Descoperire importantă la CERN, a fost identificată particula Xi

descoperire științifică de proporții
particula Xi

Descoperire importantăla CERN, unde a fost identificatăparticula Xi,urmărită de zeci de ani. Aceastavaajuta să se afle „liantul“ carelipeşte materia, sau pentru a înţelege una dintre cele patruforţe fundamentale ale naturii.

Experimentul, anunţat de SocietateaEuropeană de Fizică, a avut loc din meritul celui maimare accelerator din lume, Large Hadron Collider. Particulaaparţine familiei de barioni, dincare fac parte atât protonii cât şi neutronii.
Particulaaşadar, face partedin materia vizibilăşi, catoţi barionii, este realizatădin trei quarci. Cu toate acestea, la barionii cunoscuţipână acum este localizat cel mult un quark greu, întimp ce particula Xi are doi quark grei. „Este primadatăcândteuiţila o particulasimilară, un barion cu doi quarci grei“, a declarat Donatella Lucchesi, cercetătorla Institutul Naţional de FizicăNucleară (INFN) şila Universitatea din Padova, membru al LHC. „A vedea o astfel de particulăcontinuă Dr. Lucchesi. – a fost posibilădatorităcantităţii enorme de date care produce acceleratorul LHC. Acesta permite seatingă un obiectiv care nu este uşor, cum ar fi, reproducerea materiei în toate stărilesaleposibile „.

În contrast cu celilalti barioni cunoscuţipânăîn prezent, încare cei trei quarci realizează un dans elaborat unul în jurul celuilalt, ne aşteptămca barionii cu doi quarci grei acţionezeca un sistem planetar, unde cei doi quarci grijoacă rolul de stele careorbitează unul în jurul celuilalt, întimp ce quarci maiuşoriorbiteazăînsistemul binar” a adăugat Guy Wilkinson, fostul coordonator alcolaborării.

LHC
cern

Observarea acestui nou barion s-a dovedit a fi o provocare şi a fost posibilădatorită faptului LHC produce un numărmare de quarc grei şi experimentul LHC are capacităţi unice şi este capabil identifice descompunerea particulelor cu quarc grei cu o eficientăexcelenţă. Observarea noului barion în LCH deschideposibilitatea de a identificaalţireprezentanţiai familiei barionilor cu doi quarci grei, care vor fiîncontinuarevânaţila LHC. (sinteză tgcom24)

Articolul precedentCum au putut politicienii să ascundă 1% din bugetul anual furați
Articolul următorTehnologia care ar fi de mare ajutor în operaţiunile de salvare după dezastre
Scriitor și jurnalist, fondator Radio Vocativ, Revista Vocativ, Vocativ Plus, il romeno