De când se află în declin viața de cuplu? – începând cu introducerea iPhone-ului în 2007 și recesiunea globală din 2008

Activitatea sexuală este în scădere în Marea Britanie, în special între cuplurile căsătorite și cele aflate în concubinaj, potrivit unui studiu care sugerează că acesta se datorează  stilului de viață: din ce în ce mai ocupați de muncă sau studiu dar și prin distragerile din cauza internetului.

Datele provin de la peste 34.000 de persoane din Marea Britanie care au luat parte la trei valuri al unui studiu numit Natsal (sondaje naționale privind atitudini sexuale și stiluri de viață).

Acesta arată o scădere a activității sexuale din 2001 în 2012, la toate cuplurile, cele mai marcate fiind cele formate din tineri cu vârsta de 25 de ani.

Regatul Unit nu este singura țară în care procentele s-au prăbușit. Scăderi au fost raportate în Australia, Finlanda, Japonia și Statele Unite, deși în grupe de vârstă diferite.

Cercetătorii spun că un motiv posibil pentru declin ar fi că oamenii nici nu mai simt nevoia de a se preocupa pentru cât de des fac sex.

Cu toate acestea, oamenii spun că nu sunt mulțumiți cu viața sexuală pe care o au. Mai mult de jumătate, 51% dintre femei și 64% dintre bărbați, dintre respondenți Natsal, au spus  în 2012 ar dori să facă sex mai des. Aceasta a fost o creștere substanțială de la 39% și 51%, respectiv, față de 2001.

Sexul este bun pentru sănătatea noastră, spun autorii, școala londoneză de igienă și medicina tropicală. NHS, sublinia,  „considerăm că dovezile sunt suficient de convingătoare pentru a recomanda activitatea sexuală pentru efectele sale de sănătate – sexul săptămânal ar putea ajuta la respingerea bolilor”.

Studiile au arătat că sexul îmbunătățește sistemul imunitar, reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială și reduce stresul.

Cercetările sugerează că bărbații și femeile cu o viață sexuală activă sunt mai în formă și mai fericiți, au funcția cognitivă mai bună și speranța de viață mai mare – deși este, de asemenea, adevărat și privit invers, oamenii sănătoși fac mai mult sex.

Documentul, publicat în British Medical Journal, extrage date de la trei sondaje pe bărbați și femei între 16 și 44 ani, în 1991, 2001 și 2012 și se pare că există o creștere moderată a activității sexuale între primele două studii Natsal, dar care a fost urmată apoi de o coborâre puternică.

Cercetătorii au chestionat respondenții legat de episoadele de sex vaginal, oral și anal cu parteneri de sex opus dar și de același sex.

Mai puțin de jumătate dintre bărbați și femei fac sex cel puțin o dată pe săptămână, au descoperit cercetătorii.

În general, proporția de femei care au raportat sex de 10 ori sau de mai multe ori în ultima lună a scăzut de la 20,6% în 2001 la 13,2% în 2012. Printre bărbați, această cifră a trecut de la 20,2% în 2001 la 14,4% în 2012.

În total, peste 29% dintre bărbați și femei în 2012 au declarat că nu au avut deloc relații sexuale în ultima lună, în comparație cu 23% dintre femei și 26% din bărbați în 2001.

Persoane singure, care au avut o sănătate fizică și mentală bună și cei care au fost în cuplu dar cu venituri mai mari, au raportat că au avut relații sexuale mai frecvente.

Prof. Kaye Wellings și echipa care a efectuat cercetarea a indicat două evenimente care au coincis cu declinul și ar putea fi important: introducerea iPhone în 2007 și recesiunea globală de 2008.

Recesiunea globală nu poate fi un factor atât de important. În timp ce bărbații cu mai mulți bani și locuri de muncă mai bune au raportat mai mult sex, declinul de-a lungul anilor a fost evident în grupuri mai puțin bogate.

Alte cercetări au arătat despre calitatea sexului că ar conta mai mult decât cantitatea, în special pentru femei.

„Implicațiile mai largi ale declinului frecvenței sexuale sunt probabil mult mai îngrijorătoare. Dacă frecvența contactului sexual a servit ca barometru pentru o conexiune umană mai generală, atunci declinul ar putea indica o tendință tulburătoare. Scăderea activității sexuale este interesantă, inexplicabilă și necesită perspective suplimentare „, scriu cercetătorii.

Într-un comentariu, Peter Leusink, un medic generalist și sexolog la centrul medical Universitatea Radboud din Nijmegen, a declarat că rezultatele ar trebui să încurajeze cercetătorii și medicii să înceapă să vorbească despre sex.

Cifrele  ascunde probleme cum ar fi depresia, problemele de sănătate fizică și relațională, care sunt toate crescute după anii ’90.

 „Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie conștienți de legăturile dintre sănătatea sexuală, sănătatea generală și factorii sociali și ar trebui să fie atenți la posibilitatea  introducerii de discuții pe probleme sexuale pe timpul întâlnirilor cu pacienții.” adaptare thguardian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.