Datele personale pentru aproape 62% din americani au fost publicate pe internet

0
date personale expuse public

Datele personale pentru aproape 62% din populația Statelor Unite, inclusiv adrese, numere de telefon și opinii politice, inclusiv în chestiuni controversate, precum controlul armelor, au fost publicate pe Internet fără niciun fel de măsură de protecție, de o companie contractată de Comitetul Național Republican.

Cei 1,1 terabytes de date, ce includ date de naștere, au fost disponibile pe un server de cloud al Amazon și puteau fi accesate de oricine avea linkul, relatează BBC News. Datele au fost descoperite săptămâna trecută de un analist de risc informatic de la compania de securitate UpGuard, Chris Vickery. Informațiile par să fi fost strânse din mai multe surse, de la postări controversate pe rețeaua de socializare Reddit la comitete care au strâns fonduri pentru Partidul Republican.

Informațiile au fost trecute în tabele postate pe un server deținut de Depp Root Analytics și au fost actualizate ultima dată în ianuarie, când președintele Donald Trump a fost investit în funcție. Nu se știe de când sunt online. „Ne asumăm responsabilitatea deplină pentru situație. Pe baza informațiilor strânse până acum, nu credem că sistemele noastre au fost sparte”, a declarat fondatorul Deep Root Analytics, Alex Lundry.

„De când a intrat evenimentul în atenția noastră, am actualizat setările de acces și am implementat protocoale pentru a evită accesarea datelor”, a adăugat el. În afară de detalii personale, date conțin și afilierile religioase ale oamenilor, etniile și opiniile lor politice în domenii precum controlul armelor, dreptul la avort sau cercetarea în domeniul celulelor stem.

Numele fișierelor și directoarelor sugerează că datele urmau să fie folosite de organizații politice republicane influențe. Ideea a fost crearea unui profil pentru cât mai mulți alegători posibil, folosind toate datele disponibile, astfel că unele câmpuri din tabele au fost lăsate goale, în cazul în care nu era găsit un rapsuns. „Faptul că o astfel de bază de date națională enormă poate fi creață și găzduită online, fără chiar și cea mai simplă protecție pentru că datele să nu fie accesibil public este îngrijorător”, a scris Dan O’Sullivan pe site-ul Upguard.

„Capacitatea de a strânge astfel de informații și a le stoca în mod nesigur pune și mai mult sub semnul întrebării responsabilitățile corporațiilor private și campaniilor politice față de cetățenii vizați de operațiunile tot mai puternice ale analizării datelor”, a adăugat el. Deși se știe că partidele politice strâng date despre alegători, această este cea mai mare scurgere de datele electorale din Statele Unite de până acum.

„Este foarte tulburător. Nu sunt numai informații sensibile, sunt intime, predicții despre ecomportamentul, opiniile și credințele pe care oamenii nu au decis niciodată să le divulge nimănui”, a subliniat un reprezentant al organizației Privacy Internațional, Frederike Kaltheuner.

Colectarea datelor și folosirea modelelor computerizate pentru a intui comportamentul nu este limitată numai la companiile de marketing. Potrivit Privacy Internațional, întregul ecosystem de publicitate online operează la fel. „Este o amenințare la adresa modului de funcționare a democrației”, a adăugat Kaltheuner.  Subt temeri că datele pot fi folosite pentru diferite infracțiuni, de la furtul identității la intimidare. (ziuanews.ro)

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

vă rog adăugați un comentariu
introduceți numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.