Culorile, chakrele şi …dormitorul

Culorile joacă un rol deosebit de important în viaţă deorece ne influenţează direct. Fiecare dintre noi are culori preferate. Mediul care ne înconjoară influenţează dispoziţia noastră si starea sufletească. Pentru noi toţi, acasă semnifică linişte, dragoste, familie, chakrele în aceeaşi măsură sunt casa noastră interioară, centraline energetice care ne menţin sănătoşi şi echilibraţi. Echilibrul se poate face şi cu ajutorul culorilor.
Chakrele
Reprezentate sub formă de floare de lotus, fiecare având în corespondenţă o culoare din spectrul cromatic (ROGVAIV) şi funcţii specifice. Corpul nostru este traversat de energie în mod continu, organismul uman, plantele şi toate vieţuitoarele, emit radiaţii elecromagnetice. Fiecare sistem viu are un câmp bioenergetic propriu, care îl înconjoară. Acest câmp bioenergetic reprezintă aura. Este vizibil pe fotografii Kirlian sau cu ochiul liber, cu puţin exercițiu…
Un dormitor este primitor, te invită, te răsfaţă, te excită dar te şi linişteşte, în acelaşi timp este spaţiul care emană energie senzuală şi echilibru. Un covoraş, un set de perdele sau draperii, pernuţe decorative plasate strategic, îşi vor face efectul numaidecât.
1. Chakra Rădăcina [Muladhara] – Reprezintă temelia noastră şi sentimentul de a fi conectaţi cu pământul, împământaţi.
Culoarea: Roşu
Simbolul pasiunii, culoarea roşie te ajută să reaprinzi scânteia în viaţa de cuplu. Pe de altă parte, dacă ciondănelile sunt la ordinea zilei în relaţie, roşul nu va stimula cheful de ceartă şi de scandal. Nu predispune la somn, nu vei reuşi să te odihneşti şi ai putea avea senzaţia de oboseală fizică şi psihică chiar şi după o noapte de somn.
2. Chakra Sacrală [Swadhisthana] – Conexiunea, abilitatea de a-i accepta pe alţii şi experienţele noi. Asociată cu forţa fizică şi vitalitatea, instinct, sexualitate, relaţii interpersonale, nutriţia, tonusul.
Culoarea: Oranj (portocaliu).
Ne dă sentimentul de belşug, bunăstare, plăcere, sexualitate. Contribuie la dezvoltarea relaţiei de prietenie, esenţială în cuplu. Pe de altă parte, nuanţele stridente de orange îi pot irită pe cei trecuţi de prima tinereţe.
Alimente colorate în portocaliu (portocale, mandarine)
3. Chakra Plexului Solar [Manipura] – Capacitatea noastră de a fi încrezători şi de a ne controla propria viaţă. Valorizarea sinelui, încrederea în sine, respectul de sine.
Culoarea: Galben.
Culoare imperială, a răsăritului, a luminii. Stimulează bucuria, norocul, înţelepciunea şi creativitatea. Este o culoare caldă şi primitoare, absoarbe tensiunile, oferind în schimb armonie şi putere. Stimulează vederea şi oferă senzaţia de apropiere în spaţiu. Întreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de concentrare, predispune la socializare, stăpânire de sine, amplifică starea de luciditate mentală. Galbenul solar înveseleşte şi impresionează.
Alimente colorate în galben (porumb). Cereale şi fibre. Ceaiuri (mentă muşeţel)
4. Chakra Inimii [Anahata] – Capacitatea noastră de a iubi. Dragoste, bucurie, pace lăuntrică. Deschiderea inimii către ceilalţi este cel mai bun exerciţiu de vindecare.
Culoare: verde
Verdele simbolizează vindecarea, prosperitatea, pacea şi înţelegerea, aduce natura mai aproape şi totodată relaxează. Favorizează dezvoltarea, creşterea, armonia şi transformarea, Ajută la alungarea stresului şi a altor probleme emoţionale . Este o culoare revigorantă dar şi relaxantă. Se poate folosi atât în dormitorul matrimonial, cât şi în dormitorul copiilor. Recomandat mai ales sportivilor şi persoanelor care depun efortur fizic.
