Cultura știrilor false – Facebook susține o campanie împotrivă

Cultura știrilor false - Facebook susține o campanie împotrivă

Facebook a început, şi în România, campania împotriva ştirilor false. Astfel, mai multe pagini care distribuiau informaţii neadevărate, reţete neverificate pentru vindecarea miraculoasă a unor boli grave sau teorii ale conspiraţiei s-au trezit că postările lor sunt aproape invizibile. Printre cei afectaţi se numără şi Times New Roman, un site de satiră. Scrie stiripesurse

Zece milioane de români au cont pe Facebook şi mulţi dintre ei primesc aproape zilnic invitaţia la un articol mincinos. Aşa că demersul reprezentanţilor reţelei de socializare li se pare unul corect, informează stiritvr.

Pagini care conţin clipuri video fără sursă, liveuri false, informaţii cu caracter denigrator sau xenofob se numără printre paginile care intră la categoria indezirabile. Uneori, roboţii Facebook mai dau şi greş, cum s-a întâmplat în cazul celor de la Times New Roman.

Reprezentanţii Times New Roman speră ca problema să fie remediată în cel mai scurt timp.


De foarte multe ești atras de un titlu și apoi, când intri, și faci vizualizări acelui site, acesta fiind, de fapt, și scopul titlului, nu găsești ceea ce te așteptai. Fie știrea este trunchiată, interpretată sau de-a dreptul o minciună. Foarte mulți oameni sunt tentați să distribuie astfel de titluri, făcând mult rău celor care chiar au nevoie de o informație pe argumentul acestor titluri de articole. Când observi că știrea este neconcludentă, fără sursă, fără autor, iar site-ul este nereperabil, nu are adresă fizică, date de contact nu doar electronice, evită să le distribui postările. Știrile false sunt o plagă a lumii online. Ziarul nostru indică sursa folosită dar, mai întâi de toate, verifică atent acestea înainte de a le prelua sau crea. Nu publicăm știri false ori care ar putea dăuna oamenilor.