Cum a început Teoria Conspirației între Coronavirus și 5G


Cum a început Teoria Conspirației între Coronavirus și 5G Pandemia de dezinformare

În perioade de criză, teoriile conspirației se pot răspândi rapid ca un virus. Potrivit theconversation.com

Pe măsură ce pandemia de coronavirus și-a întărit răspândirea asupra unei lumi care se luptă să înțeleagă enormitatea situației cu care se confruntă, forțele mai întunecate își fac propriile narațiuni.

Oamenii de știință și cercetătorii lucrau – și continuă să lucreze – pentru a găsi răspunsuri.

Dar știința este lentă și metodică. Astfel, explicațiile exagerate despre cum a început epidemia au început să umple golul.

Printre aceste explicații ciudate se află o teorie conform căreia… lansarea recentă a tehnologiei 5G este de vină!

Dar de unde a început această teorie, cum s-a dezvoltat și s-a schimbat și ce se poate face pentru a opri valul de știri false?

Patru experți care au făcut cercetări ample în acest domeniu să analizeze aceste întrebări:

Marc Tuters, profesor asistent în ce privește noile mass-media și cultură digitală la Universitatea din Amsterdam, și Peter Knight, profesor de studii americane la Universitatea din Manchester, examinează marile probleme și istoria teoriilor conspirației.

Apoi, Wasim Ahmed, lector de afaceri digitale la Universitatea Newcastle, și Joesph Downing, cercetător în domeniul naționalismului la London School of Economics, împărtășesc rezultatele noului lor studiu despre originile teoriei conspirației 5G pe social media.

Un cocktail toxic de dezinformare
Marc Tuters și Peter Knight

Teoriile conspirației despre tehnologia telefoanelor mobile au existat încă din anii 1990 și au rădăcini istorice îndepărtate.  Medicii au vorbit pentru prima dată despre „radiofobie” încă din 1903.

În urma temerilor legate de liniile electrice și de microunde în anii 1970, adversarii tehnologiei 2G din anii 1990 au sugerat că radiația telefonului mobil ar putea provoca cancer și că aceste informații au fost reținute.

Alte teorii ale conspirației despre 5G includ ideea că a fost responsabil pentru moartea inexplicabilă a păsărilor și copacilor.

Teoria conspirației coronavirusului 5G vine în diferite tulpini, cu grade diferite de neverosimilitate.

O versiune timpurie a teoriei a afirmat că nu a fost o coincidență faptul că tehnologia 5G a fost inițiată în Wuhan, unde a început pandemia (acest lucru este incorect, deoarece 5G a fost deja lansat în mai multe locații).

Unii susțin că noua criză a coronavirusului a fost creată în mod deliberat pentru a ține oamenii acasă, în timp ce inginerii 5G instalează tehnologia peste tot.

Alții insistă asupra faptului că radiația 5G slăbește sistemul imunitar al oamenilor, făcându-i mai vulnerabili la infecțiile cu COVID-19.

O altă mutație din teoria conspirației 5G afirmă că 5G transmite direct virusul.

Aceste diferite povești 5G sunt adesea combinate împreună cu alte teorii ale conspirației COVID-19 într-un cocktail toxic de dezinformare.

La început, unii teoreticieni ai conspirației au insistat că amenințarea cauzată de virus (și rata aparentă a mortalității) a fost exagerată.

Făcând ecou limbii proprii a președintelui Donald Trump, unii dintre susținătorii săi au considerat acest lucru ca făcând parte dintr-o „păcăleală” elaborată menită să-i prejudicieze șansele de re-alegere.

Alții, în special din extrema dreaptă din Statele Unite, au numit măsuri de urgență de blocare în ceea ce privește eforturile „deep state” de control al populației și au solicitat un „al doilea război civil” ca răspuns.

Alte teorii notabile includ afirmația că virusul a fost eliberat accidental de către Institutul de Virologie Wuhan sau că a fost produs în mod deliberat ca armă de război biologic, atât de chinezi, cât și de americani.

O idee din ce în ce mai populară este că pandemia face parte dintr-un plan realizat de elite globale, cum ar fi Bill Gates sau George Soros – în legătură cu Big Pharma – de a institui vaccinări obligatorii în întreaga lume care ar include cip-uri de urmărire, care ar fi apoi activate prin unde radio.

Datele anchetei din diverse țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Franța, Austria și Germania, au arătat că cea mai populară teorie a conspirației coronavirusului este că virusul a fost creat de om:

62% dintre respondenții din Marea Britanie consideră că această teorie este într-o oarecare măsură adevărată.

