Coreea de Nord, de la vorbe la fapte, dă de înțeles lui Trump că nu doar țara lui are voie să dețină nucleare!

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că este pregătit să se întâlnească în orice moment cu președintele american Donald Trump, dar a avertizat că va urma un curs alternativ dacă Washingtonul va menține sancțiunile asupra Phenianului.

În mesajul său de Anul Nou, Kim a declarat că este gata să fie „primit de comunitatea internațională”. Cu toate acestea, el a spus că Nordul va fi forțat să adopte o cale diferită dacă Statele Unite „continuă să-și încalce promisiunile și judecă greșit răbdarea noastră, cerând în mod unilateral anumite lucruri și impunând sancțiuni și presiuni”.

Kim a declarat, de asemenea, că SUA ar trebui să-și întrerupă exercițiile militare comune cu Coreea de Sud și să nu folosească forțe militare strategice în sud.

El a făcut, de asemenea, un apel naționalist îndemnând la o cooperare inter-coreeană mai puternică și a declarat că nordul este gata să reia întâlnirile cu sudul într-un loc de comun acord în orașul Kaesong din nordul Coreei de Nord și să deschidă căile de acces dinspre Coreea de Sud către stațiunea Diamond Mountain din nord.

Nici una din aceste măsuri nu este posibilă pentru Coreea de Sud decât dacă se elimină sancțiunile.

Discuțiile nucleare dintre Washington și Phenian au stagnat de câteva luni, deoarece se luptă cu secvențializarea dezarmării Coreei de Nord și eliminarea sancțiunilor conduse de SUA împotriva Nordului.

Unii analiști spun că în Coreea de Nord se încearcă să se creeze o frână între Washington și Seul, punând în același timp o presiune asupra Statelor Unite. Phyongyang în ultimele luni a acuzat Washingtonul că nu a luat măsuri corespunzătoare ca urmare a dezmembrării unilaterale a unui nucleu de testare nucleară și suspendării testelor cu rachete nucleare și cu rază lungă de acțiune.

Coreea de Nord a înfruntat, de asemenea, solicitările Statelor Unite de a furniza o evidență detaliată a instalațiilor nucleare și a rachetelor care ar fi inspectate și dezmembrate.

Mesajul difuzat de anul nou prin rețeaua de televiziune de stat din Coreea de Nord, a fost cel de-al șaptea a lui Kim de la preluarea puterii după moartea tatălui său Kim Jong Il în anul 2011. Piața astăzi a marcat începutul anului 2019 cu spectacole și focuri de artificii afișate ca mii de oameni formând un pătrat.

Kim a folosit discursul de acum un an pentru a începe o nouă abordare diplomatică cu Seul și Washington, care a condus la trei summituri cu Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, în plus față de summitul de la Singapore din 12 iunie cu Trump.

Kim s-a întâlnit, de asemenea, de trei ori cu președintele chinez Xi Jinping, cu care și-a intensificat legătura, ducând la reintroducerea ca aliat al axei Beijing-Phenian, ca principal actor în procesul diplomatic pentru rezolvarea situației nucleare.

Impasul în efortul de întărire a relațiilor a alimentat îndoielile cu privire la faptul că Kim va renunța vreodată la armele nucleare pe care le-ar putea folosi drept cea mai puternică garanție a supraviețuirii. În întâlnirile sale cu Trump și Moon, Kim a făcut declarații vagi când s-a solicitat „denuclearizarea completă” a Peninsulei Coreene, fără a descrie când și cum ar avea loc.

Coreea de Nord de zeci de ani a impus un concept de denuclearizare care nu are nici o asemănare cu definiția americană, iar Phenianul promite să continue dezvoltarea nucleară până când Statele Unite își vor retrage trupele și scutul nuclear care apără Coreea de Sud și Japonia.

Pyongyang a folosit o declarație lăsată luna trecută, reiterându-și poziția tradițională cu privire la denuclearizare, declarând că nu va renunța unilateral la arme decât dacă Washingtonul va elimina ceea ce Coreea de Nord descrie ca o amenințare nucleară.

Cele două părți trebuie să reprogrameze încă o întâlnire între secretarul de stat Mike Pompeo și oficialii nord-coreeni după ce Pyongyang a anulat-o în ultimul moment în luna noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.