Copii uciși, violați, duși în sclavie

Copiii care trăiesc în zone de conflict din întreaga lume au suferit un număr impresionant de violențe în acest an, în timp ce părțile aflate în conflict au ignorat în mod vădit legile internaționale pentru a proteja pe cei vulnerabili. UNICEF reamintește că în 2017 doar în Afganistan, în primele 9 luni ale anului, au fost uciși aproximativ 700 de copii.

În nord-estul Nigeriei și în Camerun, Boko Haram a forțat cel puțin 135 de copii să acționeze în atacuri sinucigașe cu bombă – un număr de cinci ori mai mare comparativ cu 2016, a spus UNICEF. În Republica Centrafricană, după luni de conflict, s-a notat o creștere semnificativă a violenței, a provocat moartea, violul, răpirea și recrutarea de către grupuri armate a mai multor copii. În regiunea Kasai din Republica Democrată Congo, războiul a forțat 850 000 de copii să-și părăsească locuințele, în timp ce mai mult de 200 de centre de sănătate și 400 de școli au fost atacate. Se estimează că 350.000 de copii au suferit de malnutriție acută gravă.

În Irak și Siria, copiii au fost folosiți ca scuturi umane, au fost prinși sub asediu, au devenit țintele lunetiștilor și au suportat  bombardamente intense și violente. În Myanmar, copiii Rohingya au suferit violențe extreme și pe scară largă, au fost atacați și forțați să-și părăsească locuințele în Rakhine, în timp ce copiii din zonele de frontieră din statele Kachin, Shan și Kayin continuă să sufere consecințele tensiunilor permanente dintre Forțele Armate din Myanmar și bandele armate ale diferitelor grupuri etnice.

În Sudanul de Sud, unde conflictul și prăbușirea economică a dus la declararea foametei în diferite părți ale țării, mai mult de 19.000 de copii au fost recrutați de către forțele armate și grupuri rebele, și mai mult de 2300 de copii au fost uciși sau răniți, începând cu conflictul din decembrie 2013. În Somalia, în primele 10 luni ale anului 2017, au fost înregistrate 1.740 de cazuri de recrutare de copii.

În Yemen, potrivit datelor verificate, după aproximativ 1.000 de zile de luptă, cel puțin 5.000 de copii au decedat sau au fost răniți, dar numărul real ar putea fi mult mai mare. Peste 11 milioane de copii au nevoie de asistență umanitară. Dintre cei 1,8 milioane de copii care suferă de malnutriție, 385 000 sunt grav subnutriți și riscă să moară dacă nu primesc un tratament urgent.

Copiii au fost ținte și au fost expuși la atacuri și violență brutală în casele lor, în școli și locuri de joacă“, a declarat Manuel Fontaine, Director de Programe de urgenta UNICEF. „Aceste atacuri continua an după an și nu putem rămâne indiferenți. Acest tip de violență nu poate reprezenta o nouă normalitate„, a continuat el.

În conflicte, în întreaga lume, copiii au devenit ținte pe front, folosite ca scuturi umane, omorâți, mutilați și recrutați pentru a lupta. Violul, căsătoria forțată, răpirea și înrobirea au devenit tactici normale în conflictele din Irak, Siria, Yemen, Nigeria, Sudanul de Sud și Myanmar. În unele contexte, copiii răpiți de grupurile extremiste au suferit abuz chiar și după eliberarea lor, când au fost luați în custodie de către forțele de securitate.

Milioane de copii plătesc costul indirect al acestor conflicte și suferă de malnutriție, boli și traume, lipsindu-le serviciile de bază: accesul la hrană, apă și servicii de salubritate și de sănătate – li se refuză, sunt deteriorate sau distruse pe timpul luptelor.

UNICEF invită toate părțile aflate în conflict să respecte obligațiile dreptului internațional de a pune capăt imediat încălcărilor împotriva copiilor și a utilizării infrastructurii civile cum ar fi școlile și spitalele ca obiective militare. UNICEF solicită tuturor statelor care pot influența părțile aflate în conflict să intervină pentru a proteja copiii.