De ce sunt învrăjbiți românii?

dezbinare

Cine sau ce anume îi dezbină pe români?

Observați lesne, fie pe rețelele de socializare, comentariile la articolele din ziarele on-line, pe stradă, la magazine, în mijloacele de transport, în pauzele de la serviciu, acasă în familie… și așa mai departe, tot românul se ceartă. Tot românul este iute săritoriu la sfadă, la insultă!… Nu doar cei care au absolvit clase puține se insultă, cum s-ar putea crede că doar școlarizarea puțină ar influența, ba chiar și oamenii cu studii înalte, personalitățile, oameni de la care te-ai aștepta la un model de civilizație!…

Cearta constructivă și schimbul de opinii diferite, ar fi chiar bine venite, însă foarte rar se și produc. De regulă cearta este lipsită de argumente solide, devine dușmănoasă, batjocoritoare, bazată pe insinuări și bârfe și stârnită din orice.

Extrem de rar vezi o discuție civilizată, fără atac la persoană, fără jigniri, chiar cu părtinire, însă fără răutate. Nu mai avem voie să avem opinii proprii! Dar oare chiar sunt proprii opiniile noastre sau le-am împrumutat fără să ne pese de faptul că nu avem creat un filtru personal prin care să le strecurăm înainte de a le împrumuta? Cât de manipulabili suntem?

Orice subiect este prilej de scandal, nu doar legat de politică sau de chestiuni sociale, imediat ce expui o părere, bună sau rea, și sar ca din senin, nechemații, câțiva care ”să te pună la punct” prin insulte.

Primul teren de bătaie ar părea gramatica și te corectează adesea tocmai cine nu o cunoaște, într-o manieră, la rândul ei, agramată!

Ești ”acuzat” că ții cu un politician nefiind același pe care îl simpatizează acuzatorul, de parcă nu ai avea voie să ții cu cine vrei tu. Dacă nu îți pasă de niciun politician iar e rău, din cauza ta e tot răul, nu ai votat!... Dacă ai votat, de ce ai votat! Orice ai spune totul poate folosit împotriva ta în orice mod și mijloace.

Așa stând lucrurile, haideți să identificăm împreună CINE sau CE ne dezbină, ne determină să fim scandalagii și să jignim oamenii, mai ales necunoscându-i.

Dacă ataci tu primul, ofensând un concept sau o stare de fapt, poate este și firesc să trezești reacții. Dar dacă doar îți spui civilizat o părere, nu prea ți se pare corect să fii insultat.

Prima cauză care ne vine în minte este ”băgarea în seamă”, apoi: nevoia de notorietatea, (știindu-se faptul că mai ușor rămâi în memoria cuiva dacă îl înjuri decât dacă îl saluți galant!), ignoranța – oamenii chiar și cu școli înalte, nu scapă de tarele caracteriale, școala nu formează caractere, ci doar profesiuni!… O altă cauză poate fi frustrările…

Și totuși, parcă este ceva în plus, o altă cauză mult mai puternică. Ia să vedem, pe tine ce anume te-ar determina să insulți un alt om care își expune o părere. Ce te-ar opri să fii civilizat? Ce îți produce o așa de mare furieîncât musai trebuie să-l pui la punct pe …individ?!!!

Cele mai crâncene certuri se iscă din motivele: politice, religioase, discriminările, banii, sex, familie, obiecte, gusturi, ș.a.

Ai îndrăzneala să ne împărtășești una dintre experiențele tale într-ale certurilor? Care este părerea ta despre dezbinare, de ce sunt învrăjbiți românii?

Articolul precedentPromisiuni pentru medici, triplarea salariilor de la 1 Martie 2018 – (promisiuni au mai fost!)
Articolul următorDin acțiunea #MeToo nu putea lipsi și România – mărturii ale victimelor
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno