Cum au putut politicienii să ascundă 1% din bugetul anual furați

Cum au putut politicienii să ascundă 1% din bugetul anual furați
sociolog roman
Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cum își ascund politicienii averile? 1% din bugetul anual se fură. Printre firme si Teldrum – titrează online ziuanews
Sociologul Alin Teodorescu a explicat cum au ajuns unii politicieni să aibă averi uriașe datorită legii privind acțiunile la purtător nenominale. Fostul deputat PSD a mai spus că printre aceste firme se numără și Teldrum, despre care presa a scris că îi aparține lui Liviu Dragnea.
„Proprietarii TelDrum sunt în Brazilia, Madagascar și, probabil, Indonezia. 350 de firme cu acțiuni la purtător se hrănesc anual cu unu la sută din PIB-ul României. Politicienii au participat la gestiunea fondurilor publice. În România, în ultimii 30 de ani, au fost aproape 1000 de miliarde de euro. Dacă 3% s-au furat, dar s-au furat, după primul raport SRI cel din 1997 se furau 30%, dar hai să zicem că s-au furat 3% înseamnă 30 de miliarde de euro, pentru 500-600 de oameni care se aflau în funcții de conducere”, a spus Alin Teodorescu.Întrebat cum au putut politicienii să ascundă acești bani, el a explicat că este vorba de „un rând” în legea 15 și legea 30 din 1990, care permite să ai acțiuni la purtător nenominale. „E o copie după o lege interbelică și care se poate modifica imediat, sunt 350 de firme cu acțiuni la purtător, printre care si Teldrum, care nu are nici o legătura cu Dragnea. Dacă se modifică legea, aceste firme ar trebui să-și dezvăluie proprietarul. Sunt 350 de firme în țară în această situație. Prin ele se scurge, după unele estimări, aproximativ 1% din bugetul anual”, a spus Alin Teodorescu.


Alin Teodorescu – născut la 30 martie 1951, la Brăila, a absolvit Facultatea de filosofie a Universității București în 1974. În perioada 1977-1978 a participat la Cursul universitar CEDOR-UN „Population and Development”. În perioada 1974-1985 a fost sociolog la Centrul pentru Sociologie Urbană și Regională (CURS) și apoi, din 1985 până în 1990 Cercetător principal la Academia Română, Institutul de Sociologie. A intrat în Partidul Comunist Român în 1989, convins că schimbările sociale și politice deveniseră inevitabile, în ideea de a încerca să schimbe lucrurile din interior.

În anul 1990 a fost ales primul președinte al Grupului pentru Dialog Social (GDS), funcție în care a rămas până în 1991 și în perioada 1990-1996 a fost Președinte al Consiliului Fundației Soros.

A început să activeze în domeniul marketingului ca Director de marketing al firmei DANTE HD. In 1992 a fondat alături de alti colegi sociologi si statisticieni Institutul de Marketing si Sondaje IMAS, una dintre primele firme de cercetare private in domeniu, pe care a condus-o pana in 2003.

In 2001 este numit Șeful Grupului independent internațional pentru analiza sistemului de adopții format la cererea Uniunea Europeană și ca o condiție pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Grupul a lucrat voluntar și a predat raportul său „Re-Organising the International Adoption and Child Protection System” Baronesei Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Raportul a fost extrem de apreciat de oficialii Uniunii Europene. In 2002 a fost Șeful Grupului de lucru Public Adjustment Loan un program de reforma guvernamentala derulat de Banca Mondiala. In 2003 a fost numit consilier personal al primului-ministru Adrian Năstase pentru reforma administrației publice si din martie 2004 șeful cancelariei primului-ministru, cu rang de ministru. In acelasi an s-a inscris in Partidul Social Democrat si a initiat o profunda reforma organizationala a partidului (?!). In perioada 2004 – 2008 a fost deputat PSD de Brăila in Parlamentul Romaniei. Din 2008 s-a retras din viata politica si s-a intors la IMAS unde deruleaza in continuare o activitate de cercetare.

Este membru al Asociației Române de Sociologie (ARS), al Asociației Române a Profesioniștilor de Relații Publice (APRP) si al Asociației Române al Cercetătorilor de Marketing, precum si a World Association of Public Opinion Researchers. (wikipedia)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •