de ce oare s-a ajuns aici?

Angry protesters

Oare chiar s-au săturat românii de maniera în care sunt guvernați de la 89 încoace? Dacă da, înseamnă că începe o adevărat educație democratică și o reală implicare, o trezire, și asta va însemna că niciun politician nu va mai putea apărea în fața cetățenilor să ceară susținere fără să fie atent studiat iar votul la întâmplare nu se va mai repeta. Prima condiție pentru candidatura politică va fi integritatea dar și ce are de gând să facă după ce va căpăta votul, fiindcă oamenii vor dobândi obiceiul să pretindă alesului să și facă tot ce a promis.

Una dintre chestiunile neînțelese ale democrației este de ce puterea devine discreționară, puterea fiind a cetățeanului, a demos-ului, iar politicienii fiind doar reprezentații aleși al acestuia, aceștia și nu au cum să opereze în contra intereselor celor pe care îi reprezintă și acest fapt se întâmplă doar fiindcă nu există niciun act normativ care să oblige actul politic să fie în concordanță cu voința cetățeanului. Dar… are cetățeanul o voință? Știe el ce să ceară reprezentantului ales? Se pricepe cetățeanul la guvernare și la legi? Nici nu trebuie, de asta alege reprezentanți care sunt școliți anume, însă, cetățeanul plătește și simte imediat cum este păcălit și rabdă, adesea rabdă, mai ales și din motivul că are instrumente puține pentru a-și exprima propria voință, iar instrumentul puterii ar trebuie să fie însăși legea, fiindcă democrație înseamnă stat de drept întâi de toate iar statul de drept presupune lege nu doar care guvernează viața cetățeanului, ci și a actului politic.

Încălcarea repetată a legii fundamentale în stat, Constituția, adoptarea de legi peste legi, pentru a deruta viața socială și economică a țării, aplicarea dreptății în mod ,,selectiv,, de către magistrați și lipsa legii care responsabilizează și acest act, dreptatea, fiindcă magistrații nu răspund nicicum pentru sentințele date, a făcut ca cetățeanul să se simtă la capătul răbdărilor și să protesteze? Nu, ci precaritatea vieții la care s-a ajuns. Neștiind că din cauza nepăsării lui s-a putut ajunge aici.

Se știe că mobilizarea oamenilor pentru a ieși în stradă o face serviciile antrenate pentru asta, servicii în slujba partidelor și ale grupurilor de interese care, la rândul lor, sunt supuse unor puteri externe țării, toate împreună împotriva intereselor naționale, războiul resurselor este o realitate, însă, trei sute de mii de manifestanți în stradă înseamnă ceva incontrolabil… înseamnă că oamenii chiar au epuizat răbdarea și au ieșit din lehamitea indusă anume față de politic.

Corupția este un flagel extins însă mai este ceva care sapă țara, deciziile de stat, absolut legale, prin care resursele țării sunt concesionate sau vândute în paguba țării. Prin aceste decizii legale românul este deposedat de resurse, de viitor, de naturala lui avere, de perspectiva muncii și a uzufructului muncii.

Corupția poate fi învinsă doar atunci când oamenii de rând nu o mai acceptă, când cer vehement nu doar pedepsirea corupților, ci și eliminarea imediată a întregului partid din care a făcut parte coruptul. Când va fi șters din eșichierul politic un partid doar din cauza unui singur corupt al său, atunci partidele vor prezenta doar oameni cu înaltă ținută morală și cu adevărat utili țării.

Iată, asta ar trebui învățat cetățeanul să ceară la protestele de stradă, scoaterea în afara legii a partidului care are un singur corupt dovedit prin sentință definitivă.

Să ceară instituirea unor legi prin care puterea nu poate fi exercitată contra intereselor țării, guvernul nu poate decide orice și oricum, fără a întâmpina repercursiuni concrete, nu doar ne realegerea viitoare!… Dacă ar fi fost pedepsit guvernul care a luat decizii, legale dealtfel, prin care au îngăduit tăierea pădurilor de exemplu, fenomen unic în Europa, despre care UE tace, astăzi alta ar fi fost starea țării. Dar în baza cărei legi poți trage la răspundere un guvern?

Tare mă tem că românul încă nu s-a săturat să fie batjocorit și deposedat de avere și de demnitate, de viitor și de dreptul la un mormânt, știindu-se faptul că pământul îi este vândut străinilor…

Dacă s-ar fi săturat, ar fi știut ce să ceară aleșilor… alde ,,jos,, sau ,,sus,, nu știu cine, nu este decât fructul manipulărilor în războiul celor care se bat pentru putere. ,,jos,, cel care fura ieri, să vină ,,sus,, cel care va fura mâine…!

Dar să nu mai fii furat, nu ar fi mai bine? Dacă da, atunci, învață ce să ceri după ce ai ales cui să ceri… Nu-i mai lăsa să facă orice vor ei…

Nu te mai lăsa antrenat în vrajba anume dirijată, este o diversiune de amploare ura aparentă dintre politicieni, ei, în realitate, împart prada… viața și averea ta.

Nu mai fii pro sau contra cuiva, ci limpede cere exact ceea ce trebuie să ceri: integritate, respect, desființarea partidelor corupte, legea răspunderii actului politic, legea răspunderii actului decizional, pedepsirea cruntă a celor care încalcă dovedit Constituția, aruncarea în uitare a tuturor politicienilor care au fost până astăzi la putere. Pedepsirea cu închisoare și absolut niciodată cu suspendare a corupților. Candidatul politic să fie de o ținută morală impecabilă și controlat pas cu pas să nu se transforme în corupt. Dar mai

întâi de toate, nu accepta tu nicio formă de corupție în preajma ta, în acțiunile tale, știindu-se de câte ori ai acceptat să dai sau să iei șpăguța… pentru chestiuni mărunte sau nu. Și nu uita, așa cum spunea, nu mai țin minte cine, țara o avem cu împrumut de la copiii copiilor noștri… orice datorie la FMI sau altundeva, orice resurse epuizate astăzi… vor fi o povară copiilor tăi.

De ce oare s-a ajuns aici, spune titlul de mai sus. Fiindcă mie, ție, multora, ne-a fost lehamite, am acceptat să nu privim în sus, să plecăm grumazul, am fost nepăsători pentru ca să lăsăm loc altora să le pese în locul nostru… și iată cum le-a păsat!…