De la 1 Ianuarie crește salariul minim de la 1450 la 1900 însă creșterea reală va fi de doar 98 de lei

2018 ar urma să aducă o creștere a salariului minim brut de 450 de lei față de nivelul actual, creștere care a devenit oficială săptămâna trecută. Din păcate, pentru că măsura creșterii minimului brut e însoțită de mutarea unor costuri salariale în sarcina exclusivă a angajatului, majorarea acesta nu va însemna neapărat mai mulți bani în buzunar. Creșterea salariului minim va atrage, de pildă, creșterea sumelor ce vor trebui plătite de cei care nu sunt asigurați la sănătate, dar care vor să beneficieze de serviciile medicale ale statului.

Cum vor crește veniturile celor cu minimul pe economie

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform Hotărârii Guvernului nr. nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Creșterea salariului minim nu va antrena însă neapărat o creștere similară a salariului net. De ce? Pentru că majorarea minimului brut va fi însoțită de o schimbare drastică în calculul și aplicarea contribuțiilor sociale. Mai clar, o parte din majorarea brutului va fi „înghițită” de trecerea contribuțiilor la pensii și la sănătate în totalitate în sarcina salariaților. Acum, ele sunt suportate de angajator și salariat împreună. Într-o analiză pe care redacția noastră a prezentat-o recent, s-a subliniat următorul lucru: cei care vor avea salariul brut de 1.900 de lei vor simți în buzunare o creștere de doar 98 de lei. Dacă angajatorii nu vor alinia salariile care acum sunt sub 1.900 de lei, având în vedere mutarea contribuțiilor în sarcina exclusivă a salariatului, angajații vor avea foarte mult de pierdut, după cum arătam în respectiva analiză. De fapt, în unele situații, deși dacă salariul brut va crește, angajații vor primi chiar mai puțini bani. Spre exemplu, salariile brute cuprinse între 1.450 de lei și 1.899 de lei vor trebui mărite la 1.900 de lei, însă acest lucru nu garantează păstrarea aceluiași salariu net avut în prezent. Iar motivul este, desigur, mutarea respectivelor contribuții în totalitate în sarcina salariatului. Important! Reamintim faptul că Guvernul a impus prin ordonanță obligația de a demara în această perioadă negocieri cu salariații pentru ajustarea salariilor brute. Câteva chestiuni sunt demne de menționat aici: obligația e impusă tuturor angajatorilor, indiferent de numărul de salariați, negocierile trebuie începute cel târziu până la 20 decembrie, numai că nu există prevăzute amenzi pentru nerespectarea acestei obligații, iar angajatorul nu e forțat să și ajungă la un acord favorabil salariaților afectați de modificări.

Mai mulți bani în buzunarele zilierilor

Tariful orar al zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie, iar majorarea anunțată a salariului minim va duce automat și la creșterea remunerației pe ora de lucru a zilierilor. Potrivit Legii nr. 52/2011, chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă, prin raportare la salariul minim și pe care beneficiarul trebuie să o respecte. Concret, după ce salariul minim va crește până la 1.900 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea să fie mai mic de aproximativ 11,40 de lei (pentru o medie de 166,66 de ore/lună), față de 8,735 lei, cât e acum. Conform prevederilor din Legea nr. 52/2011, plata se poate face „la sfârşitul fiecărei zile de lucru sau la sfârşitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier şi beneficiar”.

Mai mult de plătit la sănătate de către cei fără venituri

Chiar dacă nu obțin venituri, românii pot beneficia de serviciile medicale oferite de stat (altele decât cele de urgență, care sunt oferite indiferent dacă ești asigurat sau nu) dacă aleg una dintre cele două variante puse la dispoziție: plătesc lunar contribuția la sănătate sau la momentul când vor să beneficieze de serviciu. Nu doar creșterea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, ci și aplicarea unei cote de 10%, în loc de 5,5% (cât e acum), de la 1 ianuarie 2018, vor duce la creșterea sumei pe care o vor scoate din buzunar românii în aceste cazuri. În cazul românilor fără venituri care aleg plata lunară a contribuției, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10% din 1.900 de lei), ceea ce înseamnă că o persoană neasigurată va trebui să plătească lunar 190 de lei, față de 145 de lei, cât plătește acum. Cei care merg pe a doua variantă, adică să plătească atunci când au nevoie de serviciile medicale, vor face o plată unică de 10% din valoarea a șapte salarii minime brute. Acum, plata unică pentru accesarea la nevoie a serviciilor medicale de la stat este de 558,25 lei, însă din ianuarie se va plăti 1.300 de lei.

Teoretic, amenzile de circulație cresc și ele, dar Guvernul promite că nu.

De obicei, orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Astfel, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Or, în contextul creșterii minimului pe economie la 1.900 de lei, un punct-amendă va fi de 190 de lei. Totuși, Executivul ne-a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla. Pentru a păstra în 2018 aceeași valoare a punctului-amendă aplicabilă în prezent (145 de lei), va trebui adoptată și publicată în Monitorul Oficial, până la finalul anului, o ordonanță de urgență care să modifice modul actual de calcul al amenzilor, astfel încât să nu mai depindă de valoarea salariului minim. Potrivit avocatnet. Vezi mai jos link sursă.