Coniacul de casă – o reţetă din Letonia

Rețeta coniacul de casă a fost inventată în Latgale, o regiune istorică a Letoniei cu vechi tradiții de fabricare a coniacului. Deși se cunosc o mulțime de rețete de preparare a coniacului în condiții casnice, această rețetă este cea mai reușită, care a trecut testul timpului și nu dă greș niciodată. Conicul obținut este foarte plăcut, cu aromă deosebită și culoare frumoasă.

Avem nevoie de:

 • 3 l de pălincă diluată până la 50 de grade
 • 2 linguri de coajă de stejar (sau așchii de stejar)
 • 3 cuișoare
 • 1/5 de nucșoară întreagă (sau un vârf de cuțit de nucșoară măcinată)
 • 1 bobiță zdrobită de coriandru sau 0.5 g de coriandru măcinat
 • 3 linguri de zahăr

Mod de preparare

 1. Dizolvați zahărul în prealabil într-o cantitate mică de pălincă, de exemplu, puteți face un sirop de caramel simplu.
 2. Vă recomandăm să înmuiați în prealabil coaja de stejar în apă clocotită timp de 10 minute, s-o uscați, apoi s-o puneți în băutură, în caz contrar va avea un gust astringent.
 3. Puneți toate ingredientele într-un borcan, turnați deasupra pălinca și adăugați siropul, agitați bine amestecul și puneți-l la loc întunecat.
 4. Lăsați coniacul la infuzat timp de 2 săptămâni, dar nu mai mult de o lună, ca să nu aibă un gust astringent.
 5. Dacă veți infuza băutura pe calorifer, atunci reduceți timpul până la o săptămână – 10 zile, dar cel mai bine să infuzați coniacul mai mult timp.
 6. După ce băutura a căpătat o culoare maro și o aromă intensă, trebuie s-o filtrați, s-o turnați în sticle și s-o țineți la loc întunecat timp de cel puțin 6 luni.
 7. Coniacul de casă devine deosebit de plăcut după 2 ani. Cu fiecare lună băutura devine din ce în ce mai bună, cu gust bogat, moale și asemănătoare cu coniacul clasic. (lupuldacicblogg.wordpress.com)