Cum afli dacă ești sau nu un …PSIHOPAT

Milioane de oameni au intrat recent într-un cinematograf pentru a urmări Joker, filmul anului.

Mulți au comentat că filmul este doar un portret al unui psihopat luat dintr-un manual.

Dar poate cea mai mare întrebare este: câți din public au trăsături similare? Într-adevăr, este posibil ca tu însuți să fiți un psihopat?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să examinăm criteriile de diagnostic pentru psihopatie prezentate în PCL-R, dezvoltate de Robert Hare în anii ’70.

Datorită lui Hare, experții pot utiliza PCL-R pentru a evalua dacă un individ prezintă unul dintre criteriile psihopatiei.

Estimările sugerează că aproximativ 1% din populație se califică, deși  procentul este mult mai mare în rândul populației închisorilor (25%) și a managerilor companiilor (21%).

Psihopatul absolut sau prototipic ar produce un scor maxim de 40 din lista de verificare Hare, în timp ce un scor zero ar indica pe cineva fără tendințe psihopate.

Cei cu un scor de 30 sau mai mult ar trebui să se califice pentru evaluări suplimentare și indicații psihopatice, în timp ce majoritatea infractori au punctaje între 22 și 30.

În consecință, psihopatia este poate cel mai bine văzută ca un spectru, noi cu toți arătând câteva trăsături la un anumit punct al vieții noastre.

În cele din urmă, nu putem presupune că oarecum trăitul, experiențele – o creștere dură, de exemplu – ne va face psihopați. Dezbaterea dintre natură și educație a fost discutată de mult timp în legătură cu psihopatia și încă nu există un răspuns clar.

Dar recent s-a sugerat că, deși o predispoziție genetică este esențială pentru o persoană care prezintă semne de psihopatie, unii factori de mediu, cum ar fi trauma, abuzul și respingerea de către cei dragi, ar putea determina cursul tulburării.

Nici nu trebuie să presupunem că o persoană care îndeplinește anumite criterii PCL-R este neapărat un psihopat.

De asemenea, trebuie să ținem cont că nu toți psihopații sunt criminali. Mulți sunt profesioniști de succes, astfel încât un scor ridicat al PCL-R nu ne face neapărat periculoși sau predispuși la omucideri…

Patrick Bateman, anti-eroul romanului American Psycho din 1991 al lui Brett Easton Ellis, este cu siguranță un psihopat – dar nu toți psihopații sunt Patrick Bateman.

Cu toate acestea, psihopații sunt în mod clar relativ frecvenți, deci, cum putem identifica unul?

La urma urmei, dacă o persoană este un psihopat, rareori o va accepta sau o va face asta public. Potrivit theconversation.com.

Testul ești sau nu psihopat

Prima caracteristică a unui psihopat, conform PCL-R, este farmecul ocazional și superficial. Desigur, aceasta poate fi o caracteristică aparent pozitivă.

Aceasta nu este însă o trăsătură motivată de interes autentic sau empatie pentru ceilalți, dar permite psihopaților să-i fascineze și să-i manipuleze pe cei din jurul lor, de la colaboratori până la parteneri romantici.

O altă caracteristică cheie este un mare sentiment al valorii de sine. Desigur, acest sentiment profund de încredere sau încredere în sine poate explica de ce atât de mulți psihopați reușesc să prospere în lumea nemiloasă a afacerilor.

Din păcate pentru colegii și „prietenii” lor, totuși, psihopații tind, de asemenea, să se afișeze strălucitor prin a-i șoca și minți patologic. Fii atent la narcisiști.

Alte criterii din lista de verificare PCL-R includ: lipsa de remușcare sau vinovăție, insensibilitate, un stil de viață parazitar și un comportament sexual promiscuo. Pe scurt, psihopații tind să își asume riscuri și pot fi mai puțin susceptibili să arate sau să simtă frică.

Dar nu sunt întotdeauna buni operatori. O caracteristică care este atât evidentă, cât și obișnuită este controlul comportamental slab, care este probabil legat de probabilitatea mai mare ca psihopații să aibă o istorie de delincvență juvenilă.

Psihopații tind să aibă un ochi bun pentru a vedea și a imita modul în care se comportă ceilalți, dar pot avea și explozii de comportament antisocial.

Pe baza celor de mai sus, gândul meu este că Joker – sau cel puțin Arthur Fleck, omul din spatele trucajului – este doar un psihopat marginal, cu alte probleme de sănătate mintală care ar merita investigarea ulterioară.

Există cu siguranță mai mulți psihopați în viața reală care ar obține scoruri mult mai mari la testul Hare.

Întrebarea cheie este, pe baza celor de mai sus, dacă ai putea fi unul dintre ei și cum intenționezi să folosești aceste trăsături și abilități.

În cele mai eficiente cariere profesionale găsim sociopați și psihopați, aceștia sunt clar ambițioși, extrem de exploatatori, nemiloși și agresivi. Adesea se îndreaptă către poziții de putere și statut, în afaceri, în finanțe, politică, mass-media și alte domenii importante.

Ei obțin succesul prin moduri imorale, folosind chiar abuzul asupra celorlalți. Exemple pot include: executivul corporativ care reduce salariile angajaților și asistența medicală doar pentru un profit mai mare, consilierul financiar care înșală furând economiile clienților pentru investiții lipsite de scrupule, politicianul care demonizează grupuri „nedorite” mereu gata a-i incita contra pe adepții săi și pe mass-media.

