Descoperire importantă la CERN, a fost identificată particula Xi

descoperire științifică de proporții
particula Xi

Descoperire importantă la CERN, unde a fost identificată particula Xi, urmărită de zeci de ani. Aceasta va ajuta să se afle „liantul“ care lipeşte materia, sau pentru a înţelege una dintre cele patru forţe fundamentale ale naturii.

Experimentul, anunţat de Societatea Europeană de Fizică, a avut loc din meritul celui mai mare accelerator din lume, Large Hadron Collider. Particula aparţine familiei de barioni, din care fac parte atât protonii cât şi neutronii.
Particula aşadar, face parte din materia vizibilă şi, ca toţi barionii, este realizată din trei quarci. Cu toate acestea, la barionii cunoscuţi până acum este localizat cel mult un quark greu, în timp ce particula Xi are doi quark grei. „Este prima dată când te uiţi la o particula similară, un barion cu doi quarci grei“, a declarat Donatella Lucchesi, cercetător la Institutul Naţional de Fizică Nucleară (INFN) şi la Universitatea din Padova, membru al LHC. „A vedea o astfel de particulăcontinuă Dr. Lucchesi. – a fost posibilă datorită cantităţii enorme de date care produce acceleratorul LHC. Acesta permite se atingă un obiectiv care nu este uşor, cum ar fi, reproducerea materiei în toate stările sale posibile „.

În contrast cu celilalti barioni cunoscuţi până în prezent, în care cei trei quarci realizează un dans elaborat unul în jurul celuilalt, ne aşteptăm ca barionii cu doi quarci grei acţioneze ca un sistem planetar, unde cei doi quarci gri joacă rolul de stele care orbitează unul în jurul celuilalt, în timp ce quarci mai uşori orbitează în sistemul binar” a adăugat Guy Wilkinson, fostul coordonator al colaborării.

LHC
cern

Observarea acestui nou barion s-a dovedit a fi o provocare şi a fost posibilă datorită faptului LHC produce un număr mare de quarc grei şi experimentul LHC are capacităţi unice şi este capabil identifice descompunerea particulelor cu quarc grei cu o eficientă excelenţă. Observarea noului barion în LCH deschide posibilitatea de a identifica alţi reprezentanţi ai familiei barionilor cu doi quarci grei, care vor fi în continuarevânaţila LHC. (sinteză tgcom24)