„Creveta-licurici” din Okayama

În apropierea coastei prefecturii Okayama, din Japonia, se petrece ceva uimitor. Cei care se plimbă noaptea în apropierea apei au norocul de a fi martorii unui spectacol de lumini impresionant, care demonstrează încă o dată că natura este cel mai mare creator de artă: sute de mii de punctulețe, de un albastru fluorescent ireal, plutesc prin apă și pe țărm, creând un peisaj de vis.

Responsabile pentru acest fenomen sunt niște creaturi minuscule, de doar 3 milimetri lungime, ale căror tentacule sunt dotate cu fotofore, niște organe speciale care produc lumină.

Este vorba despre „creveta-licurici” sau watasenia scintillans. În mod normal, aceste animăluțe trăiesc la peste 300 de metri adâncime, dar uneori valurile le aduc la suprafață cu zecile de mii, creând acest spectacol de lumină.

În 2015, doi fotografi, Trevor Williams și Jonathan Galione, și-au propus să folosească forța luminiscentă a acestor minuscule creaturi pentru a realiza o serie de fotografii, denumită „Pietrele care plâng”.

Pentru a crea impresia de scurgere a unui lichid fluorescent, cei doi au capturat în mai multe borcane grupuri mari de crevete-licurici, pe care apoi le-au turnat pe pietrele din apropiere.

Ceea ce a ieșit este impresionant. Desigur, după ce au făcut ședința foto, crevetele-licurici s-au întors în apă nevătămate.