În acel sondaj din Marea Britanie, 21% au fost de acord, în diferite grade, că coronavirusul este cauzat de 5G și este o formă de otrăvire cu radiații transmisă prin unde radio.

Prin comparație, 19% sunt de acord că evreii au creat virusul pentru a doborî economia pentru profit.

De unde au venit aceste teorii?

Puține dintre aceste teorii sunt noi. Cele mai multe dintre ele sunt mutații sau recombinări ale temelor existente, deseori bazându-se pe clișee narative și manevre retorice care au o istorie lungă.

Teoreticienii conspirației au de obicei o viziune completă asupra lumii, prin care interpretează informații și evenimente noi, pentru a se potrivi cu teoria lor existentă.

De fapt, una dintre caracteristicile definitorii ale gândirii conspirației este că este auto-sigilată, non-falsificabilă și rezistentă la provocări. În mod ironic, absența dovezilor este adesea luată ca dovadă a acoperirii masive.

Respingerea pandemiei ca o farsă și interogarea experților științifici au ieșit direct din manualul de negare a schimbărilor climatice.

Teoria 5G a undelor radio care transmit sau activează virusul, de exemplu, este o refacere a temerilor conspiraționale de lungă durată cu privire la experimentele de control al minții, mesaje subliminale și presupuse proiecte secrete de arme militare americane (toate argumentele sunt fumate pentru industria cinematografică de la Hollywood).

Istoria 5G împărtășește similitudini cu zvonurile care datează din anii 1990 despre HAARP (programul activ de cercetare aurorală de înaltă frecvență al armatei SUA).

HAARP a fost o gamă largă de emițătoare radio situate în Alaska și finanțate de Departamentul Apărării al Statelor Unite, în parteneriat cu o serie de universități de cercetare.

Programul a efectuat experimente în ionosferă (stratul superior al atmosferei) folosind unde radio și a fost închis în 2014.

Cu toate acestea, teoreticienii conspirației au susținut că dezvoltă de fapt o armă pentru controlul timpului și pentru controlul minții.

În mod similar, s-a exprimat îngrijorarea că 5G poate fi de fapt o armă de înaltă tehnologie a cărei utilizare reprezintă o „amenințare existențială pentru umanitate”.

Există, de asemenea, zvonuri de conspirație conform cărora Big Pharma suprimă un remediu pentru cancer.

Ideea că virusul a fost produs într-un laborator reflectă afirmațiile făcute acum un sfert de secol despre HIV / SIDA. Una dintre originile acestei povești a fost un prim exemplu de campanie de dezinformare KGB.

Acuzația potrivit căreia Fundația Bill și Melinda Gates sau George Soros au planificat pandemia coronavirusului este o versiune a fanteziilor conspiraționale familiare de dreapta (și adesea rasiste și antisemite) despre elitele „globaliste” care amenință suveranitatea națională și individuală.

Există dovezi crescânde că grupurile de extremă dreaptă folosesc în mod oportunist frica și incertitudinea din jurul pandemiei pentru a-și continua politica de ură.

Teoriile conspirației populiste funcționează adesea împărțind lumea în Noi împotriva lor, cu scopul de a denigra oameni și instituții și de a oferi explicații simple pentru fenomene complexe.

Teoriile conspirației coronavirusului 5G sunt deosebit de provocatoare, deoarece reunesc oameni din părți foarte diferite ale spectrului politic.

Pe de o parte, ele atrag extrema dreaptă care vede ca parte a unui atac tehnologic asupra libertății indivizilor de către un mare guvern.

Pe de altă parte, ele fac apel la comunitatea anti-vax stabilită, care este adesea aliată cu cei care nu se încred în Big Pharma.

În Statele Unite, care se afla recent într-un an electoral, strategiile de atenuare a coronavirusului au devenit o chestiune de război cultural diviziv, președintele refuzând să poarte o mască pe față.

Dar în țări precum Germania, problemele anti-bloc par să facă legături în întregul spectru politic, conduse de influențatori ai rețelelor sociale care lucrează pentru a conecta punctele dintre comunități sau triburi separate ale teoriei conspirației.

După cum se vede în analiza de mai jos, astfel de influențatori ancorează comunitățile de teorie a conspirației pe social media.

Deoarece aceste metode oferă doar o vedere parțială, este problematic să presupunem că membrii acestor comunități sunt în mod necesar prinși în camerele de ecou, ​​cei incapabili să acceseze alte puncte de vedere.

