”Cu mască, fără mască!” – efectul psihologic al ”pumnului în gură”


Cu mască, fără mască! – efectul psihologic al ”pumnului în gură”


Cei născuți în România anilor totalitarismului își amintesc poate programul tv cu acest nume: ”Cu mască, fără mască” – Ceilalți… se pot pretinde fani Carla’s Dream!

Subiectul meu de astăzi este însă altul: măștile chirurgicale, măștile cu filtru, măștile întipărite de ani de zile pe chipul sincerității astfel alterate și, nu puteau lipsi …măștile ignoranței... mutrele alea tâmpe ale știutorilor de …nimic…


Întâi de toate să nu glumim când este vorba de sănătatea oamenilor și de atâtea decese survenite în întreaga lume în acest an, nu doar de la covizi.


Este poate pentru prima dată în istorie când avem atrasă atenția asupra epidemiilor care seceră cu sutele de mii oamenii.

Și până să apară covizii au murit oameni, dar nu ne păsa. Ziceam sec ”bine că nu la noi”!… Și acum mor oameni, nu doar de la covizi, dar îi socotim ”la grămadă” … din alte motive!

Cividitate, coviditudine, covidism, covidioți, divizoare, distanțe sociale, coadă la…, stai la semn… iată unele dintre noile cuvinte și formule asediind spațiul nostru cotidian cu obsesii și psihoze …proaspete… Co-vid, adică împreună vidați ca puiul sau feliile de salam din galantar… Gata joaca, serios acum:


Este nevoie sau nu… să porți mască sanitară?


Unii spun că foarte DA. Alții, celebrii experți în orice, că este inutilă din vreme ce virușii sunt mai mici decât țesătura și pot pătrunde așa cum ar trece o muscă prin plasa de fotbal!

Organizația Mondială a Sănătății, până mai acum câteva săptămâni, urla: “Nu mai purtați măști, dacă nu sunteți bolnavi!”, explicând că măștile sunt destinate doar celor infectați și persoanelor care vin în contact cu bolnavii, în special cadrelor medicale.

Pe 11 martie ditamai UNICEF scria un articol destinat copiilor și părinților:

Protejează măștile împotriva noului coronavirus? Măștile medicale nu ne pot proteja împotriva noului coronavirus atunci când nu ții cont și de igiena mâinilor și de alte măsuri de prevenție.

OMS recomandă utilizarea măștilor în cazul când ai tuse, febră și dificultăți de respirație și soliciți îngrijiri medicale. Trebuie să porți mască numai dacă ai grijă de o persoană cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus.”

Îndemnul venea pe fondul unei penurii de măști destinate medicilor și asistentelor din prima linie de luptă cu covid-ul.

Apoi, când fabricile ”au rupt” mașinile izbutind să producă milioane de măști, s-a schimbat discursul: Toată lumea OBLIGATORIU …cu mască!…

Guvernanții au și sărit, ca la un semn, cu măsurile și mai ales …coercițiile… Că doar de aia plătim mijloace opresive, Robo-Călăii fără conștiință.

Așadar, guvernele și organizațiile se sucesc cum bate vântul intereselor lor, nu ale tale, cel care ești doar plătitorul și cumva consumatorul a …orice!…

Buimăcirea oamenilor este lesnicioasă fiindcă oamenii se nasc deja buimaci…  apoi, pe traseu, îi poți manipula în cel puțin două moduri: prin DA și prin NU!

Deștepții, trădători prin excelență și profitori în linia întâi, alăptează dubiile. Habarniștii-experți papă mult, până peste poziția ”limba plută”. Ignoranții cred orice și totodată… ei sunt și cei ”gigă-contra”…! Prea puțini, dar sunt, caută adevărul și nu doar îl iau de-a gata!…

Unde găsim ADEVĂRUL?… În dovezi temeinic probate.

Adevărul dovedit: Masca nu reprezintă o garanție totală a lipsei de infectare. Totuși purtarea unei măști te ferește de particulele de salivă, principala cale de contaminare.

Atunci când intri în contact cu un purtător de viruși, (de tot felul, nu doar covizi), masca reduce considerabil riscul de infectare.

De asemenea, dacă ai virusul ăsta blestemat și nu știi ori ai fost testat pozitiv, purtând o mască îi protejezi pe cei din jur și mai ales că toți ”cei din jur” nu sunt alții decât ”cei dragi” ție.

