Curtea de Justiție a UE – Instanțele pot considera vaccinurile drept cauză a unei boli

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Instanțele pot considera vaccinurile drept cauză a unei boli, chiar și în absența dovezilor științifice, potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, scrie CNN.

Curtea a stabilit și anumite condiții pentru a se accepta o legătură de cauzalitate: dezvoltarea bolii coincide cu perioada în care o persoană a fost vaccinată dacă persoana respectivă era înainte de vaccinare sănătoasă și fără istoric medical al bolii în familie dacă un număr semnificativ de cazuri sunt raportate în cazul unui anumit vaccin.

Decizia CJUE a fost pronunțată în Sentința a venit în cazul unui francez care a fost vaccinat pentru hepatită B în 1998 și a dezvoltat scleroză multiplă un an mai târziu, o boală în care sistemul imunitar atacă măduva spinării și creierul.

Bărbatul respectiv a murit în 2011, însă cu 5 ani înainte a dat în judecată compania care a produs vaccinul și a cerut despăgubiri, acuzând-o pentru alterarea stării lui de sănătate.

Curtea de Apel franceză a hotărât că nu există o legătură evidentă între vaccin și îmbolnăvire, dar Curtea de Casație a trimis cazul la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

CJUE a pronunțat controversata decizie, considerând că perioada, starea de sănătate precedentă și lipsa unui istoric în familie sunt „dovezi consistente și specifice” pentru a incrimina vaccinul, potrivit comunicatului instanței europene.

Ce au declarat reprezentanții companiei

„Nu este rolul nostru să comentăm această decizie legală. Totuși compania dorește să reitereze faptul că vaccinurile sunt sigure și eficiente în a proteja împotriva bolilor infecțioase. Vaccinurile noastre pe Hepatita B sunt sigure și bine tolerate. Au fost aprobate de Autoritățile de Sănătate și vândute de mai bine de 30 de ani”.

Ce spun experții

„Nu există nicio legătură de tip cauză-efect între vaccinul împotriva hepatitei B și scleroza multiplă. Această decizie susține că vaccinul este responsabil de apariția bolii dacă nu poate fi dovedit că nu are nicio influență în acest sens, iar asta este împotriva logicii și pune în pericol dezvoltarea de noi medicamente”, spune Keith Neal, epidemiolog la Universitatea din Notingham.

Peter Openshaw, președintele British Society for Immunology: „Starea de sănătate a pacientului înainte de vaccinare și istoricul familial nu sunt dovezi suficiente pentru a incrimina vaccinul de apariția unei boli. Singurul criteriu de care ar trebui să se țină cont este numărul total de cazuri de scleroză multiplă raportate la populația vaccinată împotriva hepatitei”.

Vaccinul împotriva Hepatitei B este disponibil din anul 1982 și a salvat milioane de vieți în întreaga lume, fiind considerat unul dintre cele mai importante vaccinuri.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •