Cum ne ferim de ştirile false

Iată ce ne dezvăluie un articol găsit pe știrile tvr:

”Românii, cei mai creduli consumatori europeni de ştiri bombă, fake news şi informaţii construite pe fabulaţii. Cum ne ferim de ştirile false

Sunt zeci de siteuri care promovează informaţii pompos împachetate, cu titluri senzaţionale care transmit de fapt date inventate şi false. Accesul rapid la internet şi la reţele de socializare au făcut ca fenomenul aibă o amploare uriaşă pe tot mapamondul.

Un studiu recent făcut în Europa arată românii sunt printre cei mai creduli consumatori de internet. 37% din populaţie crede ştirile false răspândite în mediul virtual. Suntem urmaţi de cetăţenii Slovaciei, Poloniei şi Cehiei, cu 9 procente.

TOPUL ŢĂRILOR CARE CRED ÎN ŞTIRILE FALSE
1. România– 37%
2. Slovacia 12%
3. Polonia 9%
4. Cehia 9%
(Sursă: Studiu Globsec.org)

Specialiştii explică fenomenul: oamenii cred în site-urile care îi manipulează pentru acestea au o anumită constanţă şi chiar credibilitate. Îşi construiesc postările prin îmbinarea unor elemente reale cu cele false, astfel încât celor care nu cunosc le este greu mai distingă realitatea de minicună.

Cuvintele pot schimba lumea şi pot manipula gândirea oamenilor. Iar într-o societate aflată în continuă mişcare cu acces mare la informaţie, oricine poate arunca în uriaşul mediu virtual orice informaţie care, foarte probabil, va fi preluată şi amplificată fără discernământ. În aceste condiţii, este tot mai greu putem deosebi adevărul de minciună.

De cele mai multe ori ne punem la curent cu ştirile atunci când mergem spre serviciu sau când luăm o pauză, chiar de pe telefonul mobil, pentru aşa este cel mai uşor. Iar o simplă căutare pe Google ne arată , în România, sunt câteva zeci de siteuri de propagandă şi de ştiri false, iar toate au un singur lucru în comun: lipsa transparenţei.

Paginile de internet dubioase sunt cele care NU prezintă detalii despre autori şi despre redacţie, nu citează surse credibile şi nu oferă informaţii care pot fi verificate.

Atunci când principala sursă de informare este o reţea de socializare, nu este dificil cazi în capcane.”  (sursa: știrile tvr)


Sunt câteva surse virtuale care intoxică oamenii cu știri de genul ”atentat cu sute de victime printre care și români în orașul X” iar dumneavoastră, înainte de a crede și de a distribui știrea bombă, puteți verifica dacă într-adevăr s-a produs acel fapt pur și simplu accesând site-urile agențiilor de știri profesioniste, fiindcă acestea prezintă întotdeauna imediat și cu dovezi o astfel de știre, iar dacă nu găsiți nimic pe aceste surse credibile este clar că acel site a răspândit o știre falsă iar redistribuirea ei produce panică mai ales pentru cei care au rude sau prieteni în acel oraș unde respectiva știre falsă anunță că s-a produs tragedia.

Vă veți întreba de ce răspândesc unii astfel de știri false. Întâi de toate vor să crească rating-ul la site-ul respectiv, unde probabil au și reclame pentru care primesc bani, alții fac parte din grupuri de propagandă sau de manipulare a oamenilor pentru diverse interese ascunse.

Vocativ Plus este o revistă a presei pozitive care oferă toate datele reale de contact în pagina Redacției și care respectă drepturile de autor ale surselor de unde culege știrile, și verifică întotdeauna veridicitatea acestora, oferind chiar surse alternative pentru ca și cititorii, la rândul lor, să poată verifica lesne cele prezentate.

În orice caz, pe site-ul nostru nu veți întâlni niciodată știri bombă, alarmiste, faptele de cronica neagră și, mai ales, articole prin care se ating demnitatea și imaginea românilor în lume. Sunt destule surse de media care în mod vădit amplifică faptele negative ale unor conaționali, (care adesea din nefericire sunt reale) pentru a discredita o întreagă comunitate, pe când celelalte, faptele bune, sunt voit ignorate.

Folosim și acest prilej pentru a vă ruga să ne semnalați orice fapt pozitiv al românilor de oriunde din lume, cu condiția ca știrea să poată fi verificată. Folosiți pentru aceasta, cât și pentru oricare sugestie, adresa noastră de email: vocativplus@gmail.com

(foto: revistavip)