Convocarea noului Legislativ astăzi la prânz

Noul Parlament, ales în urma scrutinului din 11 decembrie, a fost convocat astăzi, marţi, la ora 12,00, de către preşedintele Klaus Iohannis.
Decretul semnat de şeful statului privind convocarea Legislativului a fost publicat luni în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.
Majoritatea parlamentarilor şi-au preluat de luni mandatele. Din totalul celor 136 de senatori aleşi în urmă scrutinului din 11 decembrie, 97 s-au prezentat la Palatul Parlamentului, pentru a îndeplini formalităţile necesare preluării mandatului. Luni, până la ora 16,00, aproximativ 180 de deputaţi din cei 329 aleşi au trecut pe la birourile amenajate pentru a-şi prelua mandatul.
Fiecare for legislativ are marţi, de la 12,00, şedinţa solemnă de deschidere a legislaturii 2016-2020. Această este prezidată, atât la Senat cât şi la Cameră, de seniorul de vârstă, fiind asistat de patru dintre cei mai tineri senatori, respectiv deputaţi.
Ulterior, urmează a fi convocate Comisiile de validare, care vor verifica dacă alegerea noilor senatori şi deputaţi s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale. Comisiile de validare pot recomanda invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli.
Miercuri, parlamentarii vor depune jurământul. Refuzul de a-l depune atrage după sine pierderea mandatului de parlamentar.

sursa: http://www.hotnews.ro/