Costul de furnizare la energie electrică a crescut cu 60% în doar trei luni în estul țării

Facturile de energie electrică emise de E.On în calitate de furnizor de ultimă instanţă, consumatorilor din Moldova în trimestrul doi al acestui an conţin un cost al furnizării cu 64% mai mare decât în intervalul precedent. Acest cost este cel mai mare raportat la toţi ceilalţi furnizori.

E.On este, alături de Enel, Electrica şi CEZ, unul dintre cei patru furnizori de ultimă instanţă de energie electrică (FUI) pentru cei circa 7,2 milioane de consumatori casnici de energie electrică ce au ales să nu treacă pe piaţa concurenţială, adicămarea majoritate (încă) a consumatorilor casnici.

Facturile emise de FUI pentru aceşti clienţi conţin componenta de enegie (cost avizat de ANRE), componentele de reţea (transport, distribuţie, furnizare), cu costuri reglementate de ANRE, acciza, contribuţia de cogenerare, certificatele verzi şi TVA.

O privire aruncată asupta ultimului raport al ANRE pentru piaţa reglementată, cel aferent trimestrului doi al anului 2018, arată o situaţie cel puţin ciudadă în ceea ce priveşte o componentă a facturii, costul de furnizare, pentru E.On.

Costul mediu unitar pentri serviciul de furnizare, recunoscut de ANRE şi trecut apoi în facturi, este de 86 de lei MWh, aproape dublu faţă de media acestui tarif pentru toţi FUI şi de 2,2 ori mai mare decât cea mai mică valoare, cea pe care o are Electrica (37,9 lei). Comparaţia o puteţi vedea în imaginea de mai jos, extrasă din raportul ANRE.

Am solicitat joi explicaţii de la E.On România legate de această situaţie. Vom publica precizarea companiei imediat ce ne va fi trimisă.

Situaţia este trecută şi în concluziile raportului ANRE. „În cazul E.ON, costul mediu de furnizare (86,52 lei/MWh) a înregistrat o creştere semnificativă faţă de trimestrul anterior (52,67 lei/MWh) şi ȋn comparaţie cu ceilalţi FUI”, scrie ANRE în raport.

Această componentă nu este deloc marginală, dat fiind că E.On a facturat clienţilor, în trimestrul doi, aproape 29 de milioane de lei, adică circa 17% din factura totală, fără contribuţii şi taxe.

Şi în primul trimestru al acestui an, costul de furnizare al E.On era sensibil mai mare decât al celorlalţi, şi tot de peste două ori mai mare decât al FUI cu cel mai mic astfel de vcost în factură, care, pentru acea perioadă era Enel Muntenia, cu 21,97 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.