Cu omul în lesă!

Anual, la 04 Aprilie, este marcată Ziua Internațională a animalelor fără stăpân. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în anul 2010, când aproximativ o sută de organizații olandeze preocupate de situația animalelor fără stăpân au organizat prima conferință națională dedicată acestei probleme.

Ce înseamnă mai întâi de toate animale fără stăpân? În societatea de astăzi expresia se referă la pisicile sau la căinii vagabonzi. Dar șobolanii canalizărilor sau din subsolurile clădirilor, cum și animalele care au fost nevoite din cauza omului să părăsească spațiul lor natural și să invadeze orașele, ce sunt?

Civilizație înseamnă așadar să luăm în grijă un cățel sau o pisică, musai de rasă, cu pedigree, să le oferim afecțiunea și grija noastră și să ne considerăm stăpânii acestora? Dar cele care nu sunt de rasă? Cele abandonate?

Probabil este o percepție oarecum greșită și care dăunează biodiversității. Ar trebui să avem în grijă orice formă de viață.

Ne poartă în lesă câte un cățel drăgălaș sau ne comandă viața câte o pisicuță aristocratică, tolănită pe unde vrea ea în casele noastre și ne considerăm că am împlinit datoria noastră față de vietățile pământului. Privim pe Discovery diferite programe despre lumea animalelor și ne minunăm, odată cu fireasca înspăimântare, ne este frică de foarte mult viețuitoare și din pricina asta le ucidem. Ucidem pur și simplu sau prin invadările noastre în teritoriul acestora, le furăm pădurile. Este un crunt război al omului împotriva altor viețuitoare.

Au fost create diverse organisme și organizații care și-au asumat rolul să contribuie la salvarea animalelor, plantelor, păsărilor, peștilor… se duc întregi campanii de conștientizare însă… totul este nesemnificativ față de agresiunea generală pe care umanitatea o întreprinde contra biosistemului.

Educarea copiilor în spiritul grijii față de natură este un imperativ, măcar generațiile viitoare să reușească să creeze o conștiință cu adevărat sănătoasă față de Planetă. Astăzi facem un pas, ziua mondială a animalelor fără stăpân, mâine o altă zi și tot așa…

Suntem oare îndreptățiți să ne considerăm stăpânii planetei? Dacă da, foarte bine, un adevărat stăpân are grijă de avutul său!

Nu dezaprob absolut deloc posesia de animale de companie, dimpotrivă, cum nici nu îndemn să vă luați și alte animăluțe de companie, în afară de câini și de pisici, sunt deja mulți care cresc lângă ei tot felul de animale, nu acesta este mesajul meu, ci să conștientizăm dreptul la viață a tuturor formelor de viață. Nu lesa este semnul stăpâniei.

Orice sugestie sau comentariu ne-ar ajuta să îmbunătățim ziarul. Iar dacă poți considera articolul interesant și demn să îl afle și alții, te rugăm să îl distribui, ai aici mai jos butoanele anume.   Mulțumim.