Cu vaca vopsită pentru a salva leii

Nu este ușor să fii o vacă mai ales care trăiește printre leii africani din Botswana – sub amenințarea că poate fi prânzul unei leoaice.

Cercetătorii de la UNSW au găsit un mod eficient și rentabil de a proteja animalele de prădătorii lor și de a ajuta leii să trăiască împreună cu animalele și fermierii.

Printr-o mișcare de „înșelăciune psihologică”, oamenii de știință au încercat să picteze ochi pe spatele bovinelor locale.

Ideea este că ochii pictați fac leii să creadă că au fost depistați, determinându-i să abandoneze vânătoarea.

„Pe măsură ce zonele de conservare protejate devin mai mici, leii intră din ce în ce mai mult în contact cu populațiile umane, care se extind până la granițele acestor arii protejate”,

– spune dr. Neil Jordan, biolog în conservare la centru pentru Știința ecosistemelor din UNSW.

Leii mănâncă și animale domestice, fapt care are un impact negativ asupra mijloacelor de trai ale fermierilor care trăiesc în aceste zone rurale sărace.

Fără o modalitate neletală de a preveni atacurile, fermierii apelează adesea la forța mortală, împușcând sau otrăvind leii în represalii.

Dr Jordan spune că aceste conflicte om-animale au dus la „limitarea” populațiilor de lei africani, o specie pe cale de dispariție.

Ideea doctorului Jordan de a picta ochii pe spatele vitelor a venit după ce două leoaice au fost ucise în apropierea satului din Botswana, unde acestea se aflau.

În timp ce privea un leu alungând un impala, a observat ceva interesant:

„Leii sunt vânători de ambuscadă, așa că se strecoară pe la spatele prăzii lor, se apropie și sar pe ele fără a fi văzuți. Dar, în acest caz, impala a observat leul. Și când leul și-a dat seama că a fost văzut, a renunțat la vânătoare”, spune el.

O strategie derivată din natură

În natură, a fi „văzut” poate descuraja prădarea. De exemplu, motivele care seamănă cu ochii de pe aripi de fluture sunt cunoscute pentru a descuraja păsările.

În India, arborii din vecinătatea locuințelor au agățate măști pentru a ține departe tigrii care atacă omul.

Anul trecut a făcut echipă cu BPCT și cu un fermier local pentru a încerca strategia inovatoare, pe care a numit-o „iCow”.

Cercetătorii au pictat vacilor ochi pe o treime dintr-o efectiv de 62 de vite și au numărat vacile care se întorceau în fiecare seară.

Eficiența: vacile pictate au mai puțin șanse de a fi atacate și ucise decât vacile nevopsite.

El a strâns peste 8.000 de dolari pe platforma științifică de crowdfunding Experiment.com pentru a cumpăra 10 înregistratoare GPS și radio GPS, care va fi montat pe un lei sălbatici sub anestezie.

Echipa Dr Jordan, care implică un doctorat UNSW și cercetători BPCT, va picta aproximativ jumătate din bovinele fermierilor.

Acesta va folosi dispozitive GPS pentru a urmări mișcările vacilor și a leilor și pentru a determina când și unde se întâlnesc.

„Acest lucru ne va oferi informații despre expunerea vacilor pictate și nevopsite la pericolele de prădare și unde se află punctele de conflict”, spune Dr. Jordan.

Dacă instrumentul funcționează, acesta ar putea oferi fermierilor din Botswana – și în alte părți – un instrument durabil, cu costuri reduse, pentru a-și proteja animalele și o modalitate de a proteja leii împotriva uciderilor de represalii.

Sursa: goodnewsnetwork.org foto: Ben Yexley

Aceasta este o veste bună pentru ambele tabere.