiunile. Administrația de la Kiev susţine totuşi că informase Rusia cu privire la planul de navigare al navelor.

Petro Poroshenko, președintele Ucrainei: ”Considerăm că ceea ce s-a petrecut este un act de agresiune, pe care o percepem drept ameninţare serioasă. Din nefericire, pentru Federaţia Rusă nu există „linii roşii”, de netrecut.”

Matthew Chance, corespondent CNN: ”De câteva luni, Rusia este acuzată de Ucraina şi de către responsabili americani că hartuieşte navele în zona făcându-le să ajungă cu mari întârzieri în porturile ucrainiene. Tensiunea s-a transformat acum în confruntare deschisă, ameninţând să declanşeze o criză majoră.”

Duminică noapte, câteva zeci de naţionalişti ucraineni s-au strâns furioşi în fata Ambasadei Rusiei din Kiev. Protestatarii au incendiat o maşină a ambasadei.

”Asta e o agresiune comisă de doi omuleţi: mititelul Putin şi mititelul Medvedev. Ei asmut un conflict între două naţiuni surori şi vor să ocupe Ucraina. Nimeni nu va ceda Ucraina! Glorie Ucrainei!”

Petro Poroshenko, președintele Ucrainei: ”Legea Marţială nu echivalează cu o declaraţie de război. Ar fi declarată doar pentru a apăra Ucraiana, teritorul nostru, integritatea, suveranitatea şi independentă statului. Legea marţială va fi impusă cu obiectivul exclusiv de a întări capacităţile de apărare ale statului în condiţiile agresiunilor neîncetate comise de Federaţia Rusă, în acord ci legislaţia internaţională.”

Cele două porturi ucrainiene de la Marea Azov, Berdiansk şi Mariupol, sunt vitale pentru importurile de cărbuni şi exporturile de grâne şi oţel ale Ucrainei. Un tratat din 2003 garantează navigaţie liberă pentru ambele tari, însă de curând Rusia a început să inspecteze vasele care pleacă ori se îndreaptă către porturile ucrainene.

Moscova invocă raţiuni de securitate pentru aceste inspecţii, vorbind de potenţiale ameninţări la adresa podului din partea nationalistior ucraineni.

Podul de 19 kilometri, care leagă Crimeea de Rusia, a fost inaugurat în luna mai de însuşi preşedintele Vladimir Putin.

Ministerul Român al Afacerilor Externe s-a declarat profund îngrijorat de evenimentele din strâmtoarea Kerci și a atras atenţia că că violarea dreptului internațional subminează securitatea întregii regiuni

Rusia revendică controlul apelor din largul Crimeii de la anexarea peninsulei. Kievul şi occidentalii acuză Moscova că împiedică deliberat tranzitul navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci.

Dificultăţile au apărut odată cu construcţia de către Moscova a unui pod foarte controversat de 19 km lungime în strâmtoarea Kerci. Instalarea sa în 2017 împiedică trecerea unei părţi a navelor. În acest an, Garda de coastă rusă a început să reţină nave, oficial pentru controale.

Kievul estimează că Moscova ar putea merge până la pregătirea unei ofensive împotriva Mariupol, ultimul mare oraş sub controlul Kievului în estul ţării.

Apele puţin adânci ale Mării Azov scaldă sudul Donbass, regiune ucraineană unde conflictul armat cu separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 10.000 de morţi în patru ani. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că îi susţine militar pe separatişti, ceea ce Moscova dezminte în pofida a numeroase probe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.