Delta Dunării – natura unei minuni sau minunea naturii

Dunărea, singurul fluviu de pe planetă care străbate 10 ţări, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, şi patru capitale Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad, se varsă în Marea Neagră printr-o Delta care împreună cu complexul lagunar Razelm – Sinoe are o suprafaţă totală de circa 5050 km2, din care 732 km2 aparţin Ucrainei. Mai precis, este delimitată de următoarele coordonate 28 grade 10′ 50″ E (Cotul Pisicii) şi 29 grade 42′ 45″ E (Sulina); 45 grade 27′ N (braţul Chilia, km. 43) şi 44 grade 20′ N (Capul Midia).

Braţele Dunării – Se poate spune că Delta începe să se contureze de la Pătlăgeanca unde se bifurcă în două braţe, Braţul Chilia la nord şi Braţul Tulcea la sud. Acesta din urmă, când ajunge la Ceatal Sfântu Gheorghe se desparte în Braţul Sulina şi Braţul Sfântul Gheorghe.

Braţul Chilia, având 104 km, trasează graniţa cu Ucraina, şi preia pe cursul sau 60% din apele şi aluviunile Dunării. Din acest motiv Delta Dunării creşte anual în suprafaţă cu 40 de metri pătraţi. Pe Chilia se găsesc localităţile Palazu, Pardina, Chilia Veche, Periprava.

Braţul Sulina, cu o lungime de 71 km, traversează mijlocul Deltei, având un curs rectiliniu, foarte bun pentru navigaţia vaselor maritime. Acesta este dragat în permanentă şi transporta doar 18% din volumul de apă al Dunării. Pe Sulina se găsesc localităţile Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crişan, Vulturu, Partizani, Sulina.

Braţul Sfântul Gheorghe are o lungime de 112 km, fiind orientat spre sud-est, şi transporta 22% din debitul Dunării, iar la vărsare în Marea Neagră formează insulele Sacalin considerate un început de delta secundară. Pe acest braţ se găsesc localităţile Nufaru, Mahmudia, Uzlina, Sf. Gheorghe.

Din alte surse reiese faptul că Braţul Chilia are 120 de km, braţul Sulina are 64 de km, iar Braţul Sfântul Gheorghe are 108 km.

Fauna şi flora – Datorită celor 5149 de specii de flora şi fauna, specialiştii o consideră o veritabilă banca de gene pentru patrimoniul universal. Între toate acestea trebuie remarcat că aici trăieşte cea mai mare parte a populaţiei europene de pelican comun (circa 8 000de exemplare) şi pelican creţ (circa 200 de exemplare); 60 % din populaţia mondială de cormoran pitic (circa 6000 de exemplare); 50 % din populaţia mondială de gaşcă cu gât roşu (în timpul iernii sunt circa 40.000 de exemplare). Pe lângă toate acestea se adaugă peste 1200 de specii de copaci şi plante. Oriunde te uiţi, poţi vedea plutind ostrovuri acoperiţi de papură şi de stuf, liane că în pădurile tropicale, lacuri cu adâncimea tulbure şi suprafeţe pline de nuferi. Bărcile pescarilor agită pelicanii, stolurile cormoranilor şi femelele-maur de pe cuiburile lor.

Canalul „Cu barcă prin pădure”, un ochi de apă care şi-a săpat drum printr-o pădure de sălcii, care lasă turistului impresia că se plimbă printr-o pădure scufundată.

Obiceiuri şi tradiţii – O serie de tradiţii şi obiceiuri ale locuitorilor din Deltă, specifice sărbătorilor creştineşti, cum ar fi Paştele sau Crăciunul, seamănă cu obiceiuri din alte zone ale ţării. De exemplu, în prima zi de luni după Învierea Domnului, când se sărbătoreşte Paştele Blajinilor, oamenii merg la cimitir cu pomeni şi se roagă pentru rudele decedate. Cel care primeşte trebuie să spună bogdaproste”.

Sau, în ziua de Lăsata Secului, când se intră în Postul Mare, se face un banchet şi are loc „bătutul halviţei”. Adică, o bucată de halviţă atârnă de tavan, şi cei care participa la joc trebuie să o prindă cu gura. A doua zi, băieţii le urmăresc pe fete pentru ale mânji cu funingine. În gospodăriile din zona Razelm, în Joia Mare, gunoiul de pe lângă casă se adună în trei grămezi cărora li se da foc. Lângă foc se pune o cană cu apă şi un coş cu ouă. După ce se termină focul, ouăle sunt date copiilor din sat.

De asemenea, în Vinerea Mare, oamenii obişnuiesc să se spele pe faţă direct în Dunăre, cu apă neîncepută, pentru a avea câştig la bogăţie, iar cei care dorm în timpul acelei zile trebuie să se aştepte la nenorocire.

