COPIII ȘI ADOLESCENȚII – Timpul petrecut pe social media DĂUNEAZĂ SAU NU?

Cercetătorii de la Oxford spun că părinții ar trebui să discute cu copiii lor despre experiențele lor.

Timpul petrecut pe social media are doar un impact „trivial” asupra fericirii, a satisfacției de viață, în rândul adolescenților, spun cercetătorii.

Echipa din spatele unui nou studiu a declarat că timpul petrecut pe social media are doar un mic efect negativ asupra modului în care băieții și fetele sunt fericiți și se simt în legătură cu viața reală și că doar fetele și-au redus utilizarea social media ca urmare a neliniștii.

În timp ce echipa a constatat că efectele timpului petrecut pe social media par a fi mai variate pentru fete decât pentru băieți, chiar și atunci efectele rămân mici.

Potrivit profesorului Andy Przybylski, coautor al cercetării de la Universitatea Oxford, „99,75% din satisfacția vieții unui tânăr pe parcursul unui an nu are nimic de-a face cu faptul că folosesc mai mult sau mai puțin media socială”.

Przybylski a afirmat că studiul adaugă dovezii că nu este important cât de mult timp copiii petrec pe social media ceea ce este important atunci când vine vorba de bunăstare, spunând că accentul pe timp „este ca unul care ar plânge lupul cel rău”. În schimb, a spus el, există și alte întrebări mai nuanțe, care ar trebui adresate.

„Este foarte posibil ca alte aspecte specifice ale mass-media sociale să nu fie bune pentru copii … sau că există unii tineri care sunt mai mult sau mai puțin vulnerabili din cauza unui factor de fond”, a spus el.

Echipa a spus că părinții ar trebui să nu mai fie îngrijorați cu privire la durata petrecută de copiii lor pe platforme precum Facebook și Snapchat și, în schimb, să le vorbească despre experiențele lor.

„Așa cum lucrurile s-au derulat offline, lucrurile vor merge, de asemenea, greșit online și este foarte important ca acel canal de comunicare să fie deschis”, a spus Amy Orben, primul autor al cercetării de la Universitatea Oxford.

Impactul potențial al mass-mediei sociale și a timpului de vizionare asupra tinerilor a alimentat multe dezbateri, unele studii și sondaje sugerând că ar putea avea un impact asupra sănătății mintale a copiilor. Altele au spus că au efecte pozitive, inclusiv pentru a ajuta tinerii să socializeze și să găsească sprijin.

Dar, echipa din spatele celor mai recente cercetări a spus că multe studii anterioare au analizat doar dacă copiii care au raportat că folosesc mai multe media sociale au avut sentimente mai rele cu privire la viață în acel moment.

Cu alte cuvinte, studiile au comparat datele între diferiți copii și nu au dezvăluit dacă utilizarea socială a mass-mediei a condus, de fapt, la sentimente negative sau invers.

Rezultatul, a spus echipa, este că au rămas întrebări dacă și creșterea numărului de timp petrecut de tineri pe social media ar afecta modul în care se simt mai târziu despre viață.

Scriind în lucrările Academiei Naționale de Științe, echipa a raportat modul în care au analizat datele din Marea Britanie, colectate într-o anchetă anterioară între 2009 și 2016, implicând mai mult de 12.500 de adolescenți cu vârste cuprinse între 10-15 ani.

Echipa a efectuat mai mult de 2.000 de sondaje diferite pentru a analiza datele într-un mod ușor diferit, pentru a cerceta impactul luării în considerare a diversității factorilor care includ aspecte ale vieții de familie a copiilor.

Rezultatele arată că, pentru o mare parte din analize, nu a existat o legătură semnificativă între satisfacția vieții și timpul petrecut pe social media, fie că este vorba despre compararea între copii diferiți, fie că privim efectele în timp în rândul copiilor.

Echipa a spus că este importantă, deoarece arată că același set de date poate genera rezultate diferite, în funcție de modul în care este analizat.

Când echipa a luat o medie în toate analizele, au descoperit cum copiii care au petrecut mai mult pe social media au puțin mai multe șanse să spună că sunt nemulțumiți de viață.

Chiar și efecte mai mici au fost observate atunci când au luat media pe parcursul analizelor și s-au uitat la impactul creșterii utilizării mass-media sociale a tinerilor asupra satisfacției lor de viață și invers.

„Modificările adolescenței în utilizarea mass-media pot explica doar 0,25% din schimbările în satisfacția lor de viață cu un an mai târziu”, a spus Orben. „Dimpotrivă, fluctuațiile satisfacției lor în viață pot explica doar 0,04% din schimbările în funcție de mediile sociale pe care le utilizează un an mai târziu, ceea ce este și un efect mic”, a adăugat.

Pentru a examina diferențele dintre băieți și fete, echipa sa concentrat pe analizele particulare pe care le-au spus că erau cele mai robuste.

Rezultatele arată că efectele crescânde ale utilizării mass-media sociale au fost mai mari la fete decât la băieți, reducând nu doar ușurarea satisfacției cu viața, ci și satisfacția cu viața școlară, munca școlară, prietenii și familia – deși nu apar.

Doar fetele au fost mai puțin mulțumite de anumite aspecte ale vieții, ceea ce a condus la o ușoară reducere a utilizării în mass-media sociale. Dar, din nou, echipa a spus, efectele au fost foarte mici, și fetele observat ar putea fi mai bine să raporteze modul în care se simt.

Cu toate acestea, studiul are limitări, inclusiv faptul că se bazează pe timpul auto-raportat pe social media. Echipa a declarat, de asemenea, că nu poate examina exact ce fac copiii pe social media sau pe ce platforme folosesc.

Prof. Liz Twigg de la Universitatea Portsmouth, care conduce în prezent un studiu amplu asupra impactului social media asupra copiilor, a salutat studiul.

„Așa cum autorii recunosc, nici un studiu ca acesta nu oferă dovezi definitive, dar acesta oferă cu siguranță dovezi convingătoare”, a spus ea.

„Din punct de vedere al populației, utilizarea socială a mass-media poate să nu fie sursa rănirii pentru sănătatea mintală a copiilor pe care o credem deseori”. (adaptare potrivit the guardian)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.