Sociopații și psihopații își ating obiectivele prin continuarea iminentă și imorală a puterii și a câștigului personal, lăsând ca efect o urmă de suferință umană și daune aduse societății.

Mai jos sunt șapte caracteristici ale sociopatului sau psihopatului modern. Deși nu toți cei cu această tulburare pot avea toate trăsăturile enumerate, un psihopat sau un psihopat diagnosticat clinic va prezenta probabil multe dintre următoarele semne în mod regulat, mai ales când câștigul personal, controlul relațional și dominația socială sunt în joc.

Psihopatii pot avea doar relații dominante. Ei trebuie să aibă în permanență un control complet asupra partenerului, deoarece în mintea lor victima nu este o ființă separată cu gânduri, credințe și opinii individuale, ci sunt pur și simplu o extensie a psihopatului.

Un psihopat va distruge întreaga personalitate a victimei sale spărgând-o în bucăți. Cel mai probabil victima va începe să simtă că ea face întotdeauna alegerea greșită, spunând întotdeauna ceea ce este greșit atunci când ar fi trebuit să se așeze și să tacă.

Dacă victima are o problemă cu cineva, psihopatul se va alia întotdeauna cu cealaltă persoană. Psihopatii și narcisiștii trebuie sa fie mereu într-o poziție de superioritate față de victimă.

Victima nu trebuie niciodată să fie de acord cu opiniile sau deciziile psihopatului. Dacă psihopatul este pus la îndoială sau i se cere să facă unele modificări simple pentru a-și îmbunătăți comportamentul, victima va fi acuzată că îl critică, îl controlează sau oprimă pe el, psihopatul. Vânătorul se va preface că este vânatul! Victimizarea este o trăsătură pishopată la un moment dat și mai ales când el este atacatorul.

Într-un fel psihopatul scapă întotdeauna de responsabilitate, se manipulează pentru a ieși din situații riscante și îi convinge pe toți cei din jur că acțiunile lor, oricât de violente sunt justificabile. Înainte de a-l cunoaște, el sau ea te va convinge că uneori suntem toți împinși la limită.

Victima trebuie să-și amintească întotdeauna că regulile se schimbă constant. Există reguli pentru victimă și reguli pentru psihopat. Psihopatul poate schimba regulile în orice moment, iar regulile nu sunt niciodată în favoarea victimei. Regula numărul unu este că victima trebuie să apară întotdeauna înnebunită.

Un bărbat sau o femeie psihopată îi va convinge pe copii că totul este întotdeauna vina celuilalt părinte. De asemenea, vor avea familia imediată convinsă că victima are probleme de comportament și probleme de gestionare a furiei.

Psihopatul va pune victima în așa fel încât să eșueze în fața oamenilor și să împingă butoanele victimei până când plesnește de nervi. Înainte ca victima să o știe, se va simți de parcă toată lumea este împotriva lor. Ei sunt! Psihopatul a intrat primul, s-a dat drept victimă și le-a spus tuturor că partenerul său este nebunul.

Psihopatul va ascunde lucrurile victimei și va spune victimei că le-a pierdut. Sau trebuie să le fi pus în altă parte. Sau, în loc să admită că am întârziat cu o oră, victimei i se va spune că reținut timpul stabilit pentru întâlnire greșit.

Aceasta este o ființă umană periculoasă! Psihopații controlează toate informațiile din unitățile familiale. Ei sunt păpușarii. Ei învrăjbesc frații împotriva fraților și copiii împotriva celuilalt părinte. Ei sunt creatorii haosului.

Sunt adesea: escroci, guru, căutători de erori, mincinoși patologici. Cel mai probabil ei emană farmec extrem, bunătate și carismă.

Supraviețuitorii psihopatie se simt adesea anxioși, dezgustători și șocați. Pot rezista la atacuri de panică extremă, paranoia și depresie.

Rețineți că, odată depărtați de psihopat, multe victime ale psihopatiei continuă să ducă o viață speriată până ce îi salvează oameni fericiți, buni, sinceri.

Unele victime au fost atât de traumatizate încât nu mai pot intra niciodată într-o relație. Pentru acești bărbați sau femei, simpla gândire a unei relații poate provoca palpitații cardiace. Gândurile de intimitate, dăruind inima lor altuia și încrederea unei alte persoane cu sănătate mentală, sunt gânduri pe care acești oameni nu le evită.

Cu toate acestea, odată ce ai fost partener cu un psihopat, devii un expert în felul tău. Vei cunoaște semnalele roșii la care trebuie să fii atent. Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, atunci este fals. Dacă corpul tău îți spune că ceva nu este în regulă, ascultă-ți instinctul și …pleacă.

Noul tău partener este fantastic, are puțini prieteni, lipsă de empatie, posibil istoric de droguri și se comportă ca un guru? Se autodepășesc, au o istorie a relațiilor eșuate, îi pun mereu pe ceilalți mai prejos și te asigură că toți ex-ii lor sunt nebuni?

Ține-ți ochii deschiși! Mai larg ca niciodată. Dacă ați fost atras de unul înainte, ați putea fi din nou ușor țintă pentru un alt psihopat, un narcisist sau un sociopat. …Dacă ceva nu este în regulă, fugiți…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.