Descoperire importantă: Tezaurul Voievodului Menumorut

În timpul unor săpături din presupusa cetate de refugiu a voievodului Menumorut, de lângă satul bihorean Almașu Mic, arheologii de la Universitatea din Oradea au găsit două tezaure de argint din secolul al XIII-lea. Unul este din monede, iar celălalt din brățări și inele. Potrivit Ziuanews.ro

Arheologii au găsit în total 121 de monede cu ajutorul unor experți în detectarea metalelor. „În căutarea cu detectorul de metale am dat peste o moneda de argint, dar continuând săpăturile am descoperit alte monede”, a declarat Cosmin Pascu, detectorist autorizat. „Se pare că este vorba despre monede din a două jumătatea secolului al XIII-lea”, a spus Lucian Silaghi, director în cadrul Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Bihor.

Existența cetății a fost semnalată în urmă cu opt ani de un istoric orădean, însă doar acum au început săpăturile. Menumorut a fost un voievod român din Crișana, care a stăpânit teritoriul cuprins între râurile Someș și Mureș, cu centrul în cetatea Biharea. Ducatul sau a fost atacat de triburile maghiare migratoare, iar în urmă confruntărilor a pierdut o parte din acesta și a devenit vasalul ungurilor din Câmpia Panoniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.