Atenție: măștile trebuie purtate corect, înlocuite frecvent, îndepărtate corect, aruncate în siguranță și utilizate în combinație cu un bun comportament de igienă universal pentru a fi eficiente.

Spălarea temeinică a mâinilor (nu precum Pilat Ponțiu, nici ca mâțele!) este mai eficientă decât măștile iar gelul ăla dezinfectant chiar ajută dacă este puternic alcoolizat, nu doar frumos parfumat ori un produs …de fiță!…

Un studiu despre epidemia de SARS din 2003 arată că în zonele unde populația a purtat mască în public, riscul infectării a fost redus cu 70%. Cercetarea a fost publicată în revista medicală Lancet.

Cea mai bună dintre măști cică este modelul (scump) FFP3 iar cele fabricate în casă ori sunt la mișto, ori mai rău fac, dacă nu respectă unele reguli: densitate cât să mai și respiri, etanșeitate nas-gură, posibilitate de spălare și dezinfectare profundă. Altfel, de unică folosință pentru a fi cât mai sigur.

Am lămurit și partea serioasă a argumentului, însă, nu uit să notez (cu puternic accent) faptul că purtatul măștilor are efectul psihologic al ”pumnului în gură”, te obișnuiește să taci naibii, să nu te mai pui contra guvernului, să ții distanțe sociale, adică să nu mai fim uniți (de parcă am fi fost!), ci individualiști peste poate, însingurați, înstrăinați, dezuniți, să ne poată bine și definitv încăleca Puterea…

Supușenia se educă și se exersează prin …statul la coadă la orice…


Cum explici faptul că, deși țara are mai mulți oameni bolnavi decât infractori, sunt mai mulți polițiști decât cadre medicale, mai echipate și …mai agresive?… Iar sistemul juridic este mai bine …furajat. Realmente, sunt mai mulți oameni așa-ziși politici decât infractori de drept comun!

Dovada că statului îi pasă de sănătatea ta!


Acum, să trecem la altfel de măști…


Zâmbetul profesional la ghișee și oriunde, este o mască. Zâmbetul amabil în cuplu și mai ales din partea soacrei, anunță urzeli pe seama ta. Evlavia este cel mai adesea o mască.

Duritatea pe chip, șeful ăla exigent, este o mască. Mutra milogului este o mască. Mutra de ”nevinovat” când vii de la amant/amantă, este o mască. Machiajul excesiv este o mască.

Ce mai!… Zilnic cu toții îmbrăcăm pe chip felurite măști pentru a ne ascunde intențiile și adevăratele sentimente sau mai grav, lipsa lor.

Măști, măști, măști, viața ca un bal mascat! Etc, etc, etc…

Atunci, de ce ne mai plângem când trebuie să purtăm una în plus?

Trăim într-o lume a măștilor și le avem atât de bine intrate în epidermă încât ne dau un sens identitar.

Să-i mai răs-pomenim și pe… politicieni? Măștile lor înainte de alegeri sau mai ales după?… Stați să vedeți după ce trece furia covizilor, de acum urmează …distracția…

Uite o muscă! N-o vezi?! Cu muscă, fără muscă pe căciula descoperită… fiindcă, pentru ca să fii cu capul descoperit, presupune să …îl ai…

Musca pe căciulă este și rămâne un leit motiv vinovăției dar și nepăsării. – Notează asta, va veni vremea când îți voi aminti că ți-am spus: viitorul este proiecția gândurilor și sentimentelor tale, ale tuturor, și se cere asumarea unor răspunderi… Care? Spunem tu… Altfel, îți vor spune guvernanții!… 

Apropo, nu ne vor lăsa covizii, (care vor dispărea mai devreme decât mai târziu), nici mai buni și nici mai răi decât am fost, ci mai degrabă… mai săraci, mai perplecși, mai învrăjbiți, mai derutați și zvârliți în oceanul …infatuaților purtători  de măști perpetue

Dar ceva de bine nu ne spui nimic? Ar da să spună cititorul aici. Ba da: binele și răul sunt conceptualizate excesiv, depinde interesul tău, dacă îl cunoști, dacă el creează premise viitorului și dacă el chiar zidește ceva trainic… dar mai ales dacă știi și dacă vrei să-l împlinești… de putut, poți, ia privește în urma ta!… Dar fii sincer, indiferent de… măști!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.