De ce teoriile conspirației legate de 5G prosperă în timpul pandemiei 

interese politice
grupari de dezinformare

De ce teoriile conspirației legate de 5G prosperă în timpul pandemiei 

În timp ce pandemia de coronavirus a căpătat o amploare planetară, explicații despre cum a început epidemia și ce provoacă răspândirea acesteia sunt cele mai căutate.

Printre aceste explicații este și o teorie conform căreia lansarea recentă a tehnologiei 5G este precis de vină!

Multe țări văd un număr din ce în ce mai mare de grupuri care avertizează pe alții despre pericolele 5G.

În Marea Britanie, Australia și Statele Unite, activiștii consideră că 5G este cauza reală a pandemiei și că rețeaua 5G trebuie oprită pentru a opri virusul să se răspândească.

La capătul extrem al acestor grupuri există cei care avertizează că boala COVID-19 este o farsă, o poveste de acoperire pentru alte planuri rele, dintre care 5G este o parte crucială.

De ce cred oamenii teoriile conspirației și ce explică valul tot mai mare al popularității lor?

La baza acestor credințe se află un spirit contemporan de neîncredere în guverne și organizațiile de sănătate. Mai mult, oamenii sunt atrași în mod special de aceste explicații alternative în perioada de criză.

Căutători de adevăr

Mulți teoreticieni ai conspirației se identifică ca fiind „căutători de adevăr”. De multe ori fac parte dintr-o mișcare mai mare de oameni care se consideră liberi gânditori care sunt suficient de curajoși să caute adevărul și să vorbească despre el.

Ei acționează ca detectivi eroici, dezvăluind ceea ce ei văd cum grupări puternice  operează în secret pentru a obține rezultate rău intenționate.


PUȚINI DINTRE OAMENII DE RÂND SE ÎNTREABĂ DE UNDE ȘI PE CE BAZĂ AU INFORMAȚIILE CEI CARE PRETIND CĂ LE AU ȘI CINE SE AFLĂ CU ADEVĂRAT ÎN SPATELE PROPAGĂRII DEZINFORMĂRII CU TEORIILE CONSPIRAȚIONISTE.

Multora le place să afle secretul rezervat doar lor și venit …pe sub mână... fără să mai gândească la cine ar avea interesul să-i manipuleze astfel.


Cele mai multe teorii ale conspirației consideră aceste grupuri puternice ca operând în umbră, inaccesibile și în spatele scenei.

Dar teoria coronavirusului 5G pornește de la acest model într-un mod crucial: sursa răului este vizibilă și accesibilă oricui crede în aceste idei…

Spre deosebire de forțele oculte întunecate și cele oculte, conspirația 5G-coronavirus poate fi contestată direct.

Rețeaua 5G este formată din infrastructuri materiale ușor de identificat și de accesat. Pentru cei care cred că știu adevărul, vandalismul împotriva antenelor de telefonie și a antenelor 5G reprezintă posibilitatea exercitării unui control asupra evenimentelor îngrijorătoare.

Conspirațiile într-o perioada de criză

Oamenii vor să simplifice și să înțeleagă situații complexe și fără precedent. Ca mijloc de înțelegere a acestei pandemii, există atât teorii oficiale, cât și conspirative.

Adevărul oficial este simplu: COVID-19 a fost transferat oamenilor de la animale, similar cu focarele coronavirus anterioare. Se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată strănută sau tușește.

Popularitatea teoriilor care leagă 5G de focar expune totuși niveluri de neîncredere față de afirmațiile științifice, adevărurile și explicațiile experților despre evenimente.

Deși teoriile anti-5G sunt de ceva vreme, aceste explicații câștigă în prezent noi susținători.

Acest lucru se datorează parțial lipsei de încredere în guverne, mulți dintre ei s-au luptat să gestioneze această criză și acum se confruntă cu întrebări dacă au acționat prea devreme sau prea târziu.

Mai îngrijorător este modul în care populismul de dreapta prosperă și intensifică acest climat de neîncredere.