Cu toate acestea, rezultatele se potrivesc cu tiparele tulburătoare prezentate mai sus. Și mai arată că, cei care cred și propagă teoriile conspirației pot proveni dintr-o secțiune transversală a societății.

Analiza rețelelor sociale
Wasim Ahmed și Joseph Downing

Studiul nostru a urmărit să investigheze teoria conspirației 5G pe Twitter la începutul lunii aprilie 2020, când conspirația era în tendințe în Marea Britanie și îi sporea vizibilitatea.

Această perioadă de timp a coincis cu rapoartele conform cărora cel puțin 20 de antene de telefon 5G din Marea Britanie au fost vandalizate, inclusiv daune raportate într-un spital.

De asemenea, au existat atacuri incendiare 5G în toată Europa continentală în acest timp.

Cercetarea noastră a vizat să afle cine răspândea teoria conspirației, procentul de utilizatori care credeau teoria și ce măsuri erau necesare pentru a o combate.

Am folosit un instrument numit NodeXL pentru a efectua o analiză a rețelelor sociale.

NodeXL este un plugin Microsoft Excel care poate fi utilizat pentru a prelua date de pe o serie de platforme de socializare, cum ar fi Twitter.

Am captat datele folosind cuvântul cheie „5Gcoronavirus”, care a recuperat și tweet-urile cu hashtagul #5GCoronavirus. Tweeturile pe care le-am analizat au fost publicate în perioada 27 martie – 4 aprilie.

Rețeaua a fost formată dintr-un total de 10.140 de tweets, compuse din 1.938 de mențiuni, 4.003 de retweets, 759 de retușări, 1.110 răspunsuri și 2.328 de tweets individuale.

Am descoperit că exista un cont Twitter specific, configurat ca @5gcoronavirus19 cu 383 de adepți, care răspândea teoria conspirației și devenise influent în realizarea ei pe social media.

Contul a putut trimite 303 de tweets în șapte zile. De asemenea, am constatat că președintele Trump a fost adesea etichetat în tweet-uri și a fost influențat în rețea, fără a se tweetui el însuși.

Acest lucru evidențiază ideea despre sprijinul pentru aceste teorii provenind de la forțele de dreapta.

Dintr-un total de 2.328 de tweets individuale, 34,8% dintre utilizatori au crezut teoria și / sau opiniile împărtășite în sprijinul acesteia.

De exemplu, un utilizator pe care nu îl facem public din cauza eticii pe care s-a bazat studiul nostru pe Twitter: 5G ucide! #5Goronavirus – sunt conectați! Oamenii nu sunt orbi la adevăr!

Dar 32% au denunțat teoria sau au batjocorit-o. De exemplu, un utilizator a observat: „5G nu dăunează sau ucide o singură persoană! COVID-19 # 5Gcoronavirus”.

Un alt 33% au fost doar tweet-uri generale care nu și-au exprimat opiniile sau opiniile personale. În calitate de utilizator care a postat pe Twitter: „Am un chat Skype luni la 10:00, COVID-19 # 5Gcoronavirus”.

Dar această lipsă flagrantă de sprijin pentru conspirație în sine a devenit o problemă, deoarece pe măsură ce mai mulți utilizatori s-au alăturat discuției, profilul subiectului a fost ridicat, ceea ce le-a permis să înceapă tendința.

Am creat o diagramă de rețea socială, gruparea a identificat diferite forme și structuri în cadrul rețelei.  Cel mai mare grup din rețea a reprezentat un „grup izolat”.

Aceste grupuri se formează de obicei atunci când un utilizator menționează un hashtag în tweet-urile sale fără a menționa numele unui alt utilizator.

Mărci mari, evenimente sportive și știri de ultimă oră vor avea toate un grup considerabil de blocuri.

Acest lucru sugerează că în acest timp subiectul conspirației a devenit popular și a atras puncte de vedere și opinii de la utilizatori care erau noi pe net.

A doua cea mai mare formă de rețea seamănă cu o rețea „difuzată” și conținea utilizatori care au fost retweeted. Rețelele de difuzare se găsesc de obicei în fluxurile Twitter ale vedetelor și jurnaliștilor.

Haștagul Twitter @5gcoronavirus19, care a fost creat pentru a răspândi teoria, a format un grup propriu care seamănă cu o formă de rețea de difuzare și a primit o serie de retweets, arătând modul în care teoria conspirației a fost amplificată de om, pe măsură ce utilizatorii au retweetat conținutul.

Teoreticienii conspirației vor folosi probabil comentarii făcute de figuri influente care pot adăuga gaz pe  foc.

