De și-ar spune povestea acest copac vechi de… 1000 de ani


Cum ar fi să poată povesti la câte a fost martor un copac vechi de 1000 de ani? Câți s-au odihnit visând la umbra lui? Câte iubiri, câte declarații, câte crime sau tâlhăriri, câte geruri sau canicule?… Câte păsări și-au aflat cuibul, casa, printre ramurile sale? Haideți să aflăm:

Acest copac din secolul al 11-lea ascuns în suburbiile Liverpool-ului tocmai a câștigat un premiu acum, în secolul XXI.

Stejarul din Allerton, Liverpool – despre care se spune că este prezent în oraș când normanii au cucerit Anglia în 1066 – tocmai a câștigat premiul Tree of the Year 2019 în Anglia: o competiție care sărbătorește copacii pentru frumusețea lor, personajul și istoria lor specială din Irlanda și Regatul Unit, încă din 2014.

Primind 34% din cele 11.000 de voturi din competiție, Merseyside Oak a învins un sicomor în creștere pe vârful unui castel din Essex și „Arborele Dragonului” din Insula Wight pentru a-și revendica premiatul râvnit al copacului anului. Stejarul Allerton va reprezenta țara sa de origine în competiția europeană pentru arbori care va avea loc anul viitor.

Potrivit legendei locale, The Dragon Tree este de fapt corpul unui temut dragon, ucis de un cavaler care se întoarce în Anglia din Țara Sfântă. La moartea sa, trupul dragonului s-a transformat într-un stejar, picioarele i-au săpat în pământ pentru a deveni rădăcini.

Pe de altă parte, se consideră că Stejarul din Allerton are peste 1.000 de ani și a jucat un rol mult mai important în istoria orașului Liverpool decât să stea nemișcat și să transforme CO2 în oxigen. Un semn de la poalele arborelui mare scrie „Acum o mie de ani, Allerton nu deținea o casă de judecată și se crede că ședințele Curții de judecată au fost ținute sub crengile împrăștiate ale acestui copac”.

În cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii din Liverpool care se luptau în Europa au primit adesea ghinde și frunze de la Stejarul Allerton ca o mică bucată de țară, de acasă și un semn de forță pentru a-i proteja în luptă…

În 1086, William the Conqueror a felicitat celebra Domesday Book, un registru funciar mare și care i-a ajutat pe britanicii moderni să înțeleagă ceea ce era prezent pe insula lor cu o mie de ani înaintea lor.

Suburbia din Allerton a fost menționată în acea carte și experții cred că este un indiciu bun că arborele a fost acolo când a fost efectuat recensământul.

Trunchiul copacului iubit are o crăpătură mare; atribuită exploziei unei încărcături de praf de pușcă, de pe râul Mersey în 1864. Sursa: World At Large


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.