Deficiența de fier la femei

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deficiența de fier este una dintre cele mai întâlnite deficiente din lumea modernă, iar femeile sunt printre cele aflate la cel mai mare risc.
Fierul este critic pentru producerea de hemoglobină, o proteină ce ajută celulele roșii ale sângelui să livreze oxigen peste tot în corp. Deci fără ea, totul suferă – și poate duce la anemie.

Verifică aceste simptome ale deficienței de fier și, dacă le ai, solicita un test de feritină, care măsoară nivelul de stocare al fierului din corpul tău.

Ești epuizată
Cel mai comun simptom al deficienței de fier este posibil să fie și cel mai greu de detectat. “Femeile sunt așa de obișnuite să aibă vieți frenetice și să se simtă obosite”, spune Nancy Berliner, doctor în medicină, editor adjunct al revistei Blood/Sângele, jurnalul Societății Americane de Hematologie. “Ele adesea resping faptul de a fi obosite că fiind parte a vietii”. Totuși deficiență de fier face că tot mai puțin oxigen să ajungă la țesuturi, astfel încât corpul este lipsit de energia de care are nevoie.
Dacă oboseală ta “normala” este cuplată cu senzația de a fi slăbită, iritabila sau incapabilă de a te concentra, fierul (sau lipsă acestuia) ar putea avea ceva de-a face cu asta. La urmă urmei, există un motiv pentru care despre oamenii a căror deficiență de fier progresează până la anemie se spune că au “sângele obosit”.

Ești palidă
Există un motiv pentru care cuvintele “palida” și “bolnavicioasa” sunt adesea utilizate unul în locul celuilalt. Hemoglobină conferă sângelui culoarea lui roșie și astfel, pielii tale nuanța rozalie. Asta înseamnă că nivelele scăzute ale proteinei pot să îți retragă culoarea direct din pielea ta, spune Moritz. Dacă ai o nuanța deschisă a pielii, acest lucru este destul de ușor de detectat. Nu contează totuși culoarea pielii, dacă interiorul buzelor, gingiilor și al pleoapelor sunt mai puțin roșii decât în mod obișnuit; atunci conținutul scăzut de fier ar putea fi de vina pentru asta.

Ai dificultăți de respirație
Nu contează cât de adânc inspiri, dacă nivelul oxigenului tău este mic, te vei simți lipsită de aer, explică Berliner. Dacă observi că ai dificultăți de respirație făcând lucruri care de obicei le faci fără probleme – fie că este vorba de urcatul scărilor sau exercițiile tale fizice obișnuite – s-ar putea să fie de vina deficiența de fier.

Inima îți bate tare
O inimă suprasolicitata poate ajunge să sufere de aritmie (ritm cardiac neregulat), murmur cardiac, lărgirea inimii și chiar insuficiență cardiaca. Pentru că lucrurile să devină așa de rele, probabil trebuie să suferi de anemie datorată deficienței de fier pentru destul de mult timp, sugerează o trecere în revistă a problemei făcută în Texas Heart Institute Journal/Jurnalul Institutului Cardiac din Texas. Totuși dacă știi că ai probleme cu inimă, este important să îți verifici nivelul sângelui pentru că deficiență de fier să nu înrăutățească problemele cardiace deja existențe.

Ai sindromul picioarelor agitate/neliniștite
Nu te poți opri din foit/frământări? Circa 15% dintre oamenii cu sindromul picioarelor agitate/neliniștite au deficiență de fier, potrivit John Hopkins Medicine. Cu cât este mai mic nivelul de fier, cu atât sunt mai grave simptomele.

Te doare capul
Un corp cu deficiență de fier va acordă prioritate oxigenului trimis către creier înainte de a se îngrijora de alte țesuturi, dar chiar și atunci, creierul tău tot va căpăta mai puțin decât ar trebui în mod ideal, spune Berliner. În răspuns la acest lucru, arterele creierului se vor dilată, provocând dureri de cap, potrivit Fundației Naționale pentru Dureri de Cap/Național Headache Foundation.

Te simți anxioasa (neliniștită) fără motiv
De parcă viață ta nu era destul de stresantă, deficiență de fier te poate păcăli pentru a te simți chiar și mai anxioasa. O lipsă de oxigen bagă în viteză sistemul nervos simpatic, care este un fel de pedală de accelerație a corpului tău, spune Berliner. În plus, întrucât deficiență de fier îți face că inimă să o ia la goană, este ușor să te simți de parcă ești în modul luptă-sau-fugi, chiar dacă ai toate motivele să te simți relaxată.