Un exemplu cheie în acest sens ar fi atunci când prezentatorul TV Eamon Holmes a spus că mass-media nu ar putea spune cu siguranță dacă teoria 5G este falsă.

Aceste comentarii sunt în afara intervalului de timp pe care l-am studiat. Dar este probabil ca acestea să fi avut impact asupra tuturor platformelor de socializare.

Holmes a fost puternic criticat de Ofcom, care a remarcat că, comentariile sale riscau să submineze credința publicului în știință.

Pandemia de dezinformare

Cu luni înainte ca antenele de telefonie mobilă să fie atacate în Marea Britanie, „infodemia” (o răspândire mare și rapidă a dezinformării) se desfășura într-un ritm rapid.

În Franța, pe Facebook s-au răspândit știri despre un remediu savuros pentru virus: brânza Roquefort.

Într-adevăr, o perspectivă mult mai periculoasă asupra sănătății publice decât brânza albastră, zvonul că drogul cocaina ar putea vindeca COVID-19 a determinat Ministerul Sănătății francez să emită o declarație de avertizare.

Unii susțin că astfel de evenimente ciudate, izbucnite din lumea online a știrilor false, a meme-lor și a dezinformării, i-au conferit în mod eficient lui Trump președinția Statelor Unite.

Având în vedere că un sondaj a arătat că 75% dintre americani credeau știri false în timpul alegerilor, această afirmație nu este la fel de revoltătoare pe cât apare inițial. Dar există o altă teorie.

Mai degrabă decât activitatea pe rețelele sociale care duce la acțiunea directă în „lumea reală”, poate fi adevărat opusul. De exemplu, un eveniment major ca Primăvara Arabă a fost o acțiune din lumea reală care a provocat un efect de undă pe social media.

Forțele întunecate sunt încă în lucru pe internet în timpul evenimentelor majore. Ele încearcă să răspândească o agendă de știri false și să schimbe modul în care evenimentele sunt percepute și construite în moduri periculoase.

Cealaltă cercetare a noastră, efectuată împreună cu Richard Dron de la Universitatea din Salford, a examinat descrierile musulmanilor în timpul incendiului Grenfell…

…și a urmărit modul în care Grenfell a fost acoperit pe Twitter în timp ce focul ardea încă în primele ore ale zilei de 14 iunie 2017.

Zile mai târziu, atât vedetele, cât și politicienii ar fi mustrați pentru răspândirea neîncrederii în rapoartele oficiale ale incendiului.

O denunțare puternică a conspirației 5G și COVID-19 de către un lider mondial, atunci când a apărut, ar fi contribuit la atenuarea efectului teoriei asupra publicului.

Dar în acest timp, Boris Johnson, primul ministru al Regatului Unit, era el însuși bolnav de COVID-19. Deci, nu a existat nicio respingere directă din partea lui.

Deși acest lucru ar fi ajutat, credem că lupta ar trebui să aibă loc în mod ideal pe platforma pe care este împărtășită conspirația.

Munca noastră continuă privind influențatorii demonstrează modul în care personajele culturii populare cu un număr mare de persoane pe Twitter și alte platforme de socializare pot avea uneori mai multă atracție – și pot fi mai credibile – decât conturile „oficiale” sau politicienii.

Acesta este motivul pentru care credem că guvernele și autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să apeleze la factorii de influență din social media pentru a contracara dezinformarea.

De asemenea, este important să rețineți ce site-uri web au distribuit oamenii în această perioadă, deoarece este probabil să joace un rol cheie în diseminarea și existența teoriei.

În mod surprinzător, site-urile web de „știri false” precum InfoWars au publicat o serie de articole care indică faptul că există o legătură între tehnologiile COVID-19 și 5G.

YouTube a apărut, de asemenea, ca un domeniu influent, deoarece utilizatorii Twitter s-au conectat la diferite videoclipuri care răspândeau teoria.

În mod îngrijorător, studiul nostru a constatat că un număr mic de utilizatori Twitter au fost fericiți să vadă înregistrări postate de copaci 5G deteriorați și au sperat că vor fi atacați mai mulți.

Twitter a luat măsuri și a împiedicat utilizatorii să împartă teoriile conspirației 5G pe platformă. De asemenea, YouTube a interzis conținutul care conține dezinformare medicală.

Nu a fost ușor pentru platformele de socializare să țină pasul, deoarece pandemia a dat naștere la peste zece teorii diferite ale conspirației.

