Cronica evenimentului „Românii, la 10 ani de extraComunitari“

281

Am primit la redacție comunicatul de presă transmis de către organizator, cu privire la concluziile evenimentului „Românii, la 10 ani de extraComunitari“

În ajunul aniversării Uniunii Europene, ne întrebăm cum se traduce în cotidianitate acest larg concept. Iată o realitate: sunt aproape două milioane de români care trăiesc în Italia. Dar cine sunt ei cu adevărat? Cum a evoluat în Italia imaginea românilor la 10 ani de la aderarea țării lor la Uniunea Europeană?

La aceste întrebări au încercat să răspundă Human4Human, fiind o asociație pentru promovare socială,  Radio Roma Link,  împreună  cu: Asociația Românilor Profesioniști din Italia și Asociația Responsabilitate Socială Onlus. Rezultatul parteneriatului a fost un eveniment organizat între 5 și 7 Mai 2017 în trei diverse locuri simbolice din  Roma, cu legătură la tema abordată. Cele trei zile s-au bucurat de patronajul Ambasadei României în Italia. În plus, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia a acordat patronajul pentru evenimentul de sâmbătă, 6 Mai, iar Episcopia Ortodoxă Română din Italia a asigurat patronajul pentru  Duminică, 7 Mai.

Evenimentul a debutat vineri 5 Mai cu o dezbatere privind imaginea românilor în Italia la Federația Națională a Presei Italiene, la Roma, unde au fost invitate 100 de redacții jurnalistice italiene și diverși profesioniști care se intersectează în activitatea lor cu o parte din comunitatea românească din Italia. La invitația jurnaliștilor români le-au răspuns Miruna Cajvaneanu (Hotnews) și Valeriu Barbu (Ziarul Vocativ-Plus), dar, de asemenea, criminologii italieni: Dr. Malke Ursula Franco și Prof. Susanna Petrassi. Salutul inițial l-a făcut  reprezentantul de presă al Ambasadei România în Italia, Raluca Maria Mihaila. Dezbaterea a fost moderată de jurnalista Anca Mihai ( Radio Roma Link) și urmărit de observatorii Matei Mirela și Renato Zappi. În ciuda diferitelor solicitări prin e-mail și prin telefon, nu s-a prezentat nici un jurnalist italian.

„Chiar marea absență a colegilor italieni la o dezbatere cu privire la un segment social prezent  zi de zi în paginile ziarelor italiene ne arată cât de necesară  este deschiderea unei punți de dialog. La 10 ani de la intrarea românilor în Uniunea Europeană, citim încă în articolele italiene termenul ,,extracomunitari” referitor la români”  a declarat Anca A. Mihai, președintele Human4Human.

Dr. Malke Ursula Franco, criminalist, a expus  jurnaliștilor români cazul fraților Daniel și Cristina Ciocan, acuzați de crimă, viol și complicitate la crima (Cristina Ciocan) asupra unei fetițe de 9 ani, Maria Ungureanu, găsită mort într-o piscină pe 19 iunie 2016. În ciuda solicitărilor repetate de la biroul procurorului pentru arestarea celor doi suspecți, judecătorul pentru investigații preliminare i-au lăsat în libertate. Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi auzită pe Radio Roma Link.
Exemplul prezentat de către Dr. Malke Ursula Franco a fost însoțit de cifre și de cercetarea științifică privind influența presei în afacerile judiciare ale cetățenilor români prezentat de jurnalista Miruna Cajvaneanu. Ea a prezentat o monitorizare a articolelor tendențioase, dar și unele mesaje pe care, în calitate de jurnalist și președinte al Europaeus, le-a trimis la ziariști și la redacțiile de ziare italiene, pentru a semnala unii factori de discriminare a românilor. Acțiunea a fost, de asemenea, încurajată de Dr. Malke Ursula Franco, care susține ideea unui spațiu virtual (blog titrat) care publică știri verificate în paralel cu presa italiană.

Sâmbătă 6 Mai, evenimentul „Românii, la 10 ani de extraComunitari“, a dorit să prezinte o dezbatere publică mixtă privind România europeană, cu iluștri  invitați,  pe terasa de la Basilica San Nicola in Carcere sub patronajul Reprezentanței Italiene a Comisiei Europene. Au intervenit: Octavian Haragoș, Consilier la Ambasada România în Italia, Mihaela Liliana Schefer, realizator proiecte internaționale la R.A.I, și care a emigrat din România în urmă cu 43 de ani, jurnalistul Alberto Fumi, redactor-șef al revistei Langheroeromonferrato.net și care este implicat în proiecte cu Universitatea de Vest Timișoara, Gheorghe Zavate, apoi, avocatul penalist internațional, Fabio Maria Galiani. În urma conferinței, a evoluat în fața spectatorilor pentru prima dată în Italia, Cobzality, trupa de muzică tradițională românească, prezentând piese adaptate la tobe, djambé și pian electric. Concertul a fost oferit de  Radio Roma Link, care cu aceeași ocazie, a sărbătorit un an de viață.

Duminica 7 Mai, sub patronajul Episcopiei Ortodoxe Române din Italia, prieteni italieni au fost invitați să participe la Sfânta Liturghie  la Biserica parohială a Înălțării Sfintei Cruci din Roma III. La finalul ceremoniei religioase, vice-consul Florian Urs a adus salutul ambasadorului România în Italia, Excelența Sa  George Gabriel Bologan, îndemnând românilor unitate și armonie. Credincioșii, sub conducerea preoților  Ciprian Baltag și  Ioan Gherasimescu au întâmpinat oaspeții cu un prânz amenajat la Parco degli Acquedotti, de lângă Biserică. Aperitivele preparate de Vanda Eugenia Mitranca au impresionat pe oaspeții: Florin Urs (Consulatul român), Anca A. Mihai (reporter Radio Roma Link) Florin C. Romascu (Cobzality), Miruna Cajvaneanu (Hotnews, iromeni.com). Prânzul a avut și un scop solidar, în cursul căruia au fost colectați bani pentru un băiat de 13 ani, Marian Dasca, internat în  așteptarea unui transplant de măduvă osoasă la Spitalul Gesu Bambino din Roma. Fondurile vor fi donate familiei acestuia  care a trebuit să-l urmeze aici în Italia.
Scopul evenimentului organizat în trei zile consecutive a fost să arate adevărata față a românilor care trăiesc în Italia, dincolo de știrile de ziar, cu accent pe aspectele:  spiritual, cultural și social.
Evenimentul a fost realizat cu contribuția campaniei Participation matters – La partecipazione conta și a sponsorilor:  Luxury Roses Roma (Scutareanu Ana Maria e Liliana Scutareanu), Victory Edilizia Victor Pojum și Studio Legale Transnazionale Av. Galiani.

(imaginile realizate de Giampaolo d’Arpino)

Facebook Comments