Pentru cei mai în vârstă cărora li se naşte un copil sunt pregătite o serie de obiceiuri care diferă de la un sat la altul. În Murghiol, părinţii trebuie să sară peste un foc făcut în curte, în semn că au lăsat în urmă necazurile. În Bălţenii de Sus sau Mahmudia, părinţii sunt răsturnaţi cu barcă, deoarece apă trebuie să le spele gândurile negre. Cei mai bogaţi îşi pot răscumpăra „udatul” cu o cinste la crâşmă pentru toţi cei care trec pe acolo.

Pentru a se feri de blesteme şi farmece, în localităţile CĂ. Rosetti şi Caraorman se pun cranii de cal la poartă, pentru că asupra acestora să cadă eventualele nenorociri.

Apoi, lipovenii nu lasă pe nimeni să le fluiere în barcă deoarece le aduce ghinion. O moneda de schimb des utilizată de pescarii din Delta este rachiul sau vodcă.

Prima atestare documentară a Deltei vine de la Herodot, cel care descrie intrarea flotei persane a lui Darius prin Delta, după ce poposise la Histria (515-513 iHr). Despre locuitori apar mărturii abia în secolul I î.Hr. Astăzi, în afară de localităţile situate de-a lungul braţelor, mai pot fi amintite Pătlăgeanca, Maliuc, Milă23. Sulina este singurul oraş din Delta, fiind un port liber, folosit în special pentru transbordare. Pe lângă atelierele de reparaţii navale, aici mai există şi o fabrică de conserve de peste.

Amatorii de pescuit aleg Canalul Crişan pentru plătică, biban, roşioară, somn sau ştiucă (dimineaţă). La Milă 23 se pot pescui somotei. Apoi, la Fortuna I trag la momeală roşioara, bibanul, crapul şi chiar ştiuculiţe.

Atracţii în Delta – Oraşul Tulcea, deşi nu este situat în Delta, deţine instituţiile care coordonează activitatea economică şi turistică din această zona.

De asemenea, puteţi descoperi muzee interesante, precum: Muzeul de Istorie şi Arheologie, Muzeul de Etnografie şi Folclor, Muzeul de Artă din Tulcea sau Muzeul de Istorie Naturală.

Un drum până la Tulcea deschide turistului zeci de variante pentru călătoria în inima Deltei. Cea mai căutată este o plimbare de câteva ore pe canale cu şalupă rapidă, „Rapidele” îşi aşteaptă clienţii pe faleză din Tulcea. Traseul trece printr-o suită de mici canale şi ghioluri situate în apropiere de Tulcea. Punctul de rezistenţă îl constituie canalul „Cu barcă prin pădure”, un ochi de apă care şi-a săpat drum printr-o pădure de sălcii, care lasă turistului impresia că se plimbă printr-o pădure scufundată. Cei care îşi doresc mai mult pot opta pentru o vizită la colonia de păsări Purcelu. Cormorani, egrete, stârci – sunt toate acolo.

Turiştii care îşi doresc un sejur de câteva zile pot merge cu vaporul-pasager de la Tulcea, pe braţele Dunării. În fiecare localitate întâlnită există pensiuni cu preţuri de până la 50 de lei pe noapte, care oferă, opţional, plimbări pe canale, mese tradiţionale de peste şi partide de pescuit, în funcţie de priceperea turistului.

Sulina, Sf. Gheorghe, dar şi Jurilovca-Gură Portitei sunt opţiuni pentru turiştii îndrăgostiţi de mare, care vor să cunoască ceva şi din minunile Deltei. Pentru preţuri între 100 şi 400 de lei pe noapte, turiştii beneficiază de cazare în hoteluri, vile de vacanţă sau pensiuni, având la dispoziţie trei dintre plajele virgine ale litoralului românesc, dar şi posibilitatea de a merge în fiecare zi în Delta pentru activităţi specifice.

Curiozităţi din Delta – Chiar dacă poveştile pescăreşti stârnesc zâmbete de neîncredere, totuşi, câteva curiozităţi merită amintite: cel mai mic peste semnalat este un guvid (Knipowitschia cameliae), care a avut o lungime ce nu depăşea 3.2 cm şi a fost semnalat recent la Portiţă; cea mai mare ştiucă (Esox lucius) pescuită în Delta Dunării cântărea 18 kg şi peste 1 m lungime; cel mai mare crap (Cyprinus carpio) pescuit la Sfântul Gheorghe a avut o greutate de 48,5 kg, iar cel mai mare somn (Silurus glanis) pescuit în Delta Dunării a atins greutatea de 400 kg; cele mai longevive animale din Delta Dunării sunt broască ţestoasă de uscat (Testudo graeca iberă) şi broască ţestoasă de apă (Emy obicularis ), care pot atinge cca 120 de ani.