O modalitate prin care publicul se poate alătura luptei împotriva teoriilor conspirației este să raporteze conținut inadecvat și / sau periculos pe platformele de socializare și, mai important, să evite partajarea sau interacțiunea cu acesta.

Între timp, televiziunile publice majore, ziarele și mass-media radiofonice ar trebui să-și facă partea, dezbătând și disipând teoriile conspirației pe măsură ce apar.

Dar platformele de socializare, cetățenii și guvernele trebuie să se asocieze cu experți pentru a recâștiga încrederea și a risipi potopul de știri false și teorii în continuă schimbare.

Mutații
Marc Tuters și Peter Knight

Videoclipul conspirației virale, Plandemic, este un exemplu cheie, deoarece a ajutat teoriile conspirației coronavirusului să se răspândească și mai mult în curent.

Videoclipul – care a devenit viral pe scurt pe YouTube și Facebook până când a fost eliminat – s-a concentrat pe un virolog discreditat care promovează teoria conform căreia pandemia de coronavirus era un complot Big Pharma pentru a vinde vaccinuri.

În timp ce astfel de teorii ale conspirației sunt mai puțin răspândite decât torentul de dezinformare a coronavirusului care este catalogat și respins de grupurile de supraveghere media, ceea ce este deosebit de îngrijorător…

…este modul în care se mută și se combină în forme noi și potențial periculoase pe măsură ce diferite triburi converg și invadează curentul principal cu videoclipuri care implică experți „reali”.

Odată cu coronavirusul, teoriile conspirației 5G existente au devenit efectiv supraalimentate, ducând, de exemplu, la noi mișcări de protest, cum ar fi „protestele de igienă” din Germania.

În aceste proteste, configurațiile necunoscute ale activiștilor din stânga și din dreapta găsesc o cauză comună în indignarea lor comună față de protocoalele de blocare.

În ultimii ani, teoriile conspirației Deep State, cum ar fi Pizzagate și QAnon, s-au dezvoltat mai întâi în cadrul comunităților reacționare „deep web” înainte de a se răspândi în mainstream, unde au fost amplificate de roboți de dezinformare, influențatori ai rețelelor sociale, vedete și politicieni.

Comunități înfloritoare au crescut în jurul acestor teorii, grupate în jurul teoreticienilor conspirației.

Un număr semnificativ din aceste cifre, cu câteva excepții notabile, s-au orientat spre interpretarea pandemiei coronavirusului prin lentila lor conspirativă specială.

Cu coronavirusul ca un fir comun care leagă aceste diferite triburi, rezultatul a fost o fertilizare încrucișată a ideilor.

Astfel de teorii conspirative hibridizate par să apară în toate punctele spectrului politic și web, spre deosebire de cazurile anterioare în care au apărut în mare parte din margini și s-au răspândit în mainstream.

Comparativ cu rafalele anterioare de știri false, platformele de socializare au răspuns destul de proactiv la abundența informațiilor problematice legate de coronavirus.

Google, de exemplu, organizează rezultatele căutării legate de coronavirus, ceea ce înseamnă că returnează numai surse autorizate și au legături către acele surse în care ar fi apărut în mod normal reclame.

De asemenea, platformele au fost mult mai dispuse să elimine conținutul problematic de tendințe, așa cum a fost cazul videoclipului Plandemic pe care YouTube l-a eliminat în 24 de ore, deși nu înainte de a ajunge la 2,5 milioane de vizionări.

În timp ce acest tip de conținut interzis migrează în mod inevitabil către o „ecologie socială alternativă” a site-urilor precum Bitchute și Telegram, ponderea lor de audiență mult mai mică diminuează acoperirea acestor teorii ale conspirației, precum și subminează fluxurile de venituri ale proprietarilor de afaceri.

Într-o epocă în care neîncrederea publică față de instituții și suspiciunea față de elite este unul dintre factorii care contribuie la creșterea globală a populismului național, comunicarea cunoștințelor de autoritate este, fără îndoială, o provocare pentru guverne.

În acest timp de enormă incertitudine, conducerea capabilă și onestă este una dintre singurele măsuri cu adevărat eficiente care vor ajuta la gestionarea răspândirii dezinformării coronavirusului, iar politicienii ar trebui să pună deoparte alianțele partidelor pe măsură ce abordează problema.

Pentru toți ceilalți, aceasta înseamnă a accepta că soluțiile pe termen scurt sunt improbabile și că oamenii ar trebui să aibă încredere în experți, să se gândească înainte de a partaja conținut social media și să aibă grijă unul de celălalt.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.