Curtea cu juraţi pentru Liviu Dragnea

Justiţia în România a ajuns o cenuşăreasă la masa infractorilor, o servitoare în casa infractorului şef Liviu Dragnea care se duce la Înalta Curte a României cu interlopi din Clanul Sportivilor şi Cămătarilor. M-am săturat să las justiţia în seama infractorilor cu carte.

Eu ştiu că în ţara mea a funcţionat curtea cu juraţi. Această curte cu juraţi a mers bine de când a fost lumea. Domnitorii aveau în fiecare sat trei juri şi când domnitorul avea o nelămurire întreba jurii şi cum spuneau jurii aşa era.

Fiecare comunitate avea un sfat al bătrânilor. Când erau întrebaţi bătrânii din vatra satului, aşa era cum spuneau bătrânii. Sfatul bătrânilor era de fapt o curte cu juraţi. Existau doisprezece juraţi după modelul celor 12 apostoli ai lui Iisus.

În acest moment la cele zece porunci ale Moise pe care se bazează civilizaţia europeană au fost adăugate un labirint de legi în fiecare epocă, în fiecare generaţie, în fiecare guvernare. Dacă nu s-au făcut noi legi organice, s-au făcut ordonanţe de urgenţe.

Dacă vrei să ai dreptate, trebuie să ai un avocat bun. Acest avocat bun este instruit de societate, nu pentru a respecta legile, ci mai degrabă a le evita, este în fond un expert în fărădelege.

Este nefiresc ca dreptatea unei ţări să stea la îndemâna unui judecător sau la îndemâna unui expert în dreptate. Un om poate fi corupt cu foate puţin.  Dreptatea trebuie să stea înaintea juraţilor. Judecătorul este cel care admite probele în faţa lor.

Curtea cu juraţi propriu-zisă a luat fiinţă pe vremea lui Cuza. Codul penal al lui Cuza în epocă a fost considerat unul dintre cele mai moderne coduri penale, inspirate din societatea prusacă şi cea franceză.

El este foarte modern şi astăzi pentru că are precizări chirurgicale legate de faptele de corupţie cum ar fi traficul de influenţă, mituirea funcţionarilor şi abuzul în serviciu.

Vă dau un exemplu: “Dacă mituirea s-a urmat asupra unui judecător sau jurat pronunţând în materii criminale în favoarea sau în contra acuzatului, pedeapsa va fi maximul închisorii şi pierderea dreptului de a mai fi admis în serviciu pe toată viața; el va pierde şi dreptul la pensiune.

Dacă mituirea s-a urmat asupra unui jurat pronunţând în materii de expropriaţiune, pedeapsa va fi închisoarea dela un an până la doi ani, pierderea dreptului de a mai fi admis în serviciu pe toată viaţa şi a dreptului de pensiune”.

Faptele de corupţie pe vremea lui Cuza erau considerate crime de gradul 0, fiind pedepsite chiar şi cu închisoare pe viaţa. Este foarte interesant cum funcţionează curtea cu juraţi care are un consilier de la Înalta Curte şi juraţi, oameni simpli aleşi pentru o perioadă de trei ani.

Când ai un fapt de judecat, toate problemele legate de termene şi verdicte cad în seama juraţilor care trebuie să judece doar în funcţie de unanimitate. Este o dreptate care se bazează pe unanimitatea unor caractere şi nu a unor conştiinţe perverse.

Dacă unanimitatea juraţilor nu este întrunită, nu se ajunge la un verdict. Dar dacă juraţii ajung la unanimitatea, verdictul este mai greu decât dacă ar fi dat de un judecător. Toate discuţiile de astăzi despre completurile de  trei sau cinci judecători, despre completurile specializate sunt nişte perdele de fum, praf în ochii lumii.

Dacă soarta lui Dragnea ar fi fost decisă de o curte cu juraţi, el înfunda acum pârnaia. Era în fundul ocnei putrezit deja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.