Contrabandă cu …mirese

La GUJRANWALA, în  Pakistan – sute de tinere femei din mica minoritate creștină din Pakistan, au fost traficate ca mirese în ultimele luni, în timp ce comunitatea lor, sărăcită, este țintită de o altă nouă orientare pe piața agresivă a căsătoriilor: spre China. Există deci o piață de mirese în mileniul trei!

Brokerii oferă părinților foarte săraci mii de dolari pentru a da fetele lor în căsătorie cu bărbați chinezi. Ei sunt ajutați chiar și de preoții și pastorii creștini plătiți pentru a predica congregațiilor lor despre …promisiunea îmbogățirii… în schimbul fiicelor lor.

Ajunse în China, fetele, cel mai adesea căsătorite împotriva voinței lor, se pot găsi izolate în regiunile rurale, vulnerabile la abuzuri, incapabile să comunice și să se bazeze măcar pe o aplicație de traducere, chiar și pentru un pahar de apă.

Prezentați ca fiind creștini convertiți și foarte bogați, tinerii miri sunt de cele mai multe ori departe de a fi așa.

 „Aceasta este contrabandă de oameni”, a declarat Aslam Augustine, ministrul drepturilor omului și minorităților din provincia Punjab, Pakistan, într-un interviu cu AP.  „Lăcomia este într-adevăr responsabilă pentru aceste căsnicii… Am întâlnit unele dintre aceste fete și sunt foarte sărăcie”.

Associated Press intervievat mai mult de o duzină de mirese creștine pakistaneze și mirese care au reușit să fugă înainte de …schimbul de jurăminte. Toate aveau aceiași poveste, un târg care implică brokeri și membri ai clerului care tratează cu părinții iar aceștia din urmă… își vând fiicele.

 „Acestea sunt înșelătorii, toate promisiunile pe care le fac sunt false”, a spus Muqadas Ashraf, care avea 16 ani atunci când părinții săi au vândut-o pentru a se căsători cu un om chinez anul trecut. Mai puțin de cinci luni mai târziu, ea s-a întors în Pakistan, gravidă și pe cale de a divorța.

În China, cererea de mirese străine a crescut, o moștenire a vechii politici de a avea un copil per cuplu, a denaturat echilibrul de gen al țării înclinând balanța spre bărbați. Miresele a fost aduse  inițial din Vietnam, Laos și Coreea de Nord. Acum, bărbații privesc mai departe, a declarat Mimi Vu, Director de securitate la Pacific links, care ajută femeile vietnameze traficate.

Pakistanul pare să fi ajuns pe radarul brokerilor matrimoniali anul trecut.

Saleem Iqbal, un activist creștin, a declarat că, în octombrie, el a început să vadă un număr semnificativ de fete pentru căsnicii cu bărbați chinezi. De atunci, conform estimărilor, între 750 și 1.000 de fete au fost căsătorite astfel.

Mărunta comunitate creștină din Pakistan este deosebit de vulnerabilă. Ea este printre cele mai sărace din țară și are puțină asistență politică sau socială, și atinge un număr de aproximativ 2.500.000 în mijlocul populației musulmane copleșitoare de 200.000.000 de oameni.

Pentru mai toate credințe din Pakistan, părinții decid partenerul de căsătorie al unei fiice.

Societatea profund patriarhală vede adesea fetele ca pe o povară, deoarece familia miresei trebuie să plătească o zestre și costul căsătoriei.

Dimpotrivă, potențialii soți chinezi oferă bani părinților lor și plătesc toate cheltuielile căsătoriei.

Unii dintre tinerii căsătoriți sunt printre zeci de mii de chinezi aflați în Pakistan la  muncă  pe proiecte de infrastructură. Alți tineri căsătoriți caută direct din China prin rețele. Ei se prezintă ca fiind creștini convertiți, dar pastorii, complici în afaceri, nu solicită  nici o documentație.

Ei plătesc în medie de la $3,500 la $5,000, incluzând plățile către părinți, pastori și unui broker, a declarat Iqbal.

Mama lui Muqadas, Nasreen, a declarat că i s-a promis $5.000, inclusiv costurile căsătoriei.  „Dar nu am văzut nimic încă”, a spus ea.

 „Am crezut cu adevărat să ne dau o șansă pentru o viață mai bună și chiar o viață mai bună pentru noi”, a spus Nasreen. Când fiica ei a devenit din ce în ce mai nefericită în China, Nasreen a contactat soțul ei și l-a rugat să lase  pe fiica ei să se întoarcă, să fie trimisă acasă.

Zeci de preoți pakistanezi sunt plătiți de brokeri pentru a găsi mirese pentru barbati chinezi, a spus Augustine, ministrul pentru minorități, care este creștin. Mulți provin de la micile biserici evanghelice care au proliferat în Pakistan.

În Gujranwala, un oraș la nord de Lahore, mai mult de 100 de femei și fete creștine locale au fost căsătorite cu chinezii în ultimele zile, potrivit lui Iqbal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.