Conopidă la tigaie cu usturoi, lămâie şi verdeţuri

Încă o rețetă gustoasă pentru cei care țin Postul Mare, iată cum se prepară Conopidă la tigaie cu usturoi, lămâie şi verdeţuri

Ingrediente:
1 conopidă mică
2 căţei mari de usturoi
coajă rasă de la 1/4 lămâie (cca 1/2 linguriţă)
1/4 linguriţă turmeric
1/4 linguriţă oregano uscat
1-2 linguri suc de lămâie
1/4 legăturică pătrunjel
5 frunze mentă
3 frunze mari busuioc
2 linguri ulei extravirgin de măsline
sare, piper negru

Preparare
Se desface conopida buchetele ( aveţi cam 400 gr) şi fiecare bucheţel se taie felii, aşa mi se pare se soteaza mai repede. Dacă sunt bucăţele care se sfarmă la tăiere, e ok, puneţi-le şi pe ele în tigaie, se vor carameliza pe fundul tigăii şi vor fi cele mai bune.
Într-o tigaie/cratiţă largă se încinge uleiul. Adăugaţi conopida, presăraţi cu sare, piper negru, oregano, turmeric şi amestecaţi timp de 1 minut se acopere conopida cu ulei şi devină gălbuie de la turmeric. Adăugaţi 1 lingură de apă şi imediat puneţi capacul. Lăsaţi se facă conopidă la foc mediu spre mic timp de 10 minute, amestecând la jumătatea timpului.
Luaţi capacul şi adăugaţi usturoiul strivit şi coajă de lămâie. Amestecaţi bine. Puneţi capacul şi lăsaţi conopida se facă în continuare încă 5 minute. Când expiră timpul verificaţi dacă e rumenă conopida pe alocuri. Dacă arată mai mult înăbuşită, daţi focul mai mare şi sotaţi câteva minute amestecând mereu până conopida se rumeneşte foarte uşor pe la capete, mai ales bucăţelele mici.
Trageţi tigaia de pe foc şi adăugaţi verdeţurile tocate şi suc de lămâie. Amestecaţi. Serviţi imediat.(sursa noastră și …pentru alte rețete și idei: Rețete de Post)