Cum se va termina pandemia COVID?

Cum se va termina pandemia COVID?

După mai bine de 18 luni de această pandemie, cu distanțare socială, folosirea măștilor și izolări, ceea ce vrem cu toții să știm mai mult decât orice altceva este când totul se va termina și cum va ieși.

Deși nimic nu este sigur, avem o mulțime de dovezi pe care să ne construim câteva așteptări realiste cu privire la modul în care va evolua pandemia în anul următor.

COVID-19 pare să nu fie prima dată când un coronavirus provoacă o pandemie globală cumplită.

S-a speculat că „gripa rusă”, care a apărut în 1889, nu era de fapt gripă, ci era cauzată de un alt coronavirus, OC43.

Pandemia de gripă rusă a provocat patru sau cinci valuri de boală în cinci ani, după care  aparent a dispărut.

Însă, în Anglia și Țara Galilor, majoritatea deceselor pe care le-a cauzat gripa în perioada 1890-91, a fost din vina coronavirusul OC43, care circulă și astăzi, deși rareori provoacă îmbolnăviri grave.

Dovezile actuale sugerează că SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, este și el aici pentru a rămâne…

Nici vaccinurile, nici infecțiile naturale nu vor opri răspândirea virusului.

Deși vaccinurile reduc transmiterea, ele nu blochează suficient infecția pentru a eradica virusul.

Chiar înainte de sosirea variantei delta, am văzut persoane dublu vaccinate care luau virusul și îl răspândeau la alții.

Deoarece vaccinurile sunt oarecum mai puțin eficiente în combaterea deltei decât alte forme de virus, a crescut posibilitatea infecției post-vaccinare.

Imunitatea la infecții începe să scadă în câteva săptămâni de la administrarea unei a doua doze de vaccin.

Și din moment ce imunitatea la infecții nu este nici absolută, nici permanentă, imunitatea de grup este inaccesibilă.

Aceasta înseamnă că acest COVID-19 este probabil să devină endemic, ratele zilnice de infecție stabilizându-se în funcție de cât de multă imunitate dar și aglomerație există la populație.

Alte coronavirusuri provoacă infecții repetate în medie la fiecare trei până la șase ani.

Dacă SARS-CoV-2 a ajuns să se comporte la fel, acest lucru sugerează că în Marea Britanie între o șesime și o treime din oameni – între 11 și 22 de milioane – ar putea fi infectați în medie în fiecare an, sau 30.000 până la 60.000 pe zi.

Dar este atât de înfricoșător pe cât pare? Nu, cercetările emergente sugerează că protecția imună împotriva dezvoltării simptomaticului COVID-19 pare să fie în scădere.

Cu toate acestea, protecția împotriva bolilor grave, generate de imunizare sau infecție naturală, este mult mai durabilă. De asemenea, vaccinul nu pare a fi pierdut complet în fața noilor variații.

De fapt, pentru alte coronavirusuri umane, marea majoritate a infecțiilor sunt asimptomatice sau, în cel mai rău caz, se comportă ca o răceală ușoară. Semnele sunt acolo pentru a ne sugera că boala COVID-19 poate ajunge să fie lejeră.

O pandemie cu finaluri multiple

Modul în care se va termina COVID-19 va fi diferit de la țară la țară, în mare măsură în funcție de procentul de persoane imunizate și de cantitatea de infecție care a avut loc (și, prin urmare, de câtă imunitate naturală s-a acumulat) de la începutul pandemiei.

În Marea Britanie și alte țări cu acoperire vaccinală ridicată și, de asemenea, cu un număr mare de cazuri anterioare, majoritatea oamenilor vor avea o formă de imunitate la virus.

În Anglia, de exemplu, se estimează că la începutul lunii septembrie peste 94% din populația adultă avea anticorpi COVID-19. Dintre cei cu imunitate anterioară, COVID-19 s-a dovedit a fi mai puțin severă.

Și, pe măsură ce imunitatea mai multor persoane este sporită în timp de reinfecții naturale sau vaccinări ulterioare, ne putem aștepta ca un procent din ce în ce mai mare de noi infecții să fie asimptomatice sau, în cel mai rău caz, să cauzeze efecte ușoare.

Virusul va rămâne cu noi, boala va deveni parte a istoriei noastre.

Dar în țările fără multe infectări anterioare, chiar și cu o acoperire vaccinală ridicată, mulți oameni vor rămâne sensibili.

Chiar și în țările cu cea mai mare acoperire de vaccinare din lume, mai mult de 10% dintre oameni nu au primit încă un vaccin.

Practic, oricine nu a fost vaccinat are riscul de a contracta virusul. Odată infectați, aceștia vor fi expuși riscului de boli grave și deces (în funcție de vârsta și starea lor de sănătate), ca în orice moment al pandemiei.

Și în aceste țări se va ajunge aproape sigur la o creștere exponențială a infecțiilor din cauza numărului mare de oameni fără imunitate.

Pe măsură ce cantitatea de virus în circulație crește, vor exista mai multe cazuri și la persoanele vaccinate, deoarece vaccinurile nu sunt 100% protectoare.

Deși COVID-19 tinde să fie mai puțin sever la persoanele vaccinate, unele încă se îmbolnăvesc grav și aceste țări ar putea vedea un număr considerabil de persoane vaccinate care necesită tratament spitalicesc.

Atunci când aceste țări vor alege să înlăture măsurile, pandemia va avea, de asemenea, un impact critic.

Cu toate acestea, lecția cheie a gripei ruse este că boala COVID-19 va deveni mai puțin proeminentă în lunile următoare și că majoritatea țărilor au reușit aproape sigur să treacă prin cele mai grave faze ale acestei pandemii.

Dar este încă necesar ca vaccinurile să fie oferite populațiilor vulnerabile din lume.

Devine clar că principalul impact al vaccinării nu va fi acela de a preveni persoanele de a contracta SARS-CoV-2, ci de a reduce gravitatea infecției la prima întâlnire cu virusul.

Dacă oamenii au trecut deja prin prima sau a doua infecție naturală, vaccinurile vor adăuga o protecție în plus.

Pentru a oferi cea mai mare reducere a îmbolnăvirii grave, vaccinurile trebuie distribuite acum cât mai multor persoane.

Sursa: theconversation.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.