Îți pierzi părul
Deficiență de fier, în special când progresează până la deplină anemie provocată de carență de fier, poate determină pierderea părului. “Iti trimite corpul în modul de supraviețuire, deci corpul tău direcționează oxigenul pentru a sprijini funcțiile vitale, opunandu-se celor care îți păstrează părul intact”, explică Moritz. Nu panică totuși dacă sunt doar câteva fire de păr în scurgerea căzii. Majoritatea scalpurilor pierd circa 100 de fire de păr într-o zi bună.

Ai o tiroidă care funcționează sub parametri normali
Deficiență de fier încetinește funcționarea funcției tiroidei și blochează efectele de intensificare a metabolismului pe care această glandă le are, potrivit Academiei Naționale de Hipotiroidism/Național Academy of Hypothyroidism. Hipotiroidismul este adesea trecut cu vederea – șase din zece oameni cu o boală a tiroidei nu știu că o au, potrivit Asociației Americane a Tiroidei – deci dacă observi un nivel scăzut al energiei, creștere în greutate sau chiar o temperatură mai scăzută a corpului, ia în calcul această variantă.

Ești însărcinată
Acidul folic obține pe bună dreptate multă atenție în presă despre stadiul prenatal, dar viitorii bebeluși au și ei nevoie de fier, așa că ei pot fură din stocurile mamei. Ce are și mai multă importantă, multe femei pierd o substanțială cantitate de sânge în momentul sarcinii, ceea ce poate micșora nivelul fierului din corpul lor, spune Moritz. Dacă ești însărcinată cu gemeni, ai sarcini foarte apropiate în timp sau vomiți regulat datorită stării de greață matinală, s-ar putea să ai nevoie să îți sporesti aportul de fier.

Limba îți arată ciudat
Pe lângă modificarea de culoare a limbii, nivelul scăzut de fier poate reduce nivelul de mioglobină, o proteină din celulele roșii ale sângelui care sprijină sănătatea musculară, precum cea a mușchilor ce constituie limbă. Că rezultat, mulți oameni care au deficiente de fier se plâng că au limbă dureroasă, inflamată sau ciudat de netedă.

Ai boală celiaca sau sindromul intestinelor inflamate
Chiar dacă primești destul fier prin dietă, boală celiaca și inflamatorie a intestinelor precum boală lui Crohn și colită ulcerativă pot duce la probleme de absorbție a nutrienților, inclusiv a fierului. Aceste afecțiuni cauzează inflamații în tractul digestiv și vătămări ale acestuia. Dacă ai fost diagnosticată cu oricare dintre aceste boli gastrointestinale vorbește cu doctorul tău despre cum să îți sporesti absorbția fierului.

Cum să capeți mai mult fier:
Cerințele de fier nu sunt aceleași pentru toți, în special pentru femei. Femeile între 19 și 50 de ani au nevoie în mod tipic de 18 mg pe zi. Totuși dacă ești însărcinată, cantitatea sare la 27 mg. Dacă alăptezi, ar trebui să capeți doar 9 mg. În plus, gradul de dificultate al ciclului menstrual poate și el să afecteze nevoile tale de fier. Ai mai mult de 50 de ani și ești la menopauză? Ai nevoie doar de 8 mg pe zi. Asta nu este o țintă greu de atins – o singură porție de linte, spanac sau mazăre pot cu toate să atingă scorul tău de câteva miligrame cel puțin.

Alte surse foarte bune de fier sunt:
Ceapa
Rădăcină de brusture
Cireșe
Urzica
Pătrunjel
Spanac
Verdeturile închise la culoare
Majoritatea fructelor de pădure
Algele de mare
Boabe de cacao
Și dacă vine vorba de fier, mai mult nu înseamnă în mod necesar și mai bine. Deși majoritatea atenției este concentrată asupra deficientei de fier, există îngrijorări și pentru supraîncărcarea cu fier, despre care studiile indică faptul că poate vătăma organele interne și poate spori riscul de diabet, infarct și cancer, îndeosebi la oamenii în vârstă. (viataverdeviu.ro)

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •