Corupție la nivel internațional: fostul președinte Nicolas Sarkozy, arestat

Finanțare ilicită din Libia, fostul președinte Nicolas Sarkozy, acuzat. Potrivit „Le Monde”, fostul chiriaș de la Elysee este interogat de poliția de la Nanterre. În vizor campania electorală din 2007, pentru care ar fi primit fonduri de la Tripoli. Se vorbește despre 5 milioane de euro.

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut și este interogat la sediul poliției din Nanterre. Potrivit ziarului Le Monde online. Arestarea a fost făcută ca parte a unei anchete privind presupusa finanțare ilicită din partea Libiei pentru campania electorală din 2007.

Este prima dată când Sarkozy este interogat cu privire la aceste acuzații după deschiderea anchetei, care a avut loc în 2013. Custodia poate dura până la 48 de ore, după care fostul președinte va fi adus în fața magistratului.

„Cinci milioane de euro de la Tripoli în 2006“ – În luna mai 2012, site-ul Medapart a publicat o lucrare care a vorbit de o finanțare care a venit din Libia, de la Gaddafi, pentru campania lui Nicolas Sarkozy. De atunci, investigațiile magistraților ar fi dobândit alte elemente care ar întări suspiciunile în această privință. În special, în luna noiembrie 2016, în timpul alegerilor primare ale Partidului Republican, intermediarul Ziad Takieddine a pretins că a adus 5 milioane de euro în numerar de la Tripoli la Paris, la sfârșitul anului 2006 și începutul anului 2007 pentru a oferi inițial lui Claude Guéant, fost secretar general al Élysée, și apoi lui Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de interne.

Prin urmare, investigatorii au căutat posibile fapte de „complicitate la luare de mită de la oficiali străini“ și „complicitate publică la deturnarea de fonduri publice în Libia“, având în vedere faptul că aceste observații au fost făcute la 20 septembrie 2012, de către Abdallah Senoussi, fost director al serviciilor de informații militare libiene, în fața procurorului general al Consiliului național de tranziție libian.

Mai mult decât atât, adaugă Le Monde, documentele fostului ministru libian al petrolului, Shoukri Ghanem, care a murit în 2012, în condiții care nu sunt încă clarificate, recuperate de justiția franceză, menționează existența unor plăți către Nicolas Sarkozy. Beshir Saleh, un fost mare finanțator al lui Gaddafi și om al relațiilor cu Franța, recent rănit de focuri de armă în timpul unui atac la Johannesburg, a ”scăpat” jurnaliștilor de la Le Monde ceva timp în urmă: „Gaddafi a declarat că a finanțat pe Sarkozy. El, Sarkozy, a spus că nu a fost finanțat, cred mai mult în ce spunea Gaddafi decât Sarkozy „.

De asemenea, interogat și fostul ministru Hortefeux – loial luiSarkozy, chiar și Brice Hortefeuz. Hortefeux, audiat în ședință liberă, nu este încă sub arest.

Primul-ministru Edouard Philippe nu comentează „Respect“ – El a spus că nu va face nici un comentariu despre caz, afirmând că are cu Sarkozy o „relație plină de respect.“

Articolul precedentLa vârsta de doar 9 ani își ucide sora
Articolul următorAdevărul despre Facebook nu îl vom găsi pe Facebook! – ar putea fi scandalul secolului
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno