De Bobotează: trei cruci salvate din mare – una, de un musulman

Peste 10.000 de oameni au participat, duminică, la slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Teodosie pe faleza Cazinoului din Constanța, apoi, conform tradiției, arhiepiscopul a aruncat trei cruci în mare, ce au fost recuperate de trei bărbați, unul dintre ei fiind musulman, relatează Mediafax.

Pe faleza din fața Cazinoului a fost formată Crucea Sfântului Andrei, din 200.000 de sticle din plastic umplute cu apă sfințită, care au fost apoi împărțite celor prezenți. Tot acolo se afla și o altă cruce, sculptată în gheață.

Conform tradiției, ÎPS Teodosie a sfințit apele Mării Negre, iar apoi a aruncat în mare trei cruci – ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, pentru recuperarea cărora au sărit, de pe mai multe șalupe, tineri temerari.

Una dintre aceste cruci a fost recuperată de un bărbat de religie musulmană, Ismail Asan, de 49 de ani.

„Particip pentru al doilea an și e prima oară când o prind. Sper să îmi aducă sănătate. (…) Am zis că până nu iau crucea nu mă las”, a declarat Asan, după ce a ieșit din apele mării.

Nu este pentru prima dată când un musulman participă la ceremoniile de Bobotează de la Constanța și reușește să prindă una dintre crucile aruncate în apele mării, un caz similar petrecându-se și în 2015.


17 bărbați s-au aruncat în Dunăre, la Galați, după crucea sfințită de Bobotează

Mii de credincioși au participat, duminică, și la slujba de Bobotează oficiată pe faleza Dunării din Galați, transmite Mediafax. Oamenii au primit agheasmă din butoaiele cu apă sfințită de preoți, iar la final 17 bărbați s-au aruncat în Dunăre pentru a prinde crucea aruncată de ÎPS Casian.

Slujba de Bobotează de la Galați a avut loc, duminică, pe faleza Dunării, iar în timpul evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian, a săvârșit slujba de sfinţire a apei, care ulterior a fost împărțită credincioșilor. La ceremonie au participat peste 2.000 de gălățeni care au venit pentru agheasmă.

Crucea aruncată în Gilort de Bobotează, recuperată pentru al nouălea an la rând de un militar

Sute de persoane din comuna Bengești-Ciocadia, județul Gorj, au participat duminică la slujba de Bobotează, din satul Bălcești, care a culminat cu aruncarea crucii din lemn în apele reci ale râului Gilort, aceasta fiind recuperată de singurul participant, un militar, relatează Mediafax.

Marian Ciungu, un militar în vârstă de 32 de ani, din comuna Bengești-Ciocadia, se aruncă, de 11 ani, în râul Gilort, pentru a recupera crucea de lemn. Acesta a spus că a făcut acest gest, de Bobotează, pentru a avea noroc și sănătate. Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.