De știut despre CARDURILE BANCARE

Cardurile bancare sunt foarte populare, dar multi dintre noi nu stiu detalii ascunse despre ele. Iata cateva secrete despre cardurile bancare, dezvaluite de brightside.me:

1. Descifrarea numarului cardului
Cele mai multe carduri bancare sunt identificare printr-un numar de 16 cifre Prima identifica sistemul de plati (4 – VISA, 5 – MasterCard). Urmatoarele 5 reprezinta codul bancii emitente. Urmatoarele 9 cifre sunt utile numai pentru banca, pentru a identifica proprietarul cardului.

2. Cifra de verificare si magia numerelor
Numarul cardului este determinat de cifrele de la 9 la 15. Acestea sunt realizate printr-un algoritm special. Ultimul numar (check digit) se calculeaza in baza algoritmului Luhn, care previne greselile neintentionate, care apar in cazul in care numerele sunt introduse manual.

3. Cardul bancar sub raze ultraviolete
Toate cardurile bancare sunt protejate in acelasi mod ca bancnotele. Una dintre masurile de protectie este aplicarea unui simbol care poate fi vazut in lumina ultravioleta. Pe cardurile VISA veti vedea un V, pe MasterCard sunt M si C.

4. Cardurile bancare: de credit sau de debit?
Un card bancar poate sa fie de debit sau de credit. Diferenta principala dintre ele o face proprietarul banilor de pe card: banca sau clientul. Cardurile „overdraft” reprezinta un compromis: va permit sa folositi mai multi bani decat aveti in cont, dar limita este de obicei mai mica decat cea de pe un card de credit.
Citeste si MARE ATENTIE! Daca vezi ASTA nu plati in niciun caz cu CARDUL. Asa te feresti de HOTI

5. Overdraft tehnic
Acesta se intampla atunci cand de pe card se extrage o suma mai mare decat cea disponibila. Acest lucru se poate intampla cand platiti intr-o alta moneda (valuta straina), aparand astfel o diferenta din cauza cursului valutar din ziua respectiva. Dispare automat dupa alimentarea contului si nu este supus procentului de dobanda.
Citeste si Ce ti se poate intampla daca iti pierzi cardul contactless

6. Cealalta parte a cardului
Pe de cealalta parte a cardului exista o alta masura de securitate: codul CVV (pentru cardurile VISA) si codul CVC (pentru MasterCard). In ambele cazuri, CV inseamna Card Verification. Acest cod confirma autenticitatea cardului. CVV/CVC va permite sa efectuati tranzactii fara a fi obligati sa prezentati cardul propriu-zis, exemplu in acest caz fiind platile online.

Reguli de securitate
Daca obisnuiti sa cumparati de pe internet, recomandat ar fi sa o faceti de pe site-urile sigure. Verificati daca site-ul web utilizeaza https-protocol pentru tranzactiile financiare. Acest lucru va va proteja datele.
Pastrati informatiile despre cardul vostru in siguranta. Acest lucru este valabil atat pentru codul PIN, cat si pentru CVV. Retineti ca dureaza doar cateva secunde pentru a fura informatiile de pe card.
Daca trebuie sa retrageti bani de la un ATM, urmati regulile de siguranta. Verificati daca acesta are camere suplimentare sau alte lucruri neobisnuite pe tastatura.
Daca va pierdeti cardul sau cineva il fura, sunati imediat la banca emitenta pentru a il bloca. Daca sunteti de parere ca cineva ar putea avea datele cardului vostru bancar, informati banca