…de la Săndel cetire – 1

apzRătăcind pe ici, pe colo, un câine uriaş ajunse într-o odaie care avea pe toţi pereţii oglinzi imense. Astfel se văzu dintr-odată înconjurat de câini. Se înfurie, începu să scrâşnească din dinţi şi să mârâie. Fireşte, şi câinii din oglindă făcură la fel, descoperindu-şi colţii fioroşi. Câinele nostru începu să se învârtă vertiginos într-o parte şi în alta pentru a se apăra de atacatori, după care, lătrând cu furie, se aruncă asupra unuia dintre presupuşii săi adversari. În urma puternicei izbituri în oglindă, căzu la pământ fără suflare şi plin de sânge. Dacă ar fi dat din coadă prieteneşte o singură dată, toţi câinii din oglindă ar fi răspuns în acelaşi fel. Şi întâlnirea lor ar fi fost o sărbătoare!

Un tânăr novice ajunge la o mănăstire. Sarcina pe care o primeşte este aceea de a-i ajuta pe alţi preoţi să transcrie vechile canoane şi reguli ale Bisericii. Tânărul novice observa că ceilalţi preoţi fac aceste transcrieri plecând tot de la nişte copii mai vechi şi nu de la originale. Se duce la părintele abate şi îi explica acestuia că dacă în prima copie s-a strecurat o greşeală aceasta s-a propagat în toate copiile următoare. Părintele abate îi răspunde: – De multe secole se procedează în acest fel şi facem copiile plecând de la copia precedenta. Dar observaţia ta este corectă. Ca urmare, în dimineaţa următoare, bf009276c4989493c8aacc5680042fe5_400x400părintele abate coboară în adâncurile pivniţelor mănăstirii, într-o cavernă unde erau păstrate cu sfinţenie manuscrisele şi pergamentele. Acolo unde, de secole, n-a mai pus nimeni piciorul, unde nimeni n-a mai intrat să deschidă cufărul în care sunt păstrate preţioasele documente. Astfel se scurge dimineaţa, pe urma prânzul, seara şi chiar noaptea întreaga fără ca părintele abate să dea un semn de viaţă. Alarmat, în cele din urmă tânărul coboară să vadă ce se întâmpla. Îl găseşte pe părintele abate devastat, cu veşmintele smulse, cu fruntea însângerata lovindu-se într-una cu capul de bătrânii pereţi. Tânărul se repede să-l ia în braţe şi întreabă: – Părinte abate, ce s-a întâmplat? – Ah! CARITATE! Aici scrie că trebuia să facem legământ de CARITATE, nu de CASTITATE!

Un angajat întârzie la serviciu; şeful, nervos țipă la el: – Ar fi trebuit să fii aici la 8:30! – De ce? Ce s-a întâmplat la 8:30?

images La curtea lui Ștefan cel Mare, vine un sfetnic: – Măria ta, Măria mea e la tine?

Unul se duce-n vizita la un prieten din Oltenia. Ies ei la o bere şi, stând la masă, văd doi muncitori: unul săpa un șanț cam de X cm lăţime şi Y cm adâncime; la câţiva metri în spatele lui, celălalt astupă groapa… Omul nostru nu se poate abţine şi-i întreabă pe cei doi care-i treaba. Unul din ei răspunde: – Dom’le, în mod normal, echipa noastră e formată din trei oameni: unul sapă groapa, altul pune cablul, iar cel de-al treilea o astupă, numai ca ăla de punea cablu’ este în concediu…
subrică semnată Alexandru Paraschiv