Democrația violenței, Trump nu cedează puterea fără …sânge! – Cel puțin patru oameni au murit

Cel puțin patru oameni au murit și mulți alți au fost răniți grav într-un asediu violent la Capitol Hill din Washington DC.

Sute de susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, unde au izbucnit ieri, miercuri, ciocniri sângeroase în Congres.

Haosul a venit în timp ce membrii Congresului s-au adunat pentru a vota și a-l certifica pe Joe Biden drept câștigătorul alegerilor prezidențiale și, la câteva momente după ce Trump s-a adresat susținătorilor săi la un miting din apropiere.

„Vom merge pe jos până la Capitoliu”, le-a spus el miercuri susținătorilor săi.

„Și îi vom susține pe senatorii noștri curajoși, congresmeni. Și probabil că nu vom fi zâmbitori, pentru unii dintre ei, deoarece nu veți stăpâni niciodată țara noastră cu slăbiciune, trebuie să arătați putere și trebuie să fiți puternici”.

Corespondentul CBS News, Margaret Brennan, relatează că secretarii guvernamentali ai lui Trump discută acum invocarea celui de-al 25-lea amendament pentru demiterea președintelui.

O femeie, care a fost împușcată în gât de polițiști în timpul ciocnirii, a murit ulterior la spital. Ashli ​​Babbit, din San Diego, relatează KUSI-TV.

Poliția din Washington DC a confirmat că alte trei persoane, inclusiv un bărbat și două femei, au murit din cauza „urgențelor medicale” legate de revolte, dar nu au fost furnizate încă alte detalii.

Babbit era o veterană a Forțelor Aeriene, care avea 14 ani în serviciu. Șeful departamentului de poliție din DC a declarat că polițiștii vor investiga uciderea unui civil, a informat Reuters.

Un alt protestatar pro-Trump a fost, de asemenea, rănit după ce a căzut de pe un balcon de pe Capitoliu. Protestatarul a fost internat în stare gravă.

Într-un alt incident, un bărbat adult a fost înjunghiat în fața hotelului Trump. Victima a fost transportată la spital conștientă și respirând.

Pentru acest caz nu au fost făcute arestări, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Washington pentru NBC.

Poliția a mai anunțat că 14 dintre ofițeri au fost răniți. Cel puțin 52 de persoane au fost arestate până acum în legătură cu revolta.

Câțiva membri cheie ai personalului Casei Albe au demisionat în urma revoltelor, cu alte demisii zvonite.

Sephanie Grisham, actuala șefă de cabinet a primei doamne Melania Trump, a demisionat miercuri după-amiază, cu efect imediat, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Secretarul social al Casei Albe, Anna Cristina „Rickie” Nicetas, a demisionat, de asemenea, miercuri, cu efect imediat, a declarat pentru CNN un oficial de la Casa Albă.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Sarah Matthews, a cerut și ea demisia ca răspuns la evenimentele de astăzi.

Senatorul Chuck Schumer a luat cuvântul după ce parlamentarii s-au întâlnit din nou miercuri după ora 20:00.

Într-o declarație violentă adresată lui Donald Trump, el a spus că evenimentele de astăzi – în care a descris „ferestrele sparte (și) birourile vandalizate” – nu s-au întâmplat spontan.

„Președintele care a promovat teoriile conspirației și i-a motivat pe acești interlopi, președintele care i-a îndemnat să vină în capitala națiunii … i-a incitat”, a spus Schumer.

„Nu descurajează aproape niciodată violența, dimpotrivă, o încurajează cât mai des. Acest președinte are o mare parte din vină. Această mulțime a fost în mare parte opera președintelui Trump, incitată de cuvintele sale, minciunile sale.”

„Această violență în bună parte, responsabilitatea sa, rușinea lui eternă. Evenimentele de astăzi cu siguranță nu s-ar fi întâmplat fără el”.

Camera a votat 303-121 miercuri seară pentru a respinge o obiecție a GOP față de cele 11 secții electorale din Arizona pentru președintele ales Joe Biden, după ce revoltații în sprijinul președintelui Donald Trump au asaltat violent Capitoliul.

Parlamentarii vor reveni acum la o sesiune comună a Congresului, care are sarcina de a număra voturile Colegiului Electoral care confirma victoria electorală a lui Biden 306-232.

„Ceea ce fac unii astăzi în această Cameră și Senat nu va schimba rezultatul alegerilor, care este victoria clară și insurmontabilă a președintelui ales Biden și a vicepreședintelui ales Harris”, a spus liderul majorității Camerei Steny Hoyer.

Membrii Camerei și senatorii s-au împărțit în sesiuni separate de două ore după ce senatorul Ted Cruz, R-Texas, și congresmanul Paul Gosar, R-Ariz., s-au opus votului electoral din Arizona. Sesiunea a fost întârziată când revoltații au intrat în Capitoliu.

Nu este clar câte alte state contestate de Trump vor primi obiecții după ce unii senatori republicani au renunțat la susținere în urma violenței din ziua respectivă.

Președintele Trump a cerut calm atunci când au izbucnit scenele violente.

„Cer tuturor celor din Capitoliul Statelor Unite să rămână pașnici. Fără violență! Amintiți-vă, SUNTEM Partidul Legii și Ordinii – respectați Legea, marii noștri bărbați și femei în albastru. Vă mulțumim!” Trump a postat pe Twitter.

Adresându-se lui Trump, Biden a spus: „Prin urmare, îi cer președintelui Trump să meargă acum la televiziunea națională pentru a-și îndeplini jurământul și pentru a apăra Constituția și pentru a cere încetarea acestui asediu. Președinte Trump, vino în față”.

Trump a lansat apoi un videoclip care le spunea celor care asediau clădirea să „plece acasă”, reafirmând frauda și lăudând demonstranții că …sunt „speciali”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.