Cum trăieşte sănătos Elena Pagu, campioana la marş pentru atleţi veterani??

 

În revista „Sănătatea de azi” la secţiunea „trăiesc sănătos” am găsit un interviu cu Elena Pagu.

Veselă, energică, deosebit de sprintenă, vorbăreaţă, comunicativă, activă. Pe scurt, Elena Pagu – un model de viaţă nu doar pentru copii şi tineri, ci şi pentru părinţii şi bunicii lor!

Elena Pagu e mândră că, după ce a ieşit la pensie, la 56 de ani, a reuşit să trăiască intens, nu să-şi plângă de milă şi să-şi aştepte sfârşitul, „aşa cum, din nefericire, fac majoritatea celor de vârsta mea“. Aşa a ajuns de şase ori campioană mondială la marş pentru atleţi veterani. De două ori vicecampioană şi de alte două ori campioană europeană. Dar Elena Pagu este un exemplu nu doar pentru performanţa ei sportivă, ci şi pentru stilul de viaţă pe care a reuşit să-l urmeze, transformându-l în a doua sa natură.

Ce secret ascundeţi de aţi reuşit să daţi peste cap ideea tradiţională de bunică ţintuită în fotoliu, lângă calorifer?

– Nu am putut să renunţ la dorinţe (surâde). Nu am avut cum să accept ideea că nu mai pot şi nu mai am nimic de făcut pentru mine însămi. Norocul meu a fost că soţul, fost sportiv de performanţă până a suferit o fractură de col femural, m-a cooptat în grupul lui de atleţi veterani. şi, cum eu am fost dintotdeauna un om foarte activ, mi-a plăcut ce urma să fac şi mi-am schimbat stilul de viaţă din mers, aproape fără să bag de seamă. Soţul meu a devenit antrenorul şi impresarul meu, mă susţine şi mă îndrumă în continuare.

Spuneţi că v-aţi schimbat stilul de viaţă… În ce sens?

– Păi, pensionară fiind, urma, asemenea tuturor celorlalţi, să-mi aştept cuminte, în fotoliu, sfârşitul. Dar nu era şi nu este deloc felul meu să stau degeaba! Aşa că am adoptat complet noul stil de viaţă care mi s-a oferit.

Şi în ce constă el? Dacă nu cumva e secret de… campioană.

– Nici pe departe! Grupul de atleţi veterani din care fac parte vrea să demonstreze că vârsta înaintată nu înseamnă deloc o povară, nici pentru protagonist, nici pentru cei din jur. Dar trebuie să vrei asta. Aşa că nu stau degeaba în casă, niciodată. Fie fac treabă, fie joc cu soţul meu canastă sau rummy, fie discutăm pe diferite teme, pentru că este un pasionat de politică, istorie şi geografie şi mă ţine şi pe mine la curent cu noutăţile, fie dezleg cuvinte încrucişate, ori citesc de la poezie la istorii despre picturile celebre din lume, fie învăţ poezii. Şi socializez. Neapărat! Ies în oraş la diferite ocazii, mă întâlnesc cu prietenii mei, ai noştri, vorbesc la telefon la nesfârşit şi, de două ori pe săptămână, merg la sală.

Aerobic, fitness?

– Nuuu. Antrenament pentru marş. Cum scrie la carte. Urmat întotdeauna de o cursă de 7 km. În răstimp de o oră. Acum, că e frig afară, în sală. Vara – în parcul I.O.R.

Vă luptaţi cu insomniile?

– Nici pe departe! Dar mă culc foarte devreme. Pe la ora 10 (p.m.). Intru în pat adică. Mai ascult muzică, mai citesc. Mi se întâmplă să mă trezesc şi pe la 3 noaptea, dar nu mă ridic din pat decât la 7 dimineaţa. Aşadar, îmi las organismul să se odihnească, chiar dacă mintea îmi e activă. Dar nu bat câmpii. Nu-mi fac probleme. Nu stau să sufăr în suc propriu pentru tot felul de lucruri. Sunt foarte raţională. Citesc sau ascult muzică. Nu mai am atenţie distributivă. Trăiesc totul foarte concentrat şi intens. Mă rog, pentru că eu cred în Dumnezeu şi în forţa spirituală a sfinţilor.

Ţineţi o dietă anume?

– Nu, dar nu mănânc orice. Gătesc multe legume, fără rântaşuri şi prăjeli. De bază pentru mine sunt mămăliga şi brânza de vaci. Mănânc carne de pui şi porc, ouă şi ciuperci. Şi foarte multe fructe. Dulciuri şi mezeluri deloc, pentru că nu-mi plac.

Cafea beţi?

– Mai beau o căniţă. Am înlocuit-o cu o reţetă proprie. Dimineaţa, când ies din pat, beau o cană cu apă în care peste noapte am lăsat să stea un ardei foarte iute tocat mărunt. Apoi, nu mănânc nimic până la prânz.

Şi nu… ustură?

– Deloc. E varianta uşoară, pentru că persoana de la care am preluat ideea mănâncă un castron întreg de ardei iuţi dimineaţa şi ar trebui să o vedeţi, e spirt. Mă întrece!

Minunea din ardeiul iute…

– Terapia cu ardei iute am preluat-o de la o ardeleancă. De cinci ani, de când o folosesc, am scăpat de durerile precordiale pe care le aveam înainte, de ateromul de pe carotida stângă, care s-a dizolvat, de vâjâiturile din urechi, de unghiile care se rupeau din te miri ce. De durerile groaznice pe care le aveam dacă mă încumetam să car 3 kg. Astăzi, pot să car cu uşurinţă 15 kg, nu mai am colesterolul mărit, nu mi-e frig şi nu mai am probleme cardiovasculare.