Creștini uciși și persecutați – comunitatea internațională ignoră

Armata birmaneză intensifică operațiunile împotriva minorității creștine.

Forțele armate birmaneze au intensificat operațiunile împotriva minorității creștine în cea mai mare parte din țară și au vânat sute de creștini, scoțându-i din casele și locurile lor de muncă, potrivit grupurilor pentru drepturile omului. Conflictul dintre guvern și grupul etnic Karen marchează a 70-a aniversare.

Încălcări ale acordului de încetare a focului din 2015,  la nivel național, și ciocnirile, sunt reluate. Doar în ianuarie 2019, armata națională de eliberare Karen (KNLA) a fost forțată să distrugă cel puțin cinci vehicule militare ale armatei birmaneze, care încerca să pătrundă mai adânc pe teritoriul etniei Karen, iar armata birmaneză a început să bombardeze satele civile Karen.  Aceste ciocniri au loc în diferite zone ale țării.

De când Birmania și-a câștigat independența față de britanici în 1948, minoritățile etnice – Karen în mod semnificativ – au fost implicate într-o serie de războaie sedentare și crime împotriva umanității în încercarea lor de a-și stabili și menține independența. Karen National Union (KNU), o organizație politică reprezentând interesele minorității Karen și a cărei aripă armată, KNLA, au consimțit la ceea ce a fost salutat ca fiind un acord istoric, în 2015.

Dar bucata aia de hârtie nu a oprit lupta.

„De la 18 ianuarie până astăzi, armata birmaneză a lansat mortiere de la două dintre avanposturile militare diferite, contra unor sate, într-o serie continuă de atacuri coordonate”, a spus Mattos, deși nu există încă nici un raport privind numărul victimelor civile, cel puțin 200 de locuitori  Karen – mai mult de 80%  fiind creștini – au fost expuși în fața armatei majoritate budiste. Unii oameni au fost constrânși să fugă în junglă.

Alte încălcări documentate afirmă că în seara zilei de 24 ianuarie, armata birmaneză a tras în civilii Karen mergând pe dealurile din jurul satelor lor, ucigând și batjocorind civilii.

În octombrie 2016, administrația Obama a ridicat sancțiunile economice împotriva Birmaniei, menționând „progresul substanțial al țării pentru a promova democrația”. Dar țara a regresat de atunci.

În aprilie anul trecut, armata birmaneză a început să construiască un drum care leagă două baze ale sale în zonele etniei Karen, care a fost descrisă pe larg ca o încălcare a NCA. Aceste încălcări au dus la deplasarea a peste 3.000 de locuitori ai satelor.  „Construcția drumurilor a fost întreruptă temporar, dar ar putea relua în orice moment, deoarece armata birmaneză nu și-a îndepărtat echipamentele și uneltele în speranța că într-o zi ei pot relua rapid aceasta”, a spus Moo.

Șapte decenii de bătălii și de vărsare de sânge au pus etnicii Karen la o răscruce finală și determină conducerea lor să ia atitudine.

”După 70 ani nici un progres, unii lideri Karen cred că cel mai bun mod este de a se angaja cu guvernul cât mai mult posibil, în ciuda lipsei de succes de până acum, dar există, de asemenea, unii care cred că actualul proces de pace nu va aduce nici un beneficiu pentru Karen fiindcă guvernul și armata sunt utilizate de budiști doar pentru a obține în principal limitarea presiunii internaționale asupra lor și de a atrage investițiile străine pentru a lovi în inima economiei etniei karen”, a adăugat Moo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.