Descoperită cazual o bucată lipsă din manuscrisele de la Marea Moartă

Descoperită cazual o bucată lipsă din manuscrisele de la Marea Moartă

Descoperirea primelor suluri de la Marea Moartă într-o peșteră îndepărtată din deșertul Iudeea în 1947 este considerată pe larg drept cel mai mare eveniment arheologic al secolului XX.

În cele din urmă, vânători de comori beduini și arheologi au găsit rămășițele a sute de suluri antice.

Aceste bucăți fragile de pergament și papirus, inclusiv cele mai vechi exemplare existente din Biblia ebraică, au fost păstrate timp de două mii de ani de clima caldă și uscată a deșertului și de întunericul peșterilor în care se aflau.

Sulurile oferă o imagine fără precedent a diferitelor credințe religioase ale iudaismului antic și a vieții de zi cu zi în timpul turbulentei perioade a II-a în care a trăit și predicat Isus.

Totuși… undeva lipsea o bucată din text până când, recent, fără să realizeze ce este… a fost găsită acea parte lipsă…

Înscrisuri vechi de 2.000 de ani au fost găsite în peșterile Qumran de lângă Marea Moartă în anii 40.

Nu au fost însă singurele descoperiri. Artefacte arheologice, cum ar fi olărie și lenjerie au fost, de asemenea, luate din peșteri, iar unele sunt acum în colecții din întreaga lume.

Colaboratorii mei de cercetare Dennis Mizzi, Marcello Fidanzio și cu mine am pus la cale un proiect de cercetare pentru a găsi și studia aceste artefacte și…

…folosim tehnici precum datarea radiocarbonului pentru a le înțelege mai bine. Spune Joan Tylor pentru The Conversation

Dennis își scrisese teza de la Oxford despre arheologia Qumran și o pregătea pentru o carte.

Marcello coedita publicațiile oficiale finale ale rezultatelor peșterii. Lucrasem la materiale Qumran în colecții private și puțin cunoscute.

Cu toții ne-au interesat materialele peșterii, care au fost donate și vândute către colecționari și primele fișiere fotografice care au înregistrat aceste descoperiri.

În proiectul nostru, sulurile trebuiau să fie considerate artefacte arheologice printre alte obiecte găsite în peșteri.

Fragmente din sulurile de la Marea Moartă – sau nu?

În lista cu numeroase arhive și colecții pe care intenționam să le vizităm, am remarcat:

„Există materiale suplimentare în arhiva Reed a Bibliotecii John Rylands, Manchester”.

Știam că această colecție conține câteva fragmente de pergament: arhiva aparținea lui Ronald Reed, fost expert în piele la Universitatea din Leeds, căruia i-au fost donate fragmente de pergament după săpăturile oficiale ale peșterilor Qumran.

Fragmentele au fost discutate și analizate de cercetătorii precedenți și am considerat că pot fi ideale pentru datarea cu radiocarbon.

În bugetul nostru de cercetare am avut 10.500 de lire sterline pentru radiocarbon și alte analize științifice pentru toate obiectele noastre de interes desemnate și 3.000 de lire sterline pentru fotografiile digitale și autorizațiile de publicare.

Nu aveam nimic pentru imagistica multispectrală care să dezvăluie textele. Acest lucru arată cât de dificil este să proiectăm un buget pentru cercetări cu adevărat investigative.

Am vizitat Biblioteca John Rylands a Universității din Manchester cu cercetătoarea noastră Sandra Jacobs.

Curatorul Elizabeth Gow ne-a adus casetele din colecția Reed. Le-am examinat pentru a identifica elemente interesante.

Când am ajuns la caseta 6, părea să conțină multe probe de piele. Dar, în timp ce le scotea unul câte unul, Elizabeth ridică un plic mic, etichetat „4Q22”.

Am spus: „Așteaptă, acesta este unul dintre fragmentele de suluri”. Strict vorbind, ar fi trebuit să fie în caseta 1, unde au fost găsite majoritatea celorlalte fragmente. Eticheta indica faptul că provine din peștera Qumran 4Q.

O descoperire

Elizabeth a înțeles cu atenție acest lucru. Am privit-o printr-o lupă iluminată. În mod neașteptat, mi s-a părut că văd o literă ebraică slabă, șchiopă, „L”.

Dar a fost o iluzie, erau niște pete delicate? La urma urmei, aceste piese au fost donate lui Reed pentru studiu, inclusiv tipurile de teste distructive, tocmai pentru că erau goale.

După ce am stat cu caseta 1 în sala de lectură a bibliotecii, am decis să inspectez cu atenție fiecare fragment în parte pentru orice litere decolorate.

Păreau niște indicații precise. Dar ce să facem Deoarece căutarea textului nu a fost obiectivul nostru principal și am avut multe altele în studiu mai importante, s-a crezut că trebuie să-l parcăm pentru viitor.

Știam că acum sunt posibile rezultate excelente prin imagistica multispectrală. Dar nu aveam buget și era scump.

A trebuit să folosim bugetul conform planului. Abia la sfârșitul perioadei de concesiune, cu alte studii, ne-a mai rămas suficient pentru a comanda imagini multispectrale.

Am decis să folosim fondurile rămase din proiect pentru aceasta și a fost permisă instituțional.

Am cerut să aducem fragmentele în Israel pentru studiu, având în vedere expertiza dovedită a autorității israeliene pentru antichități, dar …

…Elizabeth ne-a informat că Biblioteca John Rylands are capacități interne.

Intră și Gwen Riley Jones, ofițerul de imagistică al Universității din Manchester. Tot ceea ce a fost enunțat sub numele de Dead Sea Scrolls (manuscrisele de la Marea Moartă) peste 1 cm a fost supus unui studiu multispectral.

În final, șase bucăți au fost selectate pentru o analiză completă. Dintre aceștia, patru s-au dovedit a avea un text care poate fi citit, inclusiv „4Q22”.

În sfârșit, am văzut că este clar și apoi multe altele. Pe unul dintre fragmente, cuvântul Shabbat (Sabatul) este clar vizibil.

Lucrăm cu experți în text pentru a identifica fragmentele și am înregistrat progrese. Dar munca noastră nu se oprește aici.

Acum planificăm un studiu suplimentar al materialelor Reed, care includ și țesături, sfoară, ceramică și papirus, pentru a vedea ce altceva ne pot spune aceste bucăți…

…iar multe dintre acestea vor fi supuse unor teste științifice și imagini multispectrale.

Vom reveni cu amănunte… încheie Joana Tylor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.