În întreaga lume, figurile populiste avansează o viziune polarizantă asupra lumii, care pune în mișcare elite politice, corporative și științifice împotriva unei comunități luminate de „oameni obișnuiți”.

Donald Trump, Matteo Salvini, Jair Bolsonaro și Nigel Farage adună sprijin politic și capital electoral prin definirea luptei lor ca fiind unul dintre conducătorii buni împotriva instituțiilor proaste.

Această viziune asupra lumii subminează simultan stabilitatea și legitimează neîncrederea față de teoreticienii conspirației.

Implicațiile acestui lucru sunt îngrijorătoare.

Distincțiile dintre adevărurile științifice și teoriile conspirației au devenit confuze la cele mai înalte niveluri de guvernare.

Soluțiile neprobate pentru controlul bolii sunt preferate decât intervențiile bazate pe dovezi.

Mai mult, există o rezistență din ce în ce mai mare la vaccinare în țările în care populismul politic este în creștere. Intervențiile politice concepute pentru rezolvarea problemelor sunt privite ca parte a problemei.

O pandemie de informații venind dinspre teoriile conspirației

Aceste considerente devin și mai importante într-un moment în care măsurile de izolare au determinat oamenii să petreacă mai mult timp pe rețelele de socializare.

Parțial, internetul le permite celor care au fost anterior la marginea opiniei populare să găsească și să comunice cu alți oameni cu gânduri similare de neîncredere.

Și pe măsură ce încrederea în instituțiile tradiționale scade, orice număr de explicații alternative rezonează printre prietenii din grupurile online.

Pe măsură ce oamenii încearcă să înțeleagă pandemia și să înțeleagă viața schimbată, „căutătorii adevărului” celebri pe YouTube, primesc niveluri de atenție fără precedent, totodată și bani din vizualizări…

Deși buletinele de știri pe Facebook, sunt pline de sfaturi de sănătate publică sancționate de stat, grupurile private, messenger-ul privat mai ales, sunt inundate cu teorii false și dezinformări care contrazic cunoștințele oficiale și procesele politice legale și transparente.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că această situație este una „infodemică”.

Presiunea crește asupra companiilor de social media pentru a limita fluxul de dezinformare.

Cu toate acestea, în cadrul comunității căutătorilor de adevăr, încercările de intervenție ale Facebook, Twitter și WhatsApp sunt interpretate ca o dovadă suplimentară că instituțiile și elitele puternice conspiră pentru a ascunde „adevărul adevărat”.

Evenimente precum atacurile asupra antenele 5G oferă un barometru pentru măsurarea nivelului de încredere în leadership.

Provocarea pentru guverne și mass-media va fi să demonstreze niveluri reînnoite de deschidere și solidaritate pentru a restabili încrederea publicului, în loc să alimenteze acest apetit pentru adevăruri alternative.

Ce este totuși acest 5G

5G este noul standard pentru comunicații mobile: asigură o viteză foarte mare de descărcare și încărcare și vă permite să interacționați cu dispozitivele IoT

O conexiune din ce în ce mai rapidă la îndemâna tuturor. Acesta este obiectivul Alianței de rețea mobilă Next Generation sau asociația operatorilor, furnizorilor, producătorilor și institutelor de cercetare care operează în sectorul telefonului mobil.

Iar noul standard pentru comunicarea 5G merge în această direcție: creșterea vitezei utilizatorilor și îmbunătățirea calității serviciului.

Deși mulți încă nu au opțiunea de a utiliza 4G LTE, operatorii lucrează deja la următorul standard.

Conform foii de parcurs furnizate de operatori, 5G ar fi trebuit să înceapă să funcționeze oficial până în 2020, s-a întârziat. însă, mulți accelerează lucrările la arhitecturi pentru a oferi o conexiune super rapidă cu câteva luni înainte de data stabilită zonal.

Datorită 5G, utilizatorii pot avea în orice moment o viteză de descărcare extrem de mare și o latență foarte scăzută, adică timpul de răspuns al sistemului la cererile utilizatorului, în acest caz, de exemplu, deschiderea de site-uri web.

Ce se va schimba cu 5G

Caracteristica 5G care o va diferenția de standardele anterioare de comunicare este viteza de conectare.

Potrivit operatorilor, 5G ar trebui să fie între 100 și 1000 de ori mai rapid decât 4G LTE.

Dar pentru a fi siguri că este necesar să se stabilească standarde comune pentru toate companiile și pentru moment aceste reguli sunt încă într-o fază de început.

Alianța de rețea mobilă Next Generation nu a stabilit decât anumite cerințe pe care trebuie să le aibă conexiunea 5G: viteze de date de zeci de megabits pe secundă pentru mii de utilizatori, persoanele care lucrează la același etaj trebuie să aibă cel puțin un gigabit pe secundă de conexiune, eficiență, spectral îmbunătățit în comparație cu 4G, mai multă acoperire și latență redusă.

5G: efecte asupra sănătății

În ciuda panicii izbucnite în jurul 5G (se teme că va fi cauza diferitelor boli, de exemplu tumori), momentan nu există date care să permită excluderea sau confirmarea faptului că această nouă tehnologie are efecte nocive asupra sănătății sau nu…

(nu există răspunsuri clare și definitive chiar și în ceea ce privește tehnologiile anterioare, cu atât mai puțin 5G, care este încă la început).

Cu toate acestea, pentru a evalua efectele negative asupra sănătății 5G, ne putem referi la dovezile disponibile asupra efectelor emisiilor legate de 2G și 3G, încercând să ipotizăm ce poate apărea ca urmare a expunerilor diferite.

Dar chiar și în acest caz, va fi nevoie de ani de studiu din difuzarea sa pentru a avea răspunsuri clare.

Ce știm până acum, însă, ne liniștește mai degrabă decât alarmează: 5G va călători pe frecvențe mai mari decât 2G, 3G și 4G (și acesta este unul dintre elementele care sperie), dar rețeaua de antene, în realitate, va folosi semnale cu putere mai mică…

Mai mult, rămâne faptul că, chiar și la frecvențe mai mari, capacitatea de penetrare a acestor valuri în țesuturile umane rămâne foarte mică și limitată la straturile de suprafață ale pielii, lipsind energia necesară pentru a provoca daune ADN-ului.

Cu o astfel de rețea, datorită capilarității antenelor 5G, a intensității semnalelor necesare și a frecvențelor utilizate, se gândește la o expunere limitată și la efecte negative comparabile sau chiar mai mici decât cele derivate din utilizarea tehnologiilor anterioare.

Care sunt temerile?

Iată îndoielile care ar putea apărea pe 5G dacă ne aflăm citind un conținut care circulă pe subiect. De aceea, în multe cazuri, acestea sunt credințe false sau „jumătăți de adevăr”:

„Vom fi bombardati cu valuri milimetrice mai riscante”

„În jurul nostru vor exista milioane de mini-antene dăunătoare pentru sănătatea noastră”

„Studiile la șoareci și șobolani arată că 5G și undele electromagnetice sunt cancerigene”

„5G scade sistemul imunitar”

„Coronavirusul este transmis mai rapid datorită undelor electromagnetice 5G”

„Răspândirea coronavirusului este legată de 5G”

Concluzie: sunt periculoase undele electromagnetice?

Unele studii de caz (bazate pe comparația dintre bolnavi și sănătoși în comparație cu tipul de expunere pe care l-au avut în trecut) au descoperit o ușoară creștere a riscului de tumori cerebrale și nervoase acustice la persoanele cu utilizare mare și prelungită a telefonului mobil (nu se menționează antenele), în timp ce alte studii epidemiologice (considerate mai clare în concluzii, deoarece verifică apariția cazurilor în timp), ne spun că, înainte de sosirea telefonului mobil până în prezent, nu a existat o creștere semnificativă a tumori atribuibile utilizării telefonului mobil.

Pe baza acestor analize, IARC (Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului) a clasificat câmpurile electromagnetice cu frecvență radio ca fiind cancerigeni de grup 2B, adică „posibil cancerigeni”: este cel mai scăzut nivel de risc, utilizat atunci când există dovezi, limitat.

Prin urmare, pe baza a ceea ce vedem, nu trebuie să ne facem griji în special; dar pentru a evita orice tip de risc, chiar dacă este doar potențial, este întotdeauna mai bine să adopți câteva precauții simple pentru a reduce expunerea capului și corpului la emisiile telefoanelor mobile.


Domeniul de operare de 5G poate avea loc în banda spectru corespunzătoare microundelor de la 3 GHz la 300 GHz, în special trei benzi au fost alocate în Italia, de exemplu, dintre care cea mai mare funcționează la 30 GHz și poate fi utilizată cu antene mici locale și în interiorul clădirilor, în timp ce banda intermediară funcționează la 3 GHz.

Până în prezent, nu se cunosc efecte asupra sănătății în urma expunerii pe termen lung. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că o parte din banda destinată 5G a fost utilizată pe termen lung pentru emisiunile de televiziune și nu a murit nimeni din asta!

Studiile epidemiologice și experimentale efectuate până în prezent nu au arătat încă asocieri semnificative între expunerea la câmpuri magnetice și un debut crescut al cancerului la copii și adulți.

Studiile efectuate până în prezent nu au arătat nicio capacitate a undelor radio și a microundelor utilizate pentru 5G de a deteriora ADN-ul celular.

Institutul Superior de Sănătate, cu referire specifică la 5G, constată că:

„în acest moment, nu este posibilă realizarea unei prognoze asupra nivelurilor câmpului electromagnetic de mediu datorat dezvoltării rețelelor 5G.

Dacă pe de o parte punctele de emisie a semnalelor electromagnetice cresc pe teritoriu, pe de altă parte această creștere va duce la o putere medie mai mică a centralelor emitente.

O reducere suplimentară a nivelurilor medii de câmp se va datora variației temporale rapide a semnalelor.

O evaluare adecvată a impactului acestei noi tehnologii poate fi efectuată numai după cunoașterea detaliată a caracteristicilor tehnice ale instalațiilor și a distribuției acestora în zonă.”

În ciuda acestui fapt, introducerea acestei tehnologii se opune campaniilor și inițiativelor celor care susțin că undele radio sunt dăunătoare sănătății.

Comitetul științific al Comisiei Europene pentru sănătate, mediu și riscuri emergente consideră că este nevoie de informații suplimentare pentru „lipsa unor dovezi clare utile pentru elaborarea de ghiduri pentru expunerea la câmpuri electromagnetice 5G lasă deschisă posibilitatea unor efecte biologice nedorite”.

Cu toate acestea, același document confirmă că „studiile nu au furnizat încă dovezi clare privind impactul asupra mamiferelor, păsărilor sau insectelor”.

La 5 aprilie 2019, Céline Fremaul, ministrul Mediului din regiunea Bruxelles, a blocat experimentările rețelei din regiune până când o garanție tehnică asigură că antenele 5G nu depășesc standardele privind emisiile de frecvență radio; la Geneva, Elveția, un plan de upgrade 5G a fost blocat din același motiv.

Prima propunere, citată pe scară largă, pentru utilizarea spectrului de unde milimetrice pentru comunicațiile celulare / mobile a apărut în revista IEEE Communications din iunie 2011. Vedeți, nu e chiar nouă povestea 5G!… nu aveau cum să ascundă pericolul 9 ani de zile…

Primele rapoarte despre măsurătorile canalelor radio care au validat capacitatea de a utiliza frecvențe de undă milimetrice pentru comunicații mobile urbane au fost publicate în aprilie și mai 2013 în IEEE Access Journal și în IEEE Transactions on Antennas and Propagation.


În loc să credem orbește în orice ni se spune, fie din partea oficială, fie pe canalele conspiraționiste, de ce punem mâna pe carte, pe cercetare, să aflăm amănunțit din informațiile științifice și să discernem cu mintea proprie adevărul?

Suntem comozi dar tare-n gură și ne supărăm când ni se dă peste nas că suntem naivi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.