Cueva de las Manos – Peştera mâinilor

În anul 1941, absolut întâmplător, în Argentina a fost descoperită o peşteră unică, care ulterior a fost denumită Cueva de las Manos, ceea ce în traducere înseamnă Peştera mâinilor. Peștera este situată în mica provincie Santa Cruz din inima Patagoniei.
Iniţial, peștera a fost descoperită în unul dintre defileurile râului Pinturas de către un călugăr, care nici nu a putut să-şi imagineze că această zonă va deveni una dintre principalele atracții turistice a Argentinei.
În anul 1964, profesorul de arheologie, Carlos Gradin, efectuiază o cercetare profundă a Cueva de las Manos şi face cunoscută peştera în lumea întreagă. După ce mulţimea de turişti au dat năvală spre peşteră, savantul a început a-şi face griji că aceasta nu-şi va păstra aspectul iniţial. Temerile au dispărut în anul 1999, când UNESCO a inclus Cueva de las Manos în lista Patrimoniului Mondial.

Numele grotei se trage de la o mulţime de urme de mâini, prezente pe pereţii peşterii alături de alte desene ce înfăţişează animale, vânători, copaci şi alte elemente ale naturii.
Este de menţionat, că Pestera Mâinilor prezintă interes nu doar pentru călătorii curioși. Picturile murale antice aparțin perioadei între anii 7000 şi 1000 înaintea erei noastre. Această perioadă, de obicei, este divizată în trei perioade mai mici, atât după stil, cât şi după perioada de timp în care au fost executate picturile.

Pentru savanţi, pînă în prezent, rămîne un mister semnificaţia mulţimii de amprente ale mâinilor de pe pereţii peşterei. Nimeni nu are nici măcar presupuneri din care motive oamenii din vechime au fost lăsat aici exact 829 de amprente ale măinolor, dintre care doar 36 sunt lăsate de mâina dreaptă. Mai târziu, aproximativ în a doua perioadă de populare a zonei, pereții au fost impodobiţi cu diverse scene de vânătoare. A treia fază istorică, de asemenea, a contribuit la crearea aceastei misterioase expoziții de artă primitivă, adăugînd pe pereţi caractere ale sistemului de scriere, asemănătoare celor care au fost folosite de sud-americanii antici.

Mai există o opinie, conform căreia desenele au fost efectuate de către locuitorii peşterii cu intervaluri de timp de 1000 de ani, fiecare nou trib, găzduit de peşteră, adăugând în tablou ceva specific doar acestuia. Datorită elementelor culturale unice, aceste așezări preistorice, au prefăcut peștera Cueva de las Manos într-o zonă uimitoare, vizitată de turistii din intreaga lume.

Traseul spre peştera Cueva de las Manos este unul destul de complicat, fiind necesar de deviat de pe autostradă la aproximativ 90 de kilometri. Lucrurile devin cu mult mai simple dacă folosim un automobil închiriat, cu care putem merge direct spre intrarea în peşteră.
La dorinţă, puteți face o plimbare prin împrejurimile peşterii, pentru a savura priveliştile peisajului local, inclusiv râurile şi defileurile superbe.(vacantaexotica.net)

Facebook Comments