De la 1 ianuarie anul viitor se vor impozita gospodăriile din România

Deruta a fost mare, la anunţul ministrului finanţelor, de la 1 ianuarie anul viitor se vor impozita gospodăriile din România. Teama de necunoscut, de haos administrativ, de armata de peste 70.000 de consultanţi fiscali care trebuie intermedieze, pentru prima dată în luna Mai 2019, declaraţiile pentru anul anterior, au ambalat spiritele. Trebuie spun în Germania această practică este veche, reglementată, iar în urmă ei cetăţeanul are de profitat.

Profit şi eu de scadenţa depunerii declaraţiilor de venit germane în 31 mai, pentru a explica celor interesaţi cum se desfăşoară lucrurile acolo.

Anul acesta, dată limita standard pentru depunerea declaraţiei de impozit pe venitul din 2016 (Einkommensteuererklärung) a rămas 31 mai 2017. Din 2019, termenul se va prelungi până în 31 iulie.

Declaraţiile se pot completa pe hârtie sau în format electronic, pentru ultima variantă optând peste 20 de milioane de cetăţeni din Germania, după cum informează firma de statistică Statista.

Formularistica e complexă, cu multe rubrici şi câteva anexe. Însă nu fiecare are de completat toate rubricile, care acoperă întreaga paletă de cifre vizată de fisc. Prin urmare, după una sau două încercări, fiecare persoană îşi poate completa singură declaraţia, asumânduşi prin … (citește tot: Hotnews)