Alimentele colorate în verde (vegetalele frunzoase, spanacul) Ceaiul verde
5. Chakra Gâtului [Vishuddi] – Capacitatea noastră de a comunica.
Culoarea: Albastru
Albastrul şi nuanţele lui ajută la golirea creierului de gândurile de peste zi, contribuind astfel la relaxarea psihică. Folosirea exclusivă a albastrului în dormitor va duce la răcirea relaţiei între parteneri, rişti să devii o persoană închisă şi izolată. Este recomandă completarea decorului cu accesorii de culoare roşu alb sau portocaliu, care vor menţine aprinsă pasiunea în cuplu.
6 Chakra Ajna.Cel de-al Treilea Ochi – Capacitatea noastră de a ne concentra şi a vedea imaginea în ansamblu. Intuiţie, imaginaţie, înţelepciune, capacitatea de a gândi şi a lua decizii.
Culoarea: Indigo. Este benefică în cazul: migrenelor, diminuării sau pierderii senzaţiei gustative sau a mirosului, stimulării activităţii glandei tiroide, nevralgiilor, stărilor obsesive. Favorizează atingerea unei bune interiorizări, meditaţia şi ajută la îndepărtarea obsesiilor.
7. Chakra Coroanei [Sahasrara] – Cea mai înalta Chakra reprezintă capacitatea noastră de a fi pe deplin conectaţi spiritual. Emoţional-frumuseţe lăuntrică şi exterioară, conexiunea noastră cu spiritualitatea, cu universul.
Alimente vindecătoare: Fructe colorate violet (struguri, afine, coacăze) Violetul este culoarea bogăţiei şi a prosperităţii.
Violetul este strâns legat de spiritualitate , demnitate , motivare, lux şi prosperitate . Este un remediu foarte bun în momente de nervozitate . Această culoare posedă o energie spirituală foarte puternică şi favorizează stările meditative. Violetul reduce sensibilitatea la durere şi este recomandat pentru însănătoşirea fizică şi mentală.
Generalităţi
Cuplurile care au dormitoarele amenajate în tonuri calde sunt mai active. Nuanţele aurii stimulează şi înlesnesc comunicarea. Nuanţe de roşu sau violet contribuie la menţinerea pasiunii în viaţă de cuplu. Mai puţin atraşi unul de celălalt sunt partenerii care se odihnesc într-un dormitor decorat în tonuri de roz şi bleu, chiar dacă se bucură de un somn mai odihnitor.
Crem, bej şi auriu sunt culori pozitive ce exprimă elegantă, bogăţie prosperitate şi stimulează bucuria, creativitatea şi norocul. Echilibrează energiile casei şi atrag faima. Sunt nuanţe pastelate, calde şi vesele, ce exprimă fertilitatea şi stimulează bucuria.
Nuanţele reci (bleu, albastru, verde etc.), aşa cum le spune şi numele, aduc răceală în viaţă de cuplu, iar dormitoarele amenajate în culori închise (negru, ciocolatiu sau gri) aparţin cuplurilor pe cale de destrămare, spun psihologii.
Violet se recomandată cuplurilor care simt că viaţa lor intimă a devenit monotonă şi este lipsită de diversitate. Are puterea de a scoate la iveală cele mai intime şi ascunse fantezii ale celor doi parteneri, făcându-i pe cei doi să găsească curajul necesar pentru a le pune în aplicare.
Alb şi bleu sau alb şi albastru este recomandat persoanelor care fac muncă de creaţie, pentru efort intelectual. Un dormitor alb poate să creeze o atmosfera relaxantă şi primitoare şi să dea o senzaţie de prospeţime şi curăţenie casei tale. Alb te va ajuta să te relaxezi. Nu folosiţi alb pur în decorul întregii camere combinaţi-l cu nuanţe stinse, neutre sau calde de pământ.
Rozul, obţinut din amestecul roşului cu alb, este indicat pentru dormitor, întrucât reduce dinamismul, aduce armonie, bună dispoziţie şi intelegre. Este o culoare calmă, ce simbolizează romantismul, dragostea şi sensibilitatea. Favorizează energiile pozitive şi este culoarea fericirii.