Copacul în care cresc lalele – în România

Tulipanul de la Aninoasa, considerat monument al naturii, a înflorit şi poate fi admirat în această perioadă de toţi trecătorii care tranzitează drumul DN 66A. Copacul poate fi recunoscut cu uşurinţă după gardul de protecţie din jurul său şi după panoul informativ amplasat de autorităţi.

„Copacul lui Jules Verne”  – Oraşul Aninoasa din judeţul Hunedoara, se mândreşte cu un arbore deosebit, a cărui poveste se leagă de celebrul scriitor, Jules Verne. Copacul este cunoscut sub numele de „Tulipan” sau „Arborele cu lalele” şi are o istorie la fel de interesantă precum florile sale galben-verzui cu puţină nuanţă de portocaliu.

Câteva exemplare în judeţul Hunedoara
Tulipanul este unul dintre cei mai deosebiţi arbori. În judeţul Hunedoara, arborele cu lalele poate fi întâlnit la Aninoasa, Ghelari, în Parcul Dendrologic din Simeria şi în curtea Castelului Poganny de la Păclişa.

Se spune că acest tip de arbore înfloreşte o dată la şapte ani. Ciudat este faptul că şi anul trecut tulipanul din Valea Jiului a înflorit, bucurându-i pe localnicii din zonă şi nu numai.

Înflorirea are loc în perioada aprilie – iunie, florile rezistând între 3 si 6 săptămâni, în funcţie de vârstă, dimensiunile arborelui şi mai ales de condiţiile de mediu.

Povestea tulipanului din Aninoasa

Potrivit skytrip.ro, povestea arborelui cu lalele din Valea Jiului începe undeva în anul 1880, când baronul Maderspach, moştenitor al unor vaste domenii în zonă, construieşte aici un castel înconjurat de o grădină deosebită, cu specii variate de plante.

Anne Margarette Maderspach, soţia proprietarului, era cea care se îngrijea de grădină. În scurt timp, a reuşit să o transforme într-un adevărat parc dendrologic. Sub îndrumarea ei atentă, grădinari aduşi din ţări îndepărtate făceau ca grădina castelului să rivalizeze cu renumite grădini din Occident. În 1880, Anne Margarette a decis să înoblieze grădina cu arborele special cu lalele adus tocmai de la Paris.

Scrisori către Jules Verne
Tânăra poliglotă coresponda cu amicul său de peste hotare, Jules Verne. Se spune că, inspirat de locurile şi peisajele pitoreşti descrise de Anne Margarette în scrisorile sale, Jules Verne a scris în 1892 „Castelul din Carpaţi”.
Astăzi, locuitorii din zonă numesc bătrânul tulipan „Copacul lui Jules Verne” şi se mândresc cu el ori de câte ori au ocazia.