Conflictul Rusia-Ucraina. Legea marţială intră în vigoare miercuri. Rușii au dat imagini cu marinarii ucraineni

Preşedintele rus Vladimir Putin se declară foarte îngrijorat de faptul că în Ucraina intră în vigoare, miercuri, legea marţială. Decizia a fost luată de preşedintele Petro Porosenko şi aprobată de parlamentul de la Kiev.

Sunt tensiuni fără precedent între Rusia şi Ucraina, cele mai grave de după anexarea Peninsulei Crimeea. Totul a pornit de la sechestrarea prin forţă a 3 nave militare ucrainene de gărzile de coastă ruse, în zona strâmtorii Kerci din Marea Azov.

Rusia a admis că a deschis focul şi precizează că navele au intrat în apele sale teritoriale, ignorând încercările de a fi contactate.

Televiziunea rusă a prezentat imagini cu marinarii ucraineni aflaţi în mâinile ruşilor şi ei spun că ştiau că intră în apele teritoriale ale federaţiei. Dar sunt multe semne de întrebare legate de modul în care ar fi fost poate fortaţi să facă aceste declaraţii.

Decretul președintelui Ucrainei prevede instituirea legii marțiale pentru 30 de zile, adică a unei stări excepționale, de miercuri dimineață. Petro Poroșenko a promis că legea nu va restrânge drepturile cetățenești.

Sunt menționate măsuri  privind mobilizarea forțelor armate, organizarea apărării anti-aeriene a unor instituții, măsuri speciale privind apărare cibernetică și asigurarea ordinii publice. Decretul a fost aprobat de Parlament.

S-a confirmat prin vot și data desfășurării alegerilor prezidentiale: 31 martie 2019.

Această decizie a Ucrainei vine la o zi după sechestrarea prin forță a 3 nave militare ucrainene de gărzile de coastă ruse, în zona strâmtorii Kerci din Marea Azov.

Rusia a admis că a deschis focul și precizează că navele au intrat în apele sale teritoriale, ignorând încercările de a fi contactate.

Situația a fost discutată în Consiliul de Securitate al ONU și la NATO. Secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg a făcut un apel la calm și a cerut Rusiei să elibereze imediat navele și pe marinarii ucraineni sechestrați.

NATO sprijină suveranitatea și integritatea Ucrainei, inclusiv drepturile de navigație în apele sale teritoriale.

Am fost ținut la curent, în timp real, cu evoluția situației, de serviciile noastre, a declarat președintele Iohannis.

Incidentul naval reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor dintre Ucraina și Rusia, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.