De când bea omul alcool și se droghează?

Oamenii modifică în mod constant lumea. Dăm foc câmpurilor, transformăm pădurile în ferme și creștem plante și animale.

Dar oamenii nu doar remodelează lumea exterioară – ne proiectăm lumile interioare și ne remodelăm mintea.

O modalitate de a face acest lucru este să ne actualizăm „software-ul” mental, cum ar fi, cu mituri, religie, filozofie și psihologie. Cealaltă este schimbarea hardware-ului nostru mental: creierul nostru. Și o facem cu ajutorul chimiei.

Astăzi oamenii folosesc mii de compuși psihoactivi pentru a modifica percepția despre lume.

Multe provin din plante și ciuperci, altele din propria producție. Unele, precum cafeaua și ceaiul, cresc vigilența; altele, precum alcoolul și opiaceele, o scad.

Medicamentele psihiatrice afectează starea de spirit, în timp ce psihedelicele modifică realitatea.

Modificăm chimia creierului din tot felul de motive, folosind substanțe în moduri recreative, sociale, medicinale și rituale.

Animalele sălbatice mănâncă uneori fructe fermentate, dar există puține dovezi că mănâncă plante psihoactive.

Suntem animale neobișnuite în entuziasmul nostru pentru a ne îmbăta și a ne distra. Dar când, de unde și de ce a început totul?

Viața în Pleistocen

Având în vedere dragostea umanității față de droguri și alcool, s-ar putea să credeți că a drogarea este o tradiție străveche, chiar preistorică.

Unii cercetători au sugerat că picturile rupestre preistorice au fost realizate de oameni care se confruntau cu stări de conștiință modificate.

Alții, probabil inspirați mai mult de halucinogeni decât de dovezi clare, sugerează că drogurile au declanșat evoluția conștiinței umane.

Cu toate acestea, există surprinzător de puține dovezi arheologice privind consumul de droguri în epocile preistorice.

Vânătorii – culegători africani – boșimani, pigmei și poporul Hadzabe – probabil își trăiesc viața în moduri similare culturilor umane ancestrale.

Cea mai convingătoare dovadă a consumului de droguri de către acești oameni timpurii este o plantă potențial halucinogenă!

Cu toate acestea, se dezbate modul în care istoric boșmanii au consumat droguri și, în caz contrar, există puține dovezi ale consumului de droguri la vânătorii-culegători.

Implicația este că, în ciuda diverselor plante și ciuperci din Africa, primii oameni au folosit rareori droguri, poate pentru a induce transa în timpul ritualurilor.

Poate că stilul lor de viață însemna că rareori simțeau nevoia să evadeze. Exerciții fizice, lumina soarelui, natura, timpul cu prietenii și familia – acestea sunt antidepresive puternice.

De asemenea, drogurile sunt periculoase; la fel cum nu ar trebui să conduci beat, este riscant să te ridici când leii pândesc în tufiș sau un trib ostil așteaptă o vale mai încolo!

Dincolo de Africa

Migrând din Africa în urmă cu 100.000 de ani, oamenii au explorat noi pământuri și au întâlnit substanțe noi. Oamenii au descoperit macii de opiu în Mediterana și canabis și ceai în Asia.

Arheologii au găsit dovezi ale utilizării opiului în Europa în 5.700 î.Hr.

Semințele de canabis apar în săpăturile arheologice din 8100 î.Hr. în Asia, iar istoricul vechi grec Herodot a raportat că sciții au folosit anumite buruieni în 450 î.Hr. Ceaiul a fost preparat în China încă din 100 î.Hr.

Este posibil ca strămoșii noștri să fi experimentat substanțe psihedelice.

Pietrele și ceramica se păstrează bine, dar plantele și substanțele chimice se descompun rapid.

Din câte știm, este posibil ca neanderthalienii să fi fost primii care au fumat buruieni.

Dar arheologia sugerează că descoperirea și utilizarea intensivă a substanțelor psihoactive s-au produs mai târziu, după revoluția neolitică din 10.000 î.Hr., când am inventat agricultura și civilizația.

Psihonauții americani

Când vânătorii au trecut podul Bering Land acum 30.000 de ani în Alaska și s-au îndreptat spre sud, au găsit o cornucopie chimică.

Aici, vânătorii au descoperit tutun, coca și mate. Dar, dintr-un anumit motiv, nativii americani au fost deosebit de fascinați de psihedelice.

Psihodelicele americane au inclus cactusul peyote, cactusul San Pedro, bindweed, Datura, Salvia, Anadenanthera, Ayahuasca și peste 20 de specii de ciuperci psihoactive.

A fost un om drogat precolumbianul. Nativii americani au inventat și administrarea nazală a tutunului și a halucinogenilor. Au fost primii care au pufăit droguri, practică pe care europenii au împrumutat-o ​​ulterior.

Această cultură psihedelică americană este străveche.Pastilele peyote au fost datate cu carbon radioactiv la 4.000 î.Hr., în timp ce statuile ciupercilor mexicane sugerează utilizarea Psilocybe în 500 î.Hr.

Un depozit vechi de 1.000 de ani găsit în Bolivia conținea cocaină, Anadenanthera și ayahuasca – și trebuie să fi fost o călătorie din iad.

Inventarea alcoolului

Un uriaș pas înainte în evoluția desfrânării a fost inventarea agriculturii, deoarece agricultura a făcut posibil alcoolul.

A creat un surplus de zaharuri și amidon care, atunci când au fost zdrobite și lăsate să fermenteze, s-au transformat magic în infuzii puternice.

Oamenii au inventat alcoolul de multe ori independent. Cel mai vechi alcool datează din 7.000 î.Hr., în China.

Vinul a fost fermentat în Caucaz în 6000 î.Hr .; Sumerienii produceau bere în 3000 î.Hr. În America, aztecii au făcut pulque din aceleași agavuri folosite astăzi pentru tequila; Chicha preparată de incași, o bere de porumb.

În timp ce psihedelicele par să fi fost deosebit de importante în America, civilizațiile eurasiatice și africane par să fi preferat alcoolul.

Vinul se afla în centrul culturii antice grecești și romane, era servit la Simpozionul lui Platon și la Cina cea de Taină și rămâne încorporat în ritualurile evreiești Seder și de comuniune creștină.

Civilizație și …intoxicație

Arheologia sugerează că alcoolul și drogurile datează de milenii în primele societăți agricole.

Dar există puține dovezi că primii vânători-culegători le-au folosit. Acest lucru explică ceva despre societățile și civilizațiile agricole care au dat naștere consumului de substanțe promovat.

Este posibil ca marile civilizații să conducă pur și simplu inovările de tot felul: în ceramică, textile, metale și substanțe psihoactive.

Poate că alcoolul și drogurile au promovat și civilizația: consumul de alcool poate ajuta oamenii să socializeze, perspectivele modificate încurajează creativitatea, iar cofeina ne face productivi.

Și ar putea fi mai sigur să te îmbeți sau să te droghezi într-un oraș decât în ​​savană.

O posibilitate mai întunecată este ca utilizarea substanțelor psihoactive să se dezvolte ca răspuns la relele civilizației.

Marile corporații creează mari probleme – războaie, ciume, inegalități de avere și putere – împotriva cărora indivizii sunt relativ neputincioși.

Poate că atunci când oamenii nu și-au putut schimba circumstanțele, au decis să se detașeze prin droguri. Potrivit theconversation.com