Curtea Europeană a decis: pentru extractul de soia nu se poate folosi denumirea de lapte

„Produsele pe bază vegetală nu pot fi comercializate sub denumiri precum lapte, smântână  sau unt, brânză și iaurt – rămân rezervate aceste denumiri, în Europa, doar pentru produsele de origine animală“. Acest lucru a fost stabilit de Curtea de Justiție a UE, adăugând: „Acest lucru este valabil chiar și în cazul în care aceste denumiri sunt completate cu indicații explicative sau descriptive care indică originea plantelor a produsului în cauză“

Compania germană TofuTown  (care produce și distribuie alimente vegetariene și vegane, în special produse pe bază de plante și sub denumirile:  „Soyatoo unt de tofu“, „brânză vegetală“, „Veggie brânză“, „Cream“, precum și alte denumiri similare), a ajuns sub controlul Verband Sozialer Wettbewerb, asociația germană a combaterii concurenței neloiale, se consideră că o astfel de promovare este o încălcare a legislației UE privind denumirile de lapte și produse lactate. Compania s-a apărat arătând că numele unt sau smântână sunt întotdeauna asociate cu termeni care fac referire la origine vegetală a produselor în cauză.

Răspunsul la cererea instanțelor germane: Curtea a decis că legislația UE își rezervă denumirile ca: ,,unt”, ,,chantilly”, „crema de lapte sau smântână“,  „brânză“, ,,iaurt”, numai pentru produsele lactate sau produsele derivate din lapte de origine animală, și că adăugarea de semne descriptive sau explicative care indică originea plantelor a produsului în cauză, cum ar fi cele folosite de TofuTown, nu afectează această interdicție. (sinteză potrivit tgcom24